aothedugr

Αρθρογραφία Οικονομολόγων

Αρθρογραφία Οικονομολόγων (41)

Διδάσκεται η επιχειρηματικότητα;

 • Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 14:52
 • Γράφτηκε από τον

entrepreneurshipΆρθρο του Δημήτρη Τσίγκου*

Πρόσφατα δημοσίευσα ένα άρθρο για τα σεμινάρια παρακμής, την δραματική εκείνη στρέβλωση που προσπαθούν να εισαγάγουν στην κοινότητα της επιχειρηματικότητας. Πωλούν ελπίδα ψεύτικη σε νέους απελπισμένους από την ανεργία λέγοντας τους ότι "θα γίνουν επιχειρηματίες σε δέκα μέρες". Πρόκειται δυστυχώς για πραγματικό έγκλημα. Από τα διάφορα σχόλια που πήρα ξεχώρισα ένα, ανώνυμο δυστυχώς, που ρωτούσε αν και πως διδάσκεται η επιχειρηματικότητα. Απαντώ λοιπόν: Ναι, διδάσκεται! 

Τα ηγετικά στελέχη γίνονται ή γεννιούνται;

 • Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 10:30
 • Γράφτηκε από τον

leadershipΣτη συνέντευξη που ακολουθεί ο καθηγητής Δ. Μπουραντάς εξηγεί την σημαντικότητα της εννοιας "ηγεσία" στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Λάμπρο Ρόδη και δημοσιεύεται στον ιστότοπο www.morax.gr . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουραντάς (εκ των συγγραφέων του σχολικού εγχειριδίου των Αρχών Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων) θεωρείται ο πιο ειδικός και έμπειρος στο θέμα, αφού διδάσκει το μάθημα Ηγεσία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα διευθύνει το Executive MBA, ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για μεσαία και ανώτερα Στελέχη.  

 

Μένω ή φεύγω από την Ελλάδα;

 • Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 10:13
 • Γράφτηκε από τον

faithΤου Καθηγητή Άγγελου Αλεξόπουλου*

Με αφορμή το κύριο άρθρο της Καθημερινής με τίτλο «Να σταματήσει η κατρακύλα» (14/10/2011), εξελίχθηκε μία ζωηρή ανταλλαγή απόψεων στον ιστότοπο της εφημερίδας, σχετική με το δίλημμα «μένω ή φεύγω» από την Ελλάδα της «κατρακύλας», ένα δίλημμα το οποίο έχει αποτελέσει και αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού. Αρκετοί αναγνώστες συμφώνησαν με το κάλεσμα του αναγνώστη με το ψευδώνυμο Paris2 για έξοδο από τη χώρα ως μία υπεύθυνη, ίσως αναγκαία πράξη για την προσωπική και επαγγελματική επιβίωση όλων αυτών που έχουν «μεγάλες δυνατότητες, ταλέντα, όρεξη, αξίες, προσόντα» και ως προϋπόθεση για να μπορούν να «ονειρεύονται δημιουργικά». Άλλοι πάλι διαφώνησαν, εκφράζοντας τη διάθεσή τους να «μείνουν, ν’ αγωνιστούν, να φτιάξουν με τις δικές τους δυνάμεις ό,τι στραβό μπορούν να διορθώσουν». 

 

Εταιρική Κουλτούρα

 • Κυριακή, 26 Μαΐου 2013 18:04
 • Γράφτηκε από τον

organization cultureΗ Εταιρική Κουλτούρα καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, δρουν και αισθάνονται οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, εν συντομία θα μπορούσε να περιγραφεί με την πρόταση «πώς γίνονται τα πράγματα εδώ!». Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη συνοχής, αρμονίας, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και μελλοντικής βιωσιμότητας μιας επιχείρησης ή οργανισμού. Με τον όρο κουλτούρα νοείται ένα σύστημα κοινών: 

Ο μηχανισμός της αγοράς

 • Σάββατο, 25 Μαΐου 2013 17:16
 • Γράφτηκε από τον

Equilibrium of Demand and SupplyΣχετικά με την έννοια του «μηχανισμού της αγοράς», το σχολικό βιβλίο του μαθήματος Α.Ο.Δ.Ε. στην σελίδα 25, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική – οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής, προκειμένου να παράγει προϊόντα ή υπηρεσίες, με σκοπό τη διάθεσή τους μέσω του μηχανισμού της αγοράς στους καταναλωτές». Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ποιος είναι αυτός «ο μηχανισμός της αγοράς», που διαφοροποιεί τις επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

 • Σάββατο, 25 Μαΐου 2013 10:49
 • Γράφτηκε από τον

csr"Η επιχείρηση εκτός από προϊόντα ή υπηρεσίες, προσφέρει απασχόληση, ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και πρέπει να αισθάνεται κοινωνική ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον της" αναφέρει το σχολικό βιβλίο στο κεφάλαιο 1 και συγκεκριμένα στην παράγραφο "η επιχείρηση ως κοινωνική οργάνωση".  Στο άρθρο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Social Responsibility).

Ο κακός manager

 • Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 19:56
 • Γράφτηκε από τον

ungly managerΆρθρο της Liz Ryan*

 

Όταν κάποιος manager επιθυμεί να δημιουργήσει ένα καλό εργασιακό κλίμα και να δώσει κίνητρο παραγωγικότητας, χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως: «Μπράβο, έκανες καλή δουλειά», «ενημέρωσέ με αν συναντήσεις κάποιο εμπόδιο και θα προσπαθήσω να σε διευκολύνω», «τον τελευταίο καιρό πνίγεσαι στη δουλειά, γιατί δεν φεύγεις νωρίτερα την Παρασκευή;» Οι κακοί διευθυντές δεν λένε τέτοια πράγματα. Τα ενθαρρυντικά, εμψυχωτικά λόγια που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην κατανόηση είναι ένας άγνωστος κόσμος γι’ αυτούς. Συγκεντρώσαμε τα 10 χειρότερα, πιο μισητά πράγματα που μπορεί να πει ένας διευθυντής. 

 

Βασικές έννοιες στρατηγικής

 • Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 19:39
 • Γράφτηκε από τον

strategyυπό Γεωργόπουλου Νικολάου,

Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς επιστημονικός υπεύθυνος γραφείου διασύνδεσης του Πα. Πει.) & Κόσσυβα Δωροθέας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Πειραιώς 

  

Κάθε επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί ως η συνεργασία ατόμων με κοινούς στόχους για τη διενέργεια επιτυχημένων και κερδοφόρων συ­ναλλαγών με το περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των συναλλαγών αποτελεί ο αποτελεσματικός σχεδιασμός τους, ο οποίος πραγματοποιείται, με βάση ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που έχει ως σκοπό την εξισορρόπηση των δυνάμεων και αδυναμιών του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης με τις ευκαιρίες και απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, με τρόπο που η επιχείρηση να απολαμ­βάνει ένα διαρκές πλεονέκτημα ως προς τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Η στρατηγική, αποτελεί μια συγκεκριμένη προσέγγιση με την οποία η διοίκηση μιας επιχείρησης προβαίνει σε ενέργειες, οι οποί­ες υποστηρίζουν την επίτευξη ορισμένων σκοπών - που η επιχείρηση έ­χει θέσει στα πλαίσια της αποστολής της - καθώς και την επίλυση των οποιονδήποτε προβλημάτων, που προκύπτουν από την προσπάθεια αυ­τή. 

 

Το κίνημα ανθρωπίνων σχέσεων

 • Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 08:34
 • Γράφτηκε από τον

mayoThe human relations movement – Hawthorne studies, Elton Mayo/1928

 

Την περίοδο 1924-1932, μια ομάδα ερευνητών καθοδηγούμενη από τον Elton Mayo καθηγητή βιομηχανικής διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με το Eθνικό Συμβούλιο Eρευνών της Aμερικής πραγματοποίησε μια σειρά μελετών. Συγκεκριμένα στο εργοστάσιο Hawthorne της εταιρίας Western Electric στο Σικάγο έγιναν έρευνες για την επίδραση του φωτισμού στην αποδοτικότητα των εργατών. Οι μελέτες αυτές ενώ ξεκίνησαν με αφορμή να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον φωτισμό, γρήγορα επεκτάθηκαν και έφεραν στο προσκήνιο την ιδέα ότι η παραγωγικότητα δεν επηρεάζεται μόνον από την τεχνολογία αλλά και από την παροχή κινήτρων στους εργάτες.

 

Fredrick Herzberg

 • Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 14:03
 • Γράφτηκε από τον

Dr F HerzbergΟ Fredrick Herzberg γεννήθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Lynn της Μασαχουσέτης στις 18 Απριλίου 1923. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο City College της Νέας Υόρκης από το οποίο αποφοίτησε το 1946 και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburg. Ως καθηγητής ψυχολογίας δίδαξε στο Case Western Reserve University στο Cleveland όπου και ίδρυσε το τμήμα Βιομηχανικής ψυχικής υγείας και στη συνέχεια ως καθηγητής διοίκησης δίδαξε στο  University of Utah στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Διάσημος έγινε το 1959 όταν και ανέπτυξε τη θεωρία των δύο παραγόντων Υγιεινής – παρακίνησης (Motivation – Hygiene theory), ενώ το 1968 η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο "One More Time, How Do You motivate employees" πούλησε πάνω από 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα. 

 

ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: