aothedugr

Σφάλμα
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 71
Βιβλία Management

Βιβλία Management (7)

Βιβ

Οργανωσιακή ψυχολογία & συμπεριφορά

 • Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 11:18
 • Γράφτηκε από τον
 • nikolaou vakolaΓιατί κάποιοι λουφάρουν;
 • Γιατί δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τον διευθυντή μου;
 • Γιατί δεν αλλάζουν νοοτροπία οι συνάδελφοι μου;
 • Γιατί δεν μπορώ να συνεργαστώ με αυτή την ομάδα;
 • Τι προκαλεί τόσο άγχος στη δουλειά μου και πως αντιμετωπίζεται;
 • Πως θα βρω τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που φιλοδοξεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό που έχει ως αντικείμενο την ανθρώπινη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο.
Η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς που είναι και το αντικείμενο της οργανωσιακής ψυχολογίας και συμπεριφοράς είναι απαραίτητη για την επιτυχία των επιχειρήσεων αφού είναι πλέον σαφές ότι μια επιχείρηση διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές της και είναι επιτυχημένη εξαιτίας του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες/ριες θα είναι ικανοί να εξηγήσουν και να κατανοήσουν διάφορα φαινόμενα όπως η παρακίνηση, η δυναμική των ομάδων, η ηγεσία, η επικοινωνία, η οργανωσιακή αλλαγή/κουλτούρα, η επιλογή και η αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, η προσωπικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη, το άγχος, τα στερεότυπα κλπ. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο για να προσφέρει όχι μόνο την πρόσφατη γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα της οργανωσιακής ψυχολογίας και συμπεριφοράς αλλά και πολλά παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης, ατομικές και ομαδικές ασκήσεις κλπ. Η φιλοσοφία μας και η επιστημονική μας προσέγγιση στηρίζεται στις αρχές του evidence based management που σημαίνει ότι το βιβλίο στηρίζεται σε πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές στο χώρο των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
 

Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση

 • Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 13:31
 • Γράφτηκε από τον

petrakisΤο βιβλίο αυτό είναι για την Επιχειρηματικότητα και το Εκπαιδευτικό Σύστημα. Περιέχει ένα μέρος του προβληματισμού και των εμπειριών που τα τελευταία χρόνια η ερευνητική μου ομάδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απεκόμισε από την εφαρμογή των προγραμμάτων ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνία στον εργασιακό χώρο

 • Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2012 21:36
 • Γράφτηκε από τον

giannouleaτου Μιχ. Γιαννουλέα, εκδόσεις «πεδίο», Αθήνα 2012.

 

Ακόμα και σήμερα, παρά τις κοινωνικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η εργασία για την πλειονότητα των εργαζομένων εξακολουθεί να αποτελεί αιτία άγχους, συγκρούσεων και ανεχόμενης δυσαρέσκειας.

Το κλίμα όμως που επικρατεί σε κάθε εργασιακό χώρο, εκτός των άλλων παραγόντων διαμορφώνεται και από τα ίδια τα άτομα. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι και η συμπεριφορά που επιδεικνύει το άτομο στο χώρο εργασίας του, η εργασιακή συμπεριφορά του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά τους στη συμπεριφορά των άλλων, όπως και το πώς αυτή εμποδίζει ή διευκολύνει τη διαπροσωπική επικοινωνία.

Η ιδέα του να σχεδιάσει το άτομο πώς να επικοινωνεί-συμπεριφέρεται είναι ίσως ασυνήθιστη, παρόλο που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν με σχετικό άγχος το πώς θα συμπεριφερθούν, για παράδειγμα, σε μια σύσκεψη, σε μια ομιλία, σε μια συνέντευξη ή σε μια διαπραγμάτευση.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποδειχθεί ένα λειτουργικό εργαλείο, που θα βοηθήσει τον κάθε εργαζόμενο να αναλύσει και να κατανοήσει από τι εξαρτάται η συμπεριφορά, η δική του και των άλλων, καθώς και τους μηχανισμούς διαμόρφωσής της. Το βιβλίο απευθύνεται:

 • Στους εργαζόμενους όλων των ιεραρχικών επιπέδων ενός οργανισμού.
 • Σε όσους ασχολούνται με προγράμματα «Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού».
 • Σε όσους επιθυμούν να «γνωρίσουν» τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.
 • Σε φοιτητές Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε έντεκα ενότητες και δώδεκα υποενότητες. Κάθε ενότητα και υποενότητα περιλαμβάνει διαλόγους ανάμεσα στον εισηγητή και στους εκπαιδευόμενους.

Μέσα από το διάλογο παρουσιάζονται οι διάφορες έννοιες και όροι, οι οποίοι παρατίθενται και στον κενό χώρο αριστερά του κειμένου, ενώ παράλληλα δίνονται παραδείγματα για την πλήρη κατανόησή τους. Στο τέλος κάθε ενότητας και υποενότητας υπάρχει μια ανακεφαλαίωση, και σε ορισμένες ενότητες υπάρχουν δραστηριότητες για την εξάσκηση του αναγνώστη.

Είναι ένα βιβλίο που συμβάλλει στη βελτίωση της «προσωπικής ποιότητας» των εργαζομένων, με τρόπο συστηματικό και απόλυτα κατανοητό.

Διοικητική δεοντολογία και πρακτική

 • Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 21:17
 • Γράφτηκε από τον

bitatzakisΤο βιβλίο του Νίκου Β. Βιταντζάκη που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Έλλην, του Εκδοτικού Ομίλου Ίων, στόχο έχει να αναλύσει και να διερευνήσει πρακτικά και διαθεματικά, σύγχρονες έννοιες που αφορούν στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, πέρα από την κλασσική θεματολογία του παραδοσιακού Μάνατζμεντ που διδάσκεται σήμερα, δηλαδή, του Σχεδιασμού, του Προγραμματισμού, της Οργάνωσης, της Διεύθυνσης, του Ελέγχου κ.τ.λ.

Έννοιες και θέματα που αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος του καθημερινού λεξιλογίου των στελεχών των σύγχρονων επιχειρήσεων -και όχι μόνο- όπως, η Επιχειρησιακή Ηθική, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η Προσωπική Ποιότητα και η Βελτίωσή της, η Ανάρμοστη συμπεριφορά, η Ενοικίαση εργαζομένων, η Τηλεργασία, το σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης, παρενόχλησης και εξουθένωσης (Burnout - Mobbing), η Προστασία του περιβάλλοντος, η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Πράσινη Επιχειρηματικότητα, η Εταιρική Διακυβέρνηση, η Διαφάνεια διαχείρισης, η καταπολέμηση της Διαπλοκής και Διαφθοράς, που σπάνια περιλαμβάνονται στην ύλη αντίστοιχων συγγραμμάτων, συνιστούν βασικό αντικείμενο παρουσίασης από τον συγγραφέα του βιβλίου.

Ειδικότερα, το βιβλίο περιέχει 111 περιπτώσεις (case studies), διαφορετικού βαθμού πολυπλοκότητας, που παρουσιάζουν συγκεκριμένα γεγονότα, καταστάσεις και προβληματισμούς από τον ελληνικό και διεθνή χώρο της Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Οργανισμών, για μελέτη από μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες εργασίας. Είναι ένα χρήσιμο, πρακτικό βοήθημα για όσους επιθυμούν να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, να καλλιεργήσουν την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ορθολογικής λήψης αποφάσεων και να επιλύουν προβλήματα και καταστάσεις με σύγχρονο πνεύμα διοικητικής ανάλυσης και διοικητικής κριτικής.

Κάθε μέρα ηγέτης

 • Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 11:25
 • Γράφτηκε από τον

hgeths coverΤο βιβλίο του Μιχάλη Γιαννουλέα, Κάθε μέρα Ηγέτης, δεν είναι ένα ακόμα κείμενο με ιδέες, αναφορές, αντιλήψεις και θεωρίες για την ηγεσία και την άσκησή της. Είναι ένα βιβλίο που συνεισφέρει στην κατανόηση του φαινομένου της ηγεσίας, συνθέτοντας σε ένα ολιστικό μοντέλο τους πιο χρηστικούς ορισμούς και θεωρίες και δίνοντας παράλληλα χρήσιμες οδηγίες για την άσκησή της.

Εάν ξεκινήσετε να διαβάζετε το βιβλίο μόνο για τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι το πρακτικό αποτέλεσμα της μελέτης του δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις αντιλήψεις σας για την ηγεσία και τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετείτε για την αποτελεσματική άσκησή της.

Από την πολυετή εμπειρία και συμμετοχή μου σε διάφορα προγράμματα reengineering, ηγεσίας και ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων, μπορώ να δηλώσω με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο βιβλίο καταγράφει, αναλύει και αναλύει την πραγματική φύση της ηγεσίας, διαχέοντάς την σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα. Με απλά λόγια, είναι ένα εργαλείο άσκησης ηγεσίας.

 

Martin Bostock, Owner, SFM Consultants

(Management Consulting Industry)

Coventry, United Kingdom

Οικονομική Εκπαίδευση-Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

 • Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 15:02
 • Γράφτηκε από τον

Οικονομική Εκπαίδευση

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

 

 

Από τις εκδόσεις «Ευρασία» κυκλοφορεί το καινούργιο βιβλίο του συγγραφέα και πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη με τον τίτλο «Οικονομική Εκπαίδευση» και υπότιτλο «θεωρία και τεχνικές διδασκαλίας».

Το προλογικό σημείωμα υπογράφει ο Δημήτρης Μπουραντάς. Είναι το πρώτο βιβλίο που αντιλαμβάνεται την οικονομική εκπαίδευση ως συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Με κεφάλαια αφιερωμένα στη διδακτική της επιχειρηματικότητας, ένα κεφάλαιο-οδηγό για την εφαρμογή μικροδιδασκαλιών σε οικονομικά μαθήματα, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα, όπως: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία, στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να συμμετάσχουν και να επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε θέματα οικονομίας;

 

mpourle
 

Χωρίς Επιστροφή - Λάσκος & Τσακαλώτος

 • Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 14:41
 • Γράφτηκε από

xoris epistrofi"Από τον Κέυνς στη Θάτσερ.

Χωρίς Επιστροφή

Καπιταλιστικές Κρίσεις, Κοινωνικές Ανάγκες, Σοσιαλισμός"

Χρήστος Λάσκος - Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

Ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς.

Είναι έντονη η αίσθηση του μεγάλου μετασχηματισμού ακόμη και σε όσους ανθρώπους αφήνονται στις εντυπώσεις της δικής τους και μόνο καθημερινότητας. Από το 2008 μέχρι σήμερα, βέβαια, η αίσθηση αυτή παράγεται από εικόνες κατάρρευσης και από την αγωνία για την έλευση ακόμη μεγαλύτερων καταστροφών.

Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος δεν έχει ακόμη γεννηθεί.

Τι είναι, ωστόσο, αυτό που καταρρέει; Και τι είναι αυτό το νέο του οποίου τη δημιουργία μπορούμε να επιδιώξουμε βάσιμα; Για να το θέσουμε με τους όρους του Γκράμσι, μπορεί αυτός ο καιρός των τεράτων να παραγάγει κι ελπίδα;

Γιατί αυτό είναι το κύριο ερώτημα, στο οποίο οι αριστεροί καλούνται να απαντήσουν. Δεν είναι η αναλυτική ανάδειξη του ζόφου το καθήκον σήμερα –αυτό οι άνθρωποι το βιώνουν άμεσα. Το ζητούμενο είναι η ελπίδα και η πίστη σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο.

 

Το Χωρίς Επιστροφή επιχειρεί να συμβάλει σε αυτό· αναλύοντας τη σημερινή περίοδο του καπιταλισμού, αφού την εντάξει στη μεγάλη ιστορική φάση, που ανοίγει με την κρίση της δεκαετίας του 1970 επαναφέροντας, κυρίως, τα μεγάλα θέματα της κομμουνιστικής και ελευθεριακής παράδοσης. Για να αρχίσουμε να δημιουργούμε ξανά το δρόμο της χειραφέτησης.

ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: