aothedugr

Άρθρα - aode.gr

Άρθρα - aode.gr (321)

Συγκεντρωμένη εδώ θα βρείτε όλη την αρθρογραφία του aode.gr.

Junior Achievement Greece/SEN

 • Σάββατο, 08 Αυγούστου 2015 20:00
 • Γράφτηκε από

slide 1Η μαθητική επιχείρηση RAUTECK από τη Γερμανία στέφθηκε νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement Εurope που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 31 Ιουλίου.Οι μαθητές από τη Γερμανία κατάφεραν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο με την ιδέα τους να αναπτύξουν πρωτότυπα προϊόντα ανακυκλώνοντας υλικά από παλιά αυτοκίνητα. Μετέτρεψαν την πόρπη στην οποία κλειδώνει η ζώνη ασφαλείας σε ανοιχτήρι μπουκαλιών και τις ίδιες τις ζώνες ασφαλείας σε μοντέρνες τσάντες. Στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 200 μαθητές από 36 χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ομάδα μαθητών της Α λυκείου από την Κάλυμνο, με την επιχείρησή τους «Kalymnos Climbing Escape» που κέρδισε τον Πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2015», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων(ΣΕΝ)/JA Greece, που είναι φορέας του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, με περιφερειακό κέντρο το JA Europe

Η επιχείρηση των μαθητών έχει σκοπό να αναδείξει την πανέμορφη Κάλυμνο ως νούμερο 1 προορισμό για αναρρίχηση, παγκοσμίως. Ο «Διευθύνων Σύμβουλος» της επιχείρησης, Νικήτας Μαρίνος, ευχαρίστησε το ΣΕΝ/JA Greece για τις αξέχαστες εμπειρίες που έζησε αλλά και την καθηγήτρια της ομάδας, την κ. Νότα Φράγκου και την εθελόντρια-στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μαρία Τρικοίλη. «Εμείς, οι μαθητές του Νικηφόρειου 1ου Γ.Ε.Λ. Καλύμνου μέσα σε 9 μήνες καταφέραμε -ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΕΝ- να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία παρουσιάζουμε το νησί μας από όλες του τις πτυχές στοχεύοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πήραμε το 2ο βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό των εμπορικών εκθέσεων, το βραβείο Start Up επιχείρησης και το βραβείο «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» για το 2015, εκπροσωπώντας αξιοπρεπέστατα την Ελλάδα μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό!», τονίζει ο Νικήτας. «Σημασία δεν έχουν τα βραβεία αλλά η πορεία, κάτι που για εμάς ήταν απλά μοναδική!! Το ταξίδι αυτό ήταν ταξίδι ζωής, μέσα από το οποίο γίναμε ώριμοι νέοι με προοπτικές μεγαλύτερες απ’ αυτές που νομίζαμε». 

Στην σχολική χρονιά 2014-2015 περισσότεροι από 275.000 μαθητές σε όλη την Ευρώπη –1.742 στην Ελλάδα- έμαθαν να δημιουργούν από το μηδέν μία εταιρεία και να διαθέτουν στην «αγορά» πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες.

n-MONTHLY-large570Όταν ο Γιάννης Βούλτσης συνάντησε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο αποφάσισαν να ιδρύσουν την MonthlyFlavors. Μία υπηρεσία που δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να λαμβάνει κάθε μήνα ένα καλάθι γεμάτο με προϊόντα από νέους παραγωγούς και ελληνικά καλούδια από κάθε γωνιά της χώρας. Κι αν αναρωτιέστε, πως ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό, ο Γιάννης Βούλτσης λύνει όλες μας τις απορίες.

 

Πώς ξεκίνησε η MonthlyFlavors;
Οπως πολλοί άλλοι προσπάθησα να εξάγω προϊόντα αλλά βρέθηκα αντιμέτωπος με τα γνωστά προβλήματα. Ενώ τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά, οι καταναλωτές δε τα γνώριζαν. Ακόμη, ήταν πολύ δύσκολο να τοποθετηθούν σε κάποιο καλό ράφι σε σούπερ μάρκετ και η διαδικασία ανακάλυψης από τον καταναλωτή δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Κάπου εκεί αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για τους καταναλωτές να ανακαλύψουν νέα προϊόντα. Η ιδέα μας ήταν αντί να περιμένουμε ο καταναλωτής να επισκεφθεί ένα κατάστημα και να ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα προϊόν από το ράφι, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν απλά τα προϊόντα ερχόντουσαν στο σπίτι του καταναλωτή όπου μπορεί να τα απολαύσει από την άνεση του σπιτιού του. Μάλιστα αυτό το μοντέλο είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, οπότε είναι ένα στοίχημα για εμάς να το εφαρμόσουμε στην Ευρώπη.

a-MONTHLY-640x468

 

Πώς λειτουργεί;

Οι πελάτες της MonthlyFlavors κάνουν μια εγγραφή στο site μας μέσω χρεωστικής κάρτας ή Paypal. Μετά την εγγραφή και κάθε μήνα παραλαμβάνουν ένα κουτί με γευστικά και υγιεινά προϊόντα που επιλέγει η ομάδα μας. Ο πελάτης δεν έχει παρά να απολαύσει τα νέα προϊόντα που του στέλνουμε.

 

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα που θα μπουν μέσα σε κάθε μηνιαίο κουτί;
Κάθε μήνα οργώνουμε τη χώρα ανακαλύπτοντας νέες γεύσεις από ανερχόμενους παραγωγούς. Προτεραιοτητά μας είναι τα καινοτομικά προϊόντα, που υπό συνήθεις συνθήκες θα ήταν λίγο δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος πηγαίνοντας για ψώνια σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μια συνοικιακή αγορά. Για παράδειγμα στο πρώτο μας κουτί έχουμε μια σάλτσα από ρόδι από την rodihellas που μας έχει ξετρελάνει. Σε κάθε κουτί προσπαθούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία πχ να υπάρχει κάτι που μπορούμε να φάμε σαν σνακ το απόγευμα, κάτι να συνοδεύσει το γεύμα μας αλλά και κάτι να γλυκάνει τον ουρανίσκο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι τα προϊόντα να ταιριάζουν με την εποχή κατά την οποία θα αποσταλούν στον πελάτη. Στα σχέδια μας θα υπάρξουν και κουτιά με γεωγραφικούς προσδιορισμούς πχ γεύσεις της Κρήτης ή της Φλώρινας. Θέλουμε τα κουτιά μας να είναι ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι. Απώτερος στόχος μας είναι κάποια από τα αυτά τα προϊόντα να τα αποζητήσει ο καταναλωτής μετά την πρώτη δοκιμή μέσω του κουτιού μας και να φτιάξουμε νέες διατροφικές συνήθειες.

 

a-MONTHLY-640x4681Ποια προϊόντα θεωρείτε ότι δεν πρέπει να λείπουν από το ελληνικό σπίτι;
Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων της μεσογείου στο πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργήσει μια κουζίνα με μοναδική γεύση. Η φύση της, διαθέτει όλη αυτή την ποικιλία των πρώτων υλών καθώς και την ανθρώπινη εμπειρία για τη δημιουργία μοναδικών γεύσεων. Γεύσεις που έχουν γίνει καθημερινή ανάγκη. Κάθε μήνα λοιπόν, σας καλούμε μέσα απο το κουτί της MonthlyFlavors να ανακαλύψουμε μαζί τα επόμενα αγαπημένα προϊόντα που δεν θα θέλαμε ποτέ να λείψουν απο το σπίτι μας.

 

Η Ελλάδα έχει δύναμη στην αγορά των εξαγωγών;
Σε γενικές γράμμες υπάρχει μια δυναμική αλλά όχι δύναμη. Βλέπουμε αξιέπαινες προσπάθειες ειδικά στο χώρο του ελαιολάδου αλλά ακόμα η Ελλάδα δεν έχει γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη. Όπως όλοι γνωρίζουμε το marketing και το branding είναι ακόμα η μεγάλη αδυναμία των ελληνικών εξαγωγών όπως και η διάθεση από μεγάλα κανάλια. Τελευταία, αυτό αλλάζει και κάποιος μπορεί να αγοράσει πχ καλό ελληνικό λάδι στα Wholefood. Όμως δε θα βρει κεφαλοτύρι, παξιμάδια, παστέλι ή πατέ από πιπεριά Φλωρίνης. Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε και ελπίζουμε να μυήσουμε χιλιάδες καταναλωτές σε αυτά τα προϊόντα μέσω της MonthlyFlavors.

a-MONTHLY-640x4682

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της Monthly Flavors;
Στόχος μας είναι να φέρουμε τα ελληνικά προϊόντα στα σπίτια χιλιάδων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε πιλοτικά στην Ελλάδα και δουλεύουμε πυρετωδώς για το άνοιγμα μας σε Αγγλία και Γερμανία. Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες του εξωτερικού είναι οι πρώτοι που θα αγκαλιάσουν την ιδέα μας καθώς τους λείπει μια γεύση Ελλάδας και ελπίζουμε ότι θα μυήσουν και τους φίλους τους.Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές και τη δυναμική της MonthlyFlavors και θα θέλαμε να καλέσουμε και εσάς να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά μας προϊόντα με έκπτωση 50% χρησιμοποιώντας το κουπόνι huffpost50.

 

 

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/

deksiotitesΗ έλλειψη δεξιοτήτων αναγκάζει τους διευθύνοντες συμβούλους να αλλάξουν τον τρόπο πρόσληψης στελεχών, όπως αναφέρει έρευνα που διεξήγαγε η PwC. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνουν πιο προβληματισμένοι από ποτέ μέσα στην τελευταία εξαετία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η έλλειψη δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις τους.  
  

Οι εταιρείες δυσκολεύονται πλέον να βρουν εργαζόμενους που να διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Tα τρία τέταρτα των 1.300 ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την έλλειψη δεξιοτήτων ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Αυτή η εκτίμηση έχει σημειώσει αύξηση 10% σε σχέση με το 2014 και έχει αυξηθεί κατά 46% μέσα στην τελευταία εξαετία. Πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ιαπωνία και την Αφρική - πάνω από 9 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης των οργανισμών τους με την Κίνα (90%), το Χονγκ Κονγκ (85%), το Ηνωμένο Βασίλειο (84%) και τη Ρουμανία (84%) να ακολουθούν.  
  

Προκειμένου να καλύψουν το κενό αυτό, οι εταιρείες έχουν αυξήσει τον αριθμό των προσωρινά απασχολούμενων, των εξωτερικών συνεργατών και των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ψάχνουν για ένα πιο πλήρες μείγμα δεξιοτήτων σε σχέση με το παρελθόν και αναζητούν τις δεξιότητες που χρειάζονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, κλάδους ή δημογραφικές ομάδες.  
  

Επίσης, η κάλυψη του κενού δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό λόγο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, με πάνω από το ένα τέταρτο των διευθύνοντων συμβούλων να δηλώνει ότι η εξασφάλιση κορυφαίων στελεχών είναι ο κύριος λόγος συνεργασίας με άλλους οργανισμούς.
 

Αυτό οδηγεί σε μια νέου είδους οικονομία στην οποία κυριαρχούν τα ελεύθερα επαγγέλματα, την επονομαζόμενη "gig economy", στην οποία οι εργαζόμενοι με τις πιο περιζήτητες δεξιότητες θα είναι σε θέση να αποφασίζουν το πού και το πώς θα εργάζονται αλλά και για ποιον.
 

Ο κ. Jon Andrews, επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο της PwC στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης , δήλωσε ότι «Παρά τα φιλόδοξα σχέδια προσλήψεων, οι οργανισμοί δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να βρουν τους ανθρώπους εκείνους με τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τα σχέδια ανάπτυξής τους. Η ψηφιακή εποχή έχει μετατρέψει την έλλειψη δεξιοτήτων από μόνιμη ανησυχία των διευθύνοντων συμβούλων σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο.  
  

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν περίπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο η τεχνολογία ευθύνεται για σημαντικές αλλαγές. Χρειάζονται απεγνωσμένα ανθρώπους με ισχυρές τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να εργάζονται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι δύσκολο να βρεθούν και είναι σε θέση να απαιτήσουν υψηλή αμοιβή για τις δεξιότητές τους.
 

Οι οργανισμοί δεν μπορούν πλέον να αναζητούν ανθρώπους όπως το έκαναν μέχρι τώρα - πρέπει να ψάξουν σε νέους χώρους, νέες γεωγραφικές περιοχές και νέες πηγές ικανών στελεχών. Ακόμη, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να μπορέσουν να προσδιορίσουν ποιες ακριβώς δεξιότητες χρειάζονται, πού τις χρειάζονται, ώστε να επικεντρωθούν στις μελλοντικές προσλήψεις τους.»
 

Η κυρία  Isabelle Moser, διευθύντρια συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού (People & Organisation) της PwC Ελλάδας προσθέτει ότι «Στην Ελλάδα αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού συμμερίζονται τη δυσκολία ανεύρεσης συγκεκριμένων νεοσύστατων δεξιοτήτων, σχετικών κυρίως με την ψηφιακή τεχνολογία, όπως ψηφιακό μάρκετινγκ (Digital Marketing) και Business/Data analytics. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρόλο που η συγκεκριμένη δυσκολία έχει αναγνωριστεί ως σημαντική, δεν αποτελεί και τη βασική ανησυχία τους. Οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν πλέον σε καθημερινή βάση πολύ πιο σημαντικές προκλήσεις όπως είναι ο αποτελεσματικός επιχειρηματικός σχεδιασμός, η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των νέων εργασιακών δεδομένων καθώς και η διασφάλιση ικανοποίησης των υπαλλήλων τους ενώ καλούνται ταυτόχρονα να ανταπεξέλθουν σε ένα ασαφές και συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.»

 

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Νέο site που αφορά το μάθημα ΑΟΘ

 • Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 20:04
 • Γράφτηκε από τον

aothΤο aoth.edu.gr ανέβηκε στο διαδίκτυο τον Μάρτιο του 2011. Ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε από τους οικονομολόγους  Αριστείδη Νότη & Άγγελο Νότη που ως στόχο είχε να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνολογίες στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ). Από τον Ιούνιο του 2012 στην επιστημονική μας ομάδα εντάχθηκε η οικονομολόγος Ιωάννα Καλογεράκου. Γενικά είμαστε μία ανοιχτή ομάδα οικονομολόγων - εκπαιδευτικών που πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν και να αναβαθμίσουν το παρεχόμενο επίπεδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε και συγχρόνως να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Με την δημιουργία του ανανεωμένου aoth.edu.gr πιστεύουμε ότι κάνουμε πιο εύκολη την εκπαιδευτική ζωή των καθηγητών και των μαθητών, για τους εξής λόγους: 

 1. Συγκεντρώνουμε όλες τις  εκφωνήσεις και γράφουμε τις λύσεις για όλα τα πανελλαδικός εξεταζόμενα θέματα που έχουν τεθεί τα προηγούμενα έτη τόσο στα Ενιαία όσο και στα Επαγγελματικά Λύκεια.
 2. Δίνουμε την δυνατότητα  στους εκπαιδευτικούς να προτείνουν τα δικά τους τεστ.
 3. Εξασκούνται οι μαθητές σε quiz και συγκεκριμένα σε πιθανά ερωτήματα της μορφής Σωστό ή Λάθος και Πολλαπλής Επιλογής.
 4. Έχουμε επεκτείνει τα quiz μας σε δωρεάν app προσαρμοσμένα σε όλα τα smartphones.
 5. Προσαρμόσαμε στις ανάγκες του μαθήματος ΑΟΘ το μαθηματικό πρόγραμμα Geo Gebra.
 6. Ενημερώνουμε τους οικονομολόγους μέσω αρθρογραφίας για εκπαιδευτικά και οικονομικά θέματα.
 7. Συμβάλουμε στην ανάπτυξη μίας οικονομικής κουλτούρας στους μαθητές.
 8. Δίνουμε το δικαίωμα στους επισκέπτες αφού εγγραφούν να μπορούν να σχολιάζουν και να συμβάλλουν στην ποιοτική βελτίωση των δωρεάν εκπαιδευτικών υπηρεσιών μας.

mineduΕνημέρωση για την εξεταστέα - διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι η εξεταστέα- διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016, η οποία θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, έχει ως εξής:

Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Α. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

·         Νεοελληνική Γλώσσα

·         Ιστορία

·         Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής

·         Βιολογία

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Γενικής Παιδείας)

Στη διδακτέα-εξεταστέαύλη του μαθήματοςτης Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου περιλαμβάνεται η ύλη των σχολικών εγχειριδίων:

1.       εκτός από τα εξής:

·         Η ενότητα: Η πειθώ στο δικανικό λόγο

·         Η ενότητα: Η Ιστορία του δοκιμίου

·         Toκεφάλαιο: Ερευνητική Εργασία

Στόχος της αξιολόγησης του μαθητή στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι γενικότερα η συνολική αποτίμηση των γλωσσικών του δεξιοτήτων (ως πομπού και ως δέκτη).

Συγκεκριμένα:

Ι. ΔΙΑΒΑΖΩ / ΚΑΤΑΝΟΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

1.       Ο μαθητήςαπαντά γραπτά σε ερωτήσεις που αφορούν ένα κείμενο.

α) Όσον αφορά το περιεχόμενο ενός κειμένου, επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση να κατανοεί το περιεχόμενο του κειμένου, και συγκεκριμένα :

·         να διακρίνει:

·         τους τρόπουςπειθούς (επίκληση στη λογική, επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη, επίκληση στο ήθος, επίκληση στην αυθεντία)

·         τα μέσα πειθούς (επιχειρήματα, τεκμήρια κ.ά.)

·         το είδος της συλλογιστικής πορείας (παραγωγική-επαγωγική) μιας παραγράφου ή ενός κειμένου

·         να διακρίνει τους τρόπους και τα μέσα πειθούς:

·         στη διαφήμιση

·         στον πολιτικό λόγο

·         στον επιστημονικό λόγο

·         να αξιολογεί τα μέσα πειθούς, και συγκεκριμένα:

·         να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός επιχειρήματος

·         να ελέγχει την αξιοπιστία των τεκμηρίων

·         να διακρίνει την πειθώ από την προπαγάνδα

·         να διακρίνει το είδος τουδοκιμίου, με βάση:

·         την οργάνωση / δομή (συνειρμική-λογική)

·         το σκοπό (απόδειξη μιας θέσης - ελεύθερος στοχασμός)

·         την οπτική (υποκειμενική-αντικειμενική)

·         τη γλώσσα του (ποιητική, αναφορική λειτουργία) κ.ά.

·         να αναγνωρίζει ορισμένα χαρακτηριστικά του δοκιμίου, όπως είναι ο υποκειμενισμός, ο αντιδιδακτισμός, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο εξομολογητικός τόνος κ.ά.

·         να διακρίνει το δοκίμιο από άλλα συγγενή είδη του λόγου, όπως τοάρθρο και την επιφυλλίδα

·         να εντοπίζει σε ένα κείμενο (δοκίμιο/άρθρο /επιφυλλίδα κ.ά.):

·         το θέμα

·         την άποψη του συγγραφέα

·         τα μέσα πειθούς που χρησιμοποιεί για να τεκμηριώσει την άποψή του

·         τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος κ.ά.

·         να διακρίνει σε ένα κείμενο το καίριο και το ουσιώδες από τη λεπτομέρεια και το επουσιώδες.

β) Όσον αφορά την οργάνωση / δομή ενός κειμένου επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:

·         να εντοπίζει τα βασικά μέρη (πρόλογο, κύριο μέρος, επίλογο) ενός κειμένου

·         να χωρίζει το κείμενο σε παραγράφους/νοηματικές ενότητες

·         να αναγνωρίζει τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η συνεκτικότητα και η συνοχή ενός κειμένου (διαρθρωτικές λέξεις, φράσεις κ.ά.)

·         να επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους οργανώνονται οι παράγραφοι π.χ. με αιτιολόγηση, με σύγκριση και αντίθεση, με ορισμό, με διαίρεση, με παράδειγμα κ.ά.

·         να διακρίνει την οργάνωση/δομή ενός κειμένου (λογική ή συνειρμική οργάνωση, παραγωγική ή επαγωγική συλλογιστική πορεία κ.ά.).

γ) Όσον αφορά τη γλώσσα ενός κειμένου (λεξιλόγιο, στίξη, μορφοσυντακτικά φαινόμενα, γλωσσικές ποικιλίες, λειτουργίες της γλώσσας, ύφος κ.ά.) επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:

·         να εντοπίζει και να αιτιολογεί επιλογές του πομπού οι οποίες αφορούν τη χρήση:

-     ενεργητικής ή παθητικής φωνής

-     συγκεκριμένου ρηματικού τύπου (προσώπου/χρόνου/έγκλισης)

-     μακροπερίοδου ή μη λόγου

-     παρατακτικού ή υποτακτικού λόγου

-     ρηματικών ή ονοματικών συνόλων

-     αναφορικής ή ποιητικής λειτουργίας της γλώσσας

-     των σημείων της στίξης

-     λόγιων ή λαϊκών λέξεων, ειδικού λεξιλογίου, όρων κ.ά.

·         να αιτιολογεί την ορθογραφία λέξεων

·         να ερμηνεύει λέξεις

·         να αξιολογεί την ακρίβεια και τη σαφήνεια του λεξιλογίου

·         να βρίσκει συνώνυμα, αντώνυμα, ομόρριζα, να αντικαθιστά λέξεις ή φράσεις του κειμένου με άλλες, να σχηματίζει με ορισμένες λέξεις φράσεις ή περιόδους λόγου κ.ά.

·         να χαρακτηρίζει το ύφος του κειμένου, λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνιακή περίσταση (σκοπό, δέκτη, είδος λόγου κ.ά.).

2.       2. Ο μαθητής - με βάση συγκεκριμένο κείμενο -παράγει γραπτό κείμενο. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:

·         ναπυκνώνει ένα κείμενο, να κάνει την περίληψή του

·         να δίνειτίτλο στο κείμενο ή πλαγιότιτλους σε παραγράφους/νοηματικές ενότητες ενός κειμένου

·         να οργανώνει τοδιάγραμμα του κειμένου

·         νααναπτύσσει ένα κειμενικό απόσπασμα (μια φράση ή ένα επιχείρημα του κειμενογράφου)

·         ναανασκευάζει τα επιχειρήματα του κειμενογράφου και να αναπτύσσει την αντίθετη άποψη

·         ναμετασχηματίζει ένα κείμενο π.χ. από ένα επίπεδο ύφους σε άλλο κ.ά.

ΙΙ. ΓΡΑΦΩ

Ο μαθητής παράγει κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, το θέμα του οποίου σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με οικείους θεματικούς κύκλους από τη γλωσσική διδασκαλία.

Από τα διάφορα είδη γραπτού λόγου δίνεται έμφαση στην παραγωγή κριτικού–αποφαντικού λόγου, δηλαδή στην παραγωγή κειμένου στο οποίο κυριαρχούν η πειθώ, η λογική οργάνωση, η αναφορική λειτουργία της γλώσσας, π.χ. άρθρου, επιστολής, γραπτής εισήγησης κ.ά.

Στο πλαίσιο της παραγωγής κειμένου θα πρέπει να επιδιώκεται από τον μαθητή:

Α. Ως προς το περιεχόμενο του κειμένου

·         η συνάφεια των εκτιθέμενων σκέψεων με τα ζητούμενα του θέματος

·         η επαρκής τεκμηρίωση των σκέψεών του με την παράθεση κατάλληλων επιχειρημάτων

·         η ανάπτυξη όλων των θεματικών κέντρων

·         η πρωτοτυπία των ιδεών

·         ο βαθμός επίτευξης του στόχου που επιδιώκεται με το παραγόμενο κείμενο κ.ά.

Β. Ως προς την έκφραση/μορφή του κειμένου

·         η σαφής και ακριβής διατύπωση

·         ο λεκτικός και εκφραστικός πλούτος

·         η επιλογή της κατάλληλης γλωσσικής ποικιλίας ανάλογα με το είδος του κειμένου

·         η τήρηση των μορφοσυντακτικών κανόνων

·         η ορθογραφία και η σωστή χρήση των σημείων στίξης κ.ά.

Γ. Ως προς τη δομή/διάρθρωση του κειμένου

·         η λογική αλληλουχία των νοημάτων

·         η συνοχή του κειμένου (ομαλή σύνδεση προτάσεων, παραγράφων και ευρύτερων μερών του κειμένου)

·         η ένταξη του κειμένου στο ζητούμενο επικοινωνιακό πλαίσιο κ.ά.

ΙΣΤΟΡΙΑ (Γενικής Παιδείας)

Από το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα) της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Λυκείου, Γενικής Παιδείας, των Ιωάννη Κολιόπουλου, Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Θεόδωρου Νημά, Χάριτος Σχολινάκη - Χελιώτη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ (1815-1871)

1.       Το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης (1814-1815)                                      

2.       Τα εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπη                            

3.       Η Ελληνική Επανάσταση του 1821- Ένα μήνυμα ελευθερίας για την Ευρώπη    

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ:

·         Οργάνωση και έκρηξη της Επανάστασης, 

·         Η επανάσταση στις Ηγεμονίες, 

·         Η εδραίωση της επανάστασης, 

·         Οι πρώτες αντιδράσεις στην επανάσταση, 

·         Η εξέλιξη της Επανάστασης

4.       Το ελληνικό κράτος και η εξέλιξή του (1830-1881)                               

5.       Το Ανατολικό Ζήτημα και ο Κριμαϊκός Πόλεμος                                  

6.       Η Βιομηχανική Επανάσταση                                                                  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΑΠΟ ΤΟΝ 19Ο ΣΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ (1871-1914)

1.Η ακμή της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας                                            

3.       Προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας                           

4.       Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη                                  

5.       Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)                                                   

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

1.       Η δεκαετία 1920-1930                                                                         

2.       Εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα (1923-1930)                                 

3.       Η διεθνής οικονομική κρίση και οι συνέπειές της                            

4.       Η Ελλάδα κατά την κρίσιμη δεκαετία 1930-1940                              

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε. Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ                              

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ: 2. Η επικράτηση της Γερμανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη και η επέκταση του πολέμου (1939-1942) 

                                                                                                                        

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ. Ο ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ                                   

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (Γενικής Παιδείας)

Από το βιβλίο “Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής” της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των                        Λ. Αδαμόπουλου κ.ά.

Κεφάλαιο 1 Διαφορικός Λογισμός

Παρ. 1.1.    Συναρτήσεις.

Παρ. 1.2.    Η έννοια της παραγώγου.

Παρ. 1.3.   Παράγωγος συνάρτησης

Παρ. 1.4   Εφαρμογές των Παραγώγων, χωρίς το κριτήριο της 2ης παραγώγου.

Κεφάλαιο 2 Στατιστική

Παρ. 2.1    Βασικές έννοιες

Παρ. 2.2     Παρουσίαση Στατιστικών Δεδομένων, χωρίς την υποπαράγραφο "Κλάσεις άνισου πλάτους".

Παρ. 2.3     Μέτρα Θέσης και Διασποράς, χωρίς τις υποπαραγράφους "Εκατοστημόρια", “Επικρατούσα τιμή” και "Ενδοτεταρτημοριακό εύρος".

Κεφάλαιο 3 Πιθανότητες

Παρ. 3.1  Δειγματικός Χώρος-Ενδεχόμενα.

Παρ. 3.2   Έννοια της Πιθανότητας.

Παρατηρήσεις

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη θα διδαχτεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα θεωρήματα, οι προτάσεις, οι αποδείξεις και οι ασκήσεις που φέρουν αστερίσκο δε διδάσκονται και δεν εξετάζονται.

Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις, μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων.

Οι τύποι 2 και 4 των σελίδων 93 και 94 του βιβλίου «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» θα δίνονται στους μαθητές τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την εξέταση θεμάτων, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί τη χρήση τους.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Γενικής Παιδείας)

Από το βιβλίο ‘’Βιολογία’’ της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Αδαμαντιάδου Σ. κ.ά., όπως αυτό αναμορφώθηκε από τους Καλαϊτζιδάκη Μ. και Πανταζίδη Γ.

Κεφάλαιο 1 : Άνθρωπος και Υγεία

Ενότητα

 

1.1

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου

1.2

1.2.1

1.2.2

Μικροοργανισμοί

Κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών (εκτός ο «Πολλαπλασιασμός των ιών»)

Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών

1.3

1.3.1

1.3.2

1.3.3

1.3.4

Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού – Βασικές αρχές ανοσίας

Μηχανισμοί μη ειδικής άμυνας

Μηχανισμοί ειδικής άμυνας – Ανοσία

Προβλήματα στη δράση του ανοσοβιολογικού συστήματος

Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

1.5

Ουσίες που προκαλούν εθισμό

 

Κεφάλαιο 2: Άνθρωπος και Περιβάλλον

2.1

2.1.1

Η έννοια του οικοσυστήματος

Χαρακτηριστικά οικοσυστημάτων

2.2

2.2.1

2.2.2

Ροή Ενέργειας

Τροφικές αλυσίδες και τροφικά πλέγματα

Τροφικές πυραμίδες και τροφικά επίπεδα

2.3

2.3.1

2.3.2

2.3.3

Βιογεωχημικοί κύκλοι

Ο κύκλος του άνθρακα

Ο κύκλος του αζώτου

Ο κύκλος του νερού

2.4.3

2.4.4

Ερημοποίηση

Ρύπανση (εκτόςΡύπανση του εδάφους και Ηχορρύπανση)

 

Κεφάλαιο 3 : Εξέλιξη

3.1

3.1.1

3.1.2

3.1.3

3.1.4

3.1.5

Εισαγωγή

Ταξινόμηση των οργανισμών και εξέλιξη

Η θεωρία του Λαμάρκ

Η θεωρία της Φυσικής Επιλογής

Μερικές χρήσιμες αποσαφηνίσεις στη θεωρία της φυσικής επιλογής

Η φυσική επιλογή εν δράσει

3.2

3.2.1

Η σύγχρονη σύνθεση

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εξελικτική πορεία

3.4

3.4.1

3.4.2

3.4.3

3.4.5

3.4.6

3.4.7

Η εξέλιξη του ανθρώπου

Το γενεαλογικό μας δέντρο

Η εμφάνιση των Θηλαστικών και των Πρωτευόντων

Τα χαρακτηριστικά των Πρωτευόντων

Η εμφάνιση των Ανθρωπιδών

Οι πρώτοι άνθρωποι

Μόνο το απόσπασμα «Όπως σε κάθε βιολογικό είδος με μεγάλη εξάπλωση, … στη συχνότητα εμφάνισης των αλληλόμορφων».

Σημείωση

Στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνονται τα παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο και οι προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.

Β. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

·         Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

·         Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

·         Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

·         Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

·         Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

·         Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

·         Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

·         Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

·         Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1.       ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος», Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διόφαντος".

1.       Εισαγωγή:

Ι.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:

 

Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.

Κεφ. Δ3: Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.

ΙΙ.

Ο ΠΛΑΤΩΝ:

Κεφ. Ε1: Ο βίος του

ΙΙΙ.

ΠλάτωνοςΠρωταγόρας:

 

α) (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή…» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα και ο μύθος για τη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας»)

β) (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου)

IV.

Πλάτωνος ΠολιτείαΕισαγωγήστην Πολιτεία

 

α) (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα πρόσωπα του διαλόγου)

 

β) (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι-βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).

 

γ) (Η αλληγορία του σπηλαίου).

V.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):

 

α) («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης-Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).

 

β) («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα-Το τέλος της ζωής του»).

VI.

ΑριστοτέληΗθικάΝικομάχεια, Εισαγωγή (ολόκληρη)

VII.

Αριστοτέλη Πολιτικά,Εισαγωγή (ολόκληρη)

2.       Κείμενα:

Ι.

ΠΛΑΤΩΝ

 

Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.

 

Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13.

ΙΙ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

 

Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.

 

Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20.

1.       ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

2.       ΚΕΙΜΕΝΟ

Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.

2.       ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ

α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, έκδοση 2015.

β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση 2015 (ενότητες 1 - 21).

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Από το βιβλίο “Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας” της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Γ. Μαργαρίτη, Αγ. Αζέλη, Ν. Ανδριώτη, Θ. Δετοράκη, Κ. Φωτιάδη.

Ι. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  

1.       Η Ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση

Β. Η Ελληνική οικονομία κατά το 19ο αιώνα 
Γ. Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα

ΙΙ. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ                              (1821-1936)

     Β. Χειραφέτηση και αναμόρφωση (1844-1880)

     Γ. Δικομματισμός και εκσυγχρονισμός (1880-1909)

     Δ. Ανανέωση-Διχασμός (1909-1922)

ΙΙΙ. ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930)

   Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα (Εισαγωγή)

   Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα (Εισαγωγή)

  Α. Προσφυγικά ρεύματα κατά την περίοδο 1914-1922

   Β. Μικρασιατική καταστροφή

   Γ. Η αποκατάσταση των προσφύγων

   Δ. Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων και η ελληνοτουρκική προσέγγιση

   Ε. Η ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα

ΙV. ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.

Ε. Η περίοδος της αυτονομίας και η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Από τα δύο σχολικά εγχειρίδια Λατινικών των Μ. Πασχάλη και Γ. Σαββαντίδη του Γενικού Λυκείου

Τα κείμενα των ενοτήτων και τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ & ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ

Κειμ.3 Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό των κειμένων 1, 2, 3

Κειμ.5 Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό των κειμένων 4,5

Κειμ.6

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένου 6

Κειμ.7

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένου 7

Κειμ.11

Μετάφραση

Γραμματική κειμένων 8, 9, 10, γραμματική-συντακτικό κειμένου 11

Κειμ.13

Μετάφραση

Γραμματική κειμένου 12, γραμματική-συντακτικό κειμένου 13

Κειμ.14

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένου 14

Κειμ.15

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένου 15

Κειμ.20

Μετάφραση

Γραμματική κειμένου 16, γραμματική-συντακτικό κειμένων 17, 18, 19, 20

Κειμ.21

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένου 21

Κειμ.24

Μετάφραση

Γραμματική κειμένου 22, γραμματική- συντακτικό κειμένων 23, 24

Κειμ.25

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένου 25

Κειμ.27

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένων 26, 27

Κειμ.29

Μετάφραση

Γραμματική-συντακτικό κειμένων 28, συντακτικό κειμένου 29

Κειμ.31

Μετάφραση

Συντακτικό κειμ.30, 31

Κειμ.34

Μετάφραση

Γραμματική &συντακτικό κειμ.32, 33, 34

Κειμ.36

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένων 35, 36 και 49 (μόνο ο προσδιορισμός του σκοπού)

Κειμ.38

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένων 37, 38

Κειμ.42

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένων 39, 40 (μόνο οι εναντιωματικές), 41( μόνο οι απλές παραβολικές), 42

Κειμ.43

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένων 43 και 46 (μόνο επιρρηματικές συμπερασματικές προτάσεις)

Κειμ.44

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένου 44 και γραμματική κειμένου 50

Κειμ.45

Μετάφραση

Συντακτικό κειμένου 45

ΦΥΣΙΚΗ

Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

Από το βιβλίο «Φυσική» Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Ιωάννου Α., Ντάνου Γ. κ.α..

1.       ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

1-1 Εισαγωγή.
1-2 Περιοδικά φαινόμενα.
1-3 Απλή αρμονική ταλάντωση.
1-5α Φθίνουσες μηχανικές ταλαντώσεις. 
1-6α Εξαναγκασμένες Μηχανικές ταλαντώσεις. 
Από την 1-6β : Μόνο τις εφαρμογές του συντονισμού στις μηχανικές ταλαντώσεις
1-7 Σύνθεση ταλαντώσεων

2.       ΚΥΜΑΤΑ

2-1 Εισαγωγή.
2-2 Μηχανικά κύματα.
2-3 Επαλληλία ή υπέρθεση κυμάτων.
2-4 Συμβολή δύο κυμάτων στην επιφάνεια υγρού.
2-5 Στάσιμα κύματα.

3.       ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

3-1 Εισαγωγή.
3-2 Υγρά σε ισορροπία.
3-3 Ρευστά σε κίνηση.
3-4 Διατήρηση της ύλης και εξίσωση συνέχειας .
3-5 Διατήρηση της ενέργειας και εξίσωση Bernoulli.
3-6 Η τριβή στα ρευστά.

4.       ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

4-1 Εισαγωγή.
4-2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων.
4-3 Ροπή δύναμης.
4-4 Ισορροπία στερεού σώματος.
4-5 Ροπή αδράνειας.
4-6 Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης.
4-7 Στροφορμή.
4-8 Διατήρηση της στροφορμής.
4-9 Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής.
4-10 Έργο κατά τη στροφική κίνηση.

5.       ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

5-1 Εισαγωγή.
5-2 Κρούσεις. 
5-3 Κεντρική ελαστική κρούση δύο σφαιρών.
5-4 Ελαστική κρούση σώματος με άλλο ακίνητο πολύ μεγάλης μάζας.
5-9 Φαινόμενο Doppler.

Οδηγίες

·         Η ενότητα των κρούσεων (παρ.5-1 έως και 5-4) να διδαχθεί πριν από την ενότητα των ταλαντώσεων. Οι κρούσεις ως φαινόμενο χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις και τα προβλήματα του βιβλίου στα κεφάλαια των ταλαντώσεων και του στερεού σώματος. Αν η διδασκαλία τους προηγηθεί τότε θα αποφευχθούν παλίνδρομες ενέργειες μεταξύ της χρήσης πλαστικών και ελαστικών κρούσεων.

·         Η ενότητα του φαινομένου Doppler (5-9) να διδαχθεί μετά τα Στάσιμα κύματα καθώς η διδασκαλία του αναφέρεται μόνο στα ηχητικά κύματα που είναι μηχανικά κύματα. Για τα φαινόμενα των κρούσεων καιDoppler δεν θα γίνεται αναφορά στα συστήματα αδρανειακών παρατηρητών.

Σημείωση :Τα ένθετα που περιλαμβάνονται στα διδακτικά βιβλία δεν αποτελούν εξεταστέα ύλη

ΧΗΜΕΙΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

Κεφάλαιο «ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ»

·         Παρ. «Αριθμός οξείδωσης. Οξείδωση – Αναγωγή»

·         Από την παρ. «Κυριότερα οξειδωτικά –αναγωγικά. Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής»:

-       υποενότητα «Συμπλήρωση αντιδράσεων οξειδοαναγωγής» μόνο η «Μέθοδος μεταβολής του αριθμού οξείδωσης» και

-       υποενότητα «Παραδείγματα οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων» μόνο τα: 1) Οξείδωση ΝΗ3 από CuO, 4) Οξείδωση CO από KMnO4 παρουσία H2SO4 και 5) Οξείδωση FeCl2 από K2Cr2O7 παρουσία HCl.

Κεφάλαιο «ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ»

·         Παρ. «Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές. Ενδόθερμες-εξώθερμες αντιδράσεις Θερμότητα αντίδρασης – ενθαλπία»

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ υποενοτήτων: «Ενθαλπία αντίδρασης – ΔΗ», «Πρότυπη ενθαλπία αντίδρασης, ΔΗ0», «Πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού, ΔΗ0f», «Πρότυπη ενθαλπία καύσης , ΔΗ0c», «Πρότυπη ενθαλπία εξουδετέρωση, ΔΗ0n», «Πρότυπη ενθαλπία διάλυσης, ΔΗ0sol» και «Ενθαλπία δεσμού,ΔΗ0B».

Κεφάλαιο «ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ»

·         Παρ. «Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης» μέχρι και το 1ο Παράδειγμα με την Εφαρμογή του.

Κεφάλαιο «ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ»

·         Εισαγωγή

·         Παρ. «Έννοια χημικής ισορροπίας-Απόδοση αντίδρασης»

·         Παρ. «Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση χημικής ισορροπίας – Αρχή Le Chatelier»

·         Από την παρ. «Σταθερά χημικής ισορροπίαςKc – Kp» μόνο η υποενότητα «Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc» χωρίς την Κινητική απόδειξη του νόμου χημικής ισορροπίας.

Παρατήρηση: Δεν θα διδαχθούν τα παραδείγματα και οι ασκήσεις που απαιτούν γνώση της έννοιας μερική πίεση αερίου και του Νόμου μερικών πιέσεων του Dalton.

Κεφάλαιο «ΟΞΕΑ – ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ»

ΕKTΟΣ ΑΠΟ:

·         υποενότητα «Ισχύς οξέων – βάσεων και μοριακή δομή» της παρ. «Ιοντισμός οξέων – βάσεων» και

·         παρ. «Γινόμενο διαλυτότητας».

Κεφάλαιο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ»

ΕKTΟΣ ΑΠΟ:

·         υποενότητα «Ηλεκτροσυγγένεια» της παρ. «Μεταβολή ορισμένων περιοδικών ιδιοτήτων» και

·         παρ. «Ηλεκτρονιακοί τύποι - Σχήματα μορίων»

Κεφάλαιο «ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ»

ΕKTΟΣ ΑΠΟ:                      

·         υποενότητα «Επαγωγικό φαινόμενο» της παρ. «Δομή οργανικών ενώσεων - Διπλός και τριπλός δεσμός - Επαγωγικό φαινόμενο»,

·         παρ. «Στερεοϊσομέρεια (εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια)»,

·         υποενότητες «Η αρωματική υποκατάσταση» και «Μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων» της παρ. «Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων»,

·         υποενότητα «Οργανικές συνθέσεις» της παρ. «Οργανικές συνθέσεις – Διακρίσεις»με εξαίρεση την αλογονοφορμική αντίδραση.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και

Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Από το βιβλίο «Μαθηματικά» Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Ανδρεαδάκη Στ., κ.ά.

ΜΕΡΟΣ Β

Κεφάλαιο 1     Όριο - Συνέχεια συνάρτησης

Παρ. 1.1     Πραγματικοί αριθμοί.

Παρ. 1.2     Συναρτήσεις.

Παρ. 1.3     Μονότονες συναρτήσεις- Αντίστροφη συνάρτηση.

Παρ. 1.4     Όριο συνάρτησης στο x0ÎR

                 Παρ. 1.5    Ιδιότητες των ορίων, χωρίς τις αποδείξεις της υποπαραγράφου

                                    " Τριγωνομετρικά όρια"

Παρ. 1.6     Μη πεπερασμένο όριο στο x0ÎR.

Παρ. 1.7     Όρια συνάρτησης στο άπειρο.

Παρ. 1.8     Συνέχεια συνάρτησης.

Κεφάλαιο 2    Διαφορικός Λογισμός

Παρ. 2.1   Η έννοια της παραγώγου, χωρίς την υποπαράγραφο "Κατακόρυφη εφαπτομένη"

Παρ. 2.2Παραγωγίσιμες συναρτήσεις- Παράγωγος συνάρτηση (Χωρίς τις αποδείξεις των τύπων στη σελίδα 224 και στη σελίδα 225).

Παρ. 2.3    Κανόνες παραγώγισης, χωρίς την απόδειξη του θεωρήματος που αναφέρεται στην

                 παράγωγο γινομένου συναρτήσεων.

Παρ. 2.4   Ρυθμός μεταβολής.

Παρ. 2.5   Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού.

Παρ. 2.6   Συνέπειες του Θεωρήματος Μέσης Τιμής.

Παρ. 2.7 Τοπικά ακρότατα συνάρτησης χωρίς το θεώρημα της σελίδας 264 (κριτήριο της 2ης

                 παραγώγου).

Παρ. 2.8   Κυρτότητα - Σημεία καμπής συνάρτησης. (Θα μελετηθούν μόνο οι συναρτήσεις που

              είναι δύο, τουλάχιστον, φορές παραγωγίσιμες στο εσωτερικό του πεδίου ορισμού τους).

Παρ. 2.9   Ασύμπτωτες - Κανόνες De l’ Hospital.

Παρ. 2.10 Μελέτη και χάραξη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.

Κεφάλαιο 3    Ολοκληρωτικός Λογισμός

Παρ. 3.1Αόριστο ολοκλήρωμα. (Μόνο η υποπαράγραφος «Αρχική συνάρτηση» που θα

συνοδεύεται από πίνακα παραγουσών συναρτήσεων ο οποίος θα περιλαμβάνεται      στις διδακτικές οδηγίες)

Παρ. 3.4   Ορισμένο ολοκλήρωμα

Παρ. 3.5. Η συνάρτηση F(x) =

υπόδειξη - οδηγία:

Διατυπώνεται χωρίς να αποδειχτεί η πρόταση:

«Αν , όπου Δ διάστημα, είναι μια συνεχής συνάρτηση, τότε για κάθε η συνάρτηση είναι μια παράγουσα της f»,

και με τη βοήθεια αυτής αποδεικνύεται το Θεμελιώδες θεώρημα της Ανάλυσης.

Η εισαγωγή της συνάρτησης γίνεται για να αποδειχθεί το Θεμελιώδες Θεώρημα του ολοκληρωτικού λογισμού και να αναδειχθεί η σύνδεση του Διαφορικού με τον Ολοκληρωτικό Λογισμό.

Για το λόγο αυτό δεν θα διδαχθούν ασκήσεις που αναφέρονται στην παραγώγιση της συνάρτησης και γενικότερα της συνάρτησης .

Παρ. 3.7 Εμβαδόν επιπέδου χωρίου, χωρίς την εφαρμογή 3 της σελίδας 348.

Παρατηρήσεις

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη θα διδαχτεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα θεωρήματα, οι προτάσεις, οι αποδείξεις και οι ασκήσεις που φέρουν αστερίσκο δε διδάσκονται και δεν εξετάζονται.

Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις, μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων.

Εξαιρούνται από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη οι εφαρμογές και οι ασκήσεις που αναφέρονται σε λογαρίθμους με βάση διαφορετική του e και του 10.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

Από το βιβλίο ‘’Βιολογία’’ της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδώντων Αλεπόρου-Μαρίνου Β., Αργυροκαστρίτη Α., Κομητοπούλου Α., Πιαλόγλου Π., Σγουρίτσα Β..

Κεφάλαιο 1   «Το γενετικό υλικό».

Κεφάλαιο 2   «Αντιγραφή, έκφραση και ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας».

Κεφάλαιο 4   «Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA».

Κεφάλαιο 5   «Μενδελική κληρονομικότητα».

Κεφάλαιο 6   «Μεταλλάξεις».

Κεφάλαιο 7    «Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας» εκτός από την ενότητα ‘’Η παραγωγή        

                       της πενικιλίνης αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της Βιοτεχνολογίας’’

Κεφάλαιο 8  «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική» εκτός από τις ενότητες ‘’Εμβόλια’’ και

                        ‘’Αντιβιοτικά’’.

Κεφάλαιο 9 «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Σημείωση

Στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:

α) Τα ένθετα - παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, σε θέματα που αναδεικνύουν τη σχέση της επιστήμης της Βιολογίας και των εφαρμογών της με όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

β) Οι χημικοί τύποι, οι οποίοι συνοδεύουν το κείμενο και συμβάλλουν στην κατανόησή του, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαιτείται η απομνημόνευσή τους.

γ) Όσα αναφέρονται υπό τον τίτλο ‘’Ας ερευνήσουμε …’’, στο τέλος κάθε κεφαλαίου και τα οποία αποτελούν προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.

 

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΕΠΠ)

Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Από το βιβλίο «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Α. Βακάλη, Η. Γιαννόπουλου, Ν. Ιωαννίδη, Χ. Κοίλια, Κ. Μάλαμα, Ι. Μανωλόπουλου, Π. Πολίτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διόφαντος".

2.       Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων

2.1 Τι είναι αλγόριθμος.

2.3 Περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων.

2.4 Βασικές συνιστώσες/ εντολές ενός αλγορίθμου.

               2.4.1 Δομή ακολουθίας.

               2.4.2 Δομή Επιλογής.

2.4.3 Διαδικασίες πολλαπλών επιλογών (αφαιρείται η εντολή πολλαπλής επιλογής "Επίλεξε")

               2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες.

               2.4.5 Δομή Επανάληψης.

3.       Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

         3.2 Αλγόριθμοι + Δομές Δεδομένων =Προγράμματα

         3.3 Πίνακες

         3.4 Στοίβα

         3.5 Ουρά

         3.6 Αναζήτηση

         3.7 Ταξινόμηση

         3.9 Άλλες δομές δεδομένων

5.       Ανάλυση Αλγορίθμων

         5.1 Επίδοση αλγορίθμων

5.1.1 Χειρότερη περίπτωση ενός αλγορίθμου

5.1.2 Μέγεθος εισόδου ενός αλγορίθμου

5.1.3 Χρόνος εκτέλεσης προγράμματος ενός αλγορίθμου

5.1.4 Αποδοτικότητα αλγορίθμων

         5.3 Πολυπλοκότητα αλγορίθμων

6.       Εισαγωγή στον προγραμματισμό

         6.3 Φυσικές και τεχνητές γλώσσες.

         6.4 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων.

              6.4.1 Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος.

              6.4.2 Τμηματικός προγραμματισμός.

              6.4.3 Δομημένος προγραμματισμός.         

         6.7 Προγραμματιστικά περιβάλλοντα.

7.       Βασικά στοιχεία προγραμματισμού.

7.1 Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ.

7.2 Τύποι δεδομένων.

7.3 Σταθερές.

7.4 Μεταβλητές.

7.5 Αριθμητικοί τελεστές.

7.6 Συναρτήσεις.

7.7 Αριθμητικές εκφράσεις.

7.8 Εντολή εκχώρησης.

7.9 Εντολές εισόδου-εξόδου.

7.10 Δομή προγράμματος.

8.      Επιλογή και επανάληψη

8.1 Εντολές Επιλογής

8.1.1 Εντολή ΑΝ

8.2 Εντολές επανάληψης

8.2.1 Εντολή ΟΣΟ...ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ

8.2.2 Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ

8.2.3 Εντολή ΓΙΑ...ΑΠΟ...ΜΕΧΡΙ

9.       Πίνακες

9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες.

9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες.

9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες.

9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων.

10.   Υποπρογράμματα

10.1 Τμηματικός προγραμματισμός.

10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων.

10.3 Πλεονεκτήματα του τμηματικού προγραμματισμού.

10.4 Παράμετροι.

10.5 Διαδικασίες και συναρτήσεις.

10.5.1 Ορισμός και κλήση συναρτήσεων.

10.5.2 Ορισμός και κλήση διαδικασιών.

10.5.3 Πραγματικές και τυπικές παράμετροι.

10.6   Εμβέλεια μεταβλητών – σταθερών

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

·         Οι Αλγόριθμοι να υλοποιούνται σε αμιγώς προγραμματιστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα αυτό τηςΓΛΩΣΣΑΣ.

·         Επισκόπηση της έννοιας του αλγορίθμου, των χαρακτηριστικών του και των τρόπων αναπαράστασής του, και εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των γλωσσών προγραμματισμού και ειδικά τηςΓΛΩΣΣΑΣ.

·         Οι βασικές αλγοριθμικές δομές του κεφαλαίου 2 (ακολουθίας, επιλογής και επανάληψης) να διδαχθούν συνοπτικά και παράλληλα με το κεφάλαιο 7 και 8 στην κατεύθυνση της κάλυψης τυχόν γνωσιακών κενών από την προηγούμενη τάξη, με τις ασκήσεις να υλοποιούνται απ’ ευθείας σεΓΛΩΣΣΑ.

·         Στο κεφάλαιο 3:

     Να προστεθούν ασκήσεις στη στοίβα και ουρά που επίσης θα υλοποιηθούν απ’ ευθείας σε ΓΛΩΣΣΑ. και με την πρόσθεση της ενότητας 3.9 που θα διδαχθεί.

     Οι δυναμικές δομές της ενότητας 3.9 (λίστες, δένδρα, γράφοι) να διδαχθούν αποκλειστικά ως θεωρία.

     Οι πίνακες να διδαχθούν παράλληλα με το κεφάλαιο 9 με τις ασκήσεις να υλοποιούνται απ’ ευθείας σε ΓΛΩΣΣΑ.

     Εισάγονται νέοι αλγόριθμοι αναζήτησης και ταξινόμησης σε πίνακες.

·         Στο κεφάλαιο 5 να διδαχθούν οι ενότητες 5.1 (επίδοση αλγορίθμων), και 5.3 (πολυπλοκότητα αλγορίθμων). Η έννοια της επίδοσης να εξεταστεί με αναφορά στους αλγορίθμους αναζήτησης και ταξινόμησης. Η πολυπλοκότητα αλγορίθμων θα διδαχθεί θεωρητικά με παραδείγματα και σε σύνδεση με την επίδοση χωρίς οι μαθητές να εμπλακούν σε ασκήσεις υπολογισμού της τάξης Ο ενός αλγορίθμου.

 

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Από το βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Λιανού Θ., Παπαβασιλείου Α. και Χατζηανδρέου Α..

Κεφ. 1:    Βασικές Οικονομικές Έννοιες, εκτός των παραγράφων 6 και 13.

Κεφ. 2:      Η ζήτηση των αγαθών.

Κεφ. 3:      Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος, εκτός των παραγράφων 5, 6, 7, 8 και 9 που  

                  αναφέρονται στο κόστος παραγωγής.

Κεφ. 4:      Η προσφορά των αγαθών.

Κεφ. 5:      Ο Προσδιορισμός των τιμών, εκτός της παραγράφου 6.

Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις που αντιστοιχούν στα προαναφερόμενα κεφάλαια.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

 

Πηγή: http://minedu.gov.gr/

Διάκριση του aode.gr

 • Σάββατο, 23 Μαΐου 2015 17:50
 • Γράφτηκε από τον

aode logo 1Διάκριση του οικονομικού ιστότοπου aode.gr στον 7ο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων. Συγκεκριμένα ο ιστότοπος μας πέρασε στον 2ο γύρο αξιολόγησης ως ένας από τους 10 ιστότοπους που συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΚ και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής. Οι άξονες και τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί ιστότοποι στον 7ο ΔΕΕΙ (2015) είναι:

1. Η ταυτότητα και η ενημέρωση του ιστότοπου (Στοιχεία επικοινωνίας, συνέπεια σκοπού – στόχων, συνεχής και τακτική ενημέρωση).

2. Το περιεχόμενό του (Ποιότητα και ποσότητα, δυνατότητες αξιοποίησής του από το κοινό στο οποίο απευθύνεται, πρωτοτυπία).

3. Η λειτουργικότητα διεπαφής, η αισθητική του και τα τεχνικά στοιχεία – δομή (Ευκολία στην πρόσβαση, δομή – πλοήγηση, απεικόνιση και άλλα τεχνικά στοιχεία).

4. Τα προσωπικά δεδομένα (Τήρηση βασικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας).

5. Η αλληλεπίδραση με τους χρήστες (Συνεχής συνεργασία – ενεργή συμμετοχή χρηστών, λειτουργία ως κοινότητα μάθησης και πρακτικής).

Με την διάκριση αυτή, τόσο ο ιδρυτής όσο και οι συντελεστές του aode.gr νοιώθουν ότι δικαιώνονται ηθικά για την ιδέα τους να αναδείξουν την επιστήμη του management στους μαθητές του Λυκείου, με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που (δυστυχώς) εξετάζονται στις Πανελλαδικές και να συνδέσουν το μάθημα με την αγορά και το πανεπιστήμιο. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον developer Θοδωρή Βάλμη για την εξαιρετική του δουλειά στο στήσιμο του ιστότοπού μας. 

 

Θέματα & λύσεις ΑΟΔΕ 2015

 • Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 07:22
 • Γράφτηκε από τον

aodeΤην Παρασκευή 22 Μαΐου το μάθημα Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων – ΑΟΔΕ, εξετάστηκε για τελευταία φορά πανελλαδικά. Προκειμένου να δείτε τα θέματα, πατήστε εδώ. Τα θέματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μετρίας δυσκολίας, λόγω του ότι οι μαθητές δεν περίμεναν να εξεταστούν στην "υπερφόρτωση" που είχε ζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν (2012) αλλά και των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής Α3 και Α4 που απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της ιστορικής εξέλιξης του μάνατζμεντ, καθώς και της παθητικής και ενεργητικής ακρόασης. 

Προκειμένου να δείτε τις λύσεις των απολυτηρίων εξετάσεων ενιαίου λυκείου για το έτος 2015, πατήστε εδώ. Σας ευχόμαστε καλά αποτελέσματα.

 

skillsΈξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου της Manpower Group για το 2015. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2014, ενώ βρίσκεται 21 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%).

 

Η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%), καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό αφενός αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2014 αφετέρου το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, παγκοσμίως, από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντου δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (83%), ενώ στην πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας βρίσκονται το Περού (68%), το Χονγκ Κονγκ (65%), η Βραζιλία (61%) και η Ρουμανία (61%). Η Ελλάδα, με ποσοστό 59%, καταλαμβάνει την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετακίνηση δεκατριών θέσεων συγκριτικά με την περυσινή 19η θέση της χώρας μας, παγκοσμίως. Αντίθετα, χώρες, όπως η Ιρλανδία (11%), η Ισπανία (14%)-χώρες, που, μέχρι πρότινος, αντιμετώπιζαν παρόμοιες οικονομικές δοκιμασίες με τη χώρα μας, το Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και η Ολλανδία (14%) δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντου.

 

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2015

Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα, αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης τα τελευταία τρία έτη. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», θέση που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Επαναφορά στη λίστα, της ειδικότητας «Προσωπικό ΙΤ» στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ εκτός Top-10 για το 2015 είναι οι «Χειριστές Μηχανημάτων», οι οποίοι πέρυσι κατείχαν τη θέση Νο 9.

Σταθερά στη κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Οι «Επαγγελματίες Πωλητές» παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας εφέτος τη δεύτερη θέση, ενώ την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης συμπληρώνουν οι «Μηχανικοί». Εκτός Top-10 για το 2015 μένουν οι «Διευθυντές Πωλήσεων», που εφέτος καταλαμβάνουν τη θέση Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς, επίσης και οι «Εργάτες», ενώ την εμφάνισή τους στη δεκάδα, έπειτα από απουσία τριών ετών, σημειώνουν το 2015 οι «Χειριστές Μηχανημάτων».

 

   Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτες: Μειωμένη ανταγωνιστικότητα/παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%), καθώς και χαμηλό engagement και ηθικό (42%). Παρόλες τις σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι 1 στους 5 εργοδότες στην Ελλάδα δεν έχουν χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εύρημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας, αλλά εμφανίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους λειτουργία, παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τα δύο τελευταία έτη και διαμορφώνεται στο 54%.

Περισσότεροι από 41.700 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της Manpower Group. Η έρευνα διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2015, για δέκατη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα που προκύπτουν, λόγω της έλλειψης ταλέντου. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Πηγή: Ημερησία

 

mark facebookΠροσθέστε ένα δημοτικό σχολείο στον κατάλογο των σχεδίων που χρηματοδοτούν επενδυτές από τη Silicon Valley με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την αλυσίδα σχολείων AltSchool που κέρδισε επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και από άλλους επενδυτές. Τα σχολεία AltSchool, τα οποία επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνολογίας, ίδρυσε ο Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google. Με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και λογισμικού, οι δάσκαλοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο προσωπικά διδακτικά πλάνα. Αντί να ακολουθούν οι μαθητές το ίδιο διδακτικό πλάνο στη διάρκεια της χρονιάς, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή. Τα δίδακτρα ανέρχονται στις 21.000 δολάρια τον χρόνο και με την πάροδο των ετών η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και σε άλλα σχολεία. «Ολα ενορχηστρώνονται με τη χρήση της τεχνολογίας», εξηγεί ο κ. Βεντίλα.


Επενδυτές που τοποθετούν χρήματα σε εταιρείες τεχνολογίας κάνουν το ίδιο και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδείας. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 55% στο 1,87 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία CB insights. Ο Ζούκερμπεργκ έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην παιδεία. Δώρισε 100 εκατ. δολάρια στα σχολεία του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρζι το 2010 και το 2014 υποσχέθηκε να δωρίσει ακόμη 120 εκατ. δολάρια στα σχολεία της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Ο ζήλος του Ζούκερμπεργκ παρακίνησε και άλλους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η εποχή να ξαναφανταστούμε την εκπαίδευση», δήλωσε ο Μπράιαν Σίνγκερμαν, της εταιρείας Founders Fund.


Τα σχολεία AltSchool διαφέρουν από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης και οι οποίες συνήθως κατασκευάζουν εφαρμογές ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές στα Μαθηματικά ή γενικότερα στο διάβασμα. Η εταιρεία λειτουργεί η ίδια τα σχολεία της. Ξεκίνησε πέρυσι με μια τάξη 20 μαθητών και εφέτος σκοπεύει να λειτουργήσει 20 σχολεία δυναμικότητας 500 μαθητών συνολικά. Το 2010 ο Βεντίλα πούλησε την εταιρεία του Aardvark στην Google για την οποία και εργάστηκε μέχρι το 2013. Σταδιακά άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως λέει. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 14η θέση, κάτω από τη Ρωσία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σε παγκόσμια μελέτη της Pearson σχετική με τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά, τις επιστήμες, το διάβασμα, τη γνώση γραφής και ανάγνωσης και τα ποσοστά αποφοίτησης. Ενας βασικός λόγος για την κακή επίδοση του αμερικανικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η έλλειψη χρηματοδότησής του, κάτι για το οποίο δεν πρέπει πια να ανησυχεί η εταιρεία του κ. Βεντίλα.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Νεανική Επιχειρηματικότητα

 • Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 19:26
 • Γράφτηκε από

innovΕίσαι νέος; Μαθητής, φοιτητής, εργαζόμενος ή άνεργος; Έχεις όμως ιδέες; Ξεκίνα, λοιπόν να κάνεις την ιδέα πράξη!

Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας σε μία εποχή που χρειαζόταν αλλαγές σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και εκείνος της επιχειρηματικότητας.

Παραδοσιακά είχαμε την έννοια του επιχειρείν στο μυαλό μας συνυφασμένη με μια ατομική επιχείρηση ή μια εταιρία παραγωγής, με τη θεωρία να θέλει τον επιχειρηματία να βρίσκεται στη μέση του κέρδους ή των ζημιών, ανάλογα με τις κινήσεις που θα ακολουθούσε. Η οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων όμως πρόσθεσε ένα ακόμη στοιχείο που ολοένα και πιο πολύ αναδεικνύεται. Πρόκειται για την καινοτομία. Στόχος πλέον δεν είναι οπωσδήποτε το κέρδος με την μορφή που το ξέραμε. Είναι η υποστήριξη κάθε ιδέας με απότοκο, πρωτίστως, την εμπειρία. Γι’ αυτό άλλωστε αναπτύχθηκαν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς start-ups.

Καθένας με μικρό ακόμη κεφάλαιο (βλ. περίπτωση των ΙΚΕ) μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα του. Συμβουλές εκκίνησης ή υλοποίησης μπορεί να βρει εύκολα. Ευτυχώς ενημερωτικό υλικό υπάρχει μεγάλο. Το κλειδί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι να μοιράζεσαι την καινοτόμα ιδέα, γιατί μέσω της συζήτησης μπορείς να την αναπτύξεις. Ακόμη και αν την μάθει ο εν δυνάμει ανταγωνιστής σου, δεν σημαίνει πως θα στην κλέψει. Σημασία δεν έχει το concept. Σημασία έχει το πώς από τη σκέψη, το κάνεις πράξη.

Δεξαμενή άντλησης ιδεών, πληροφοριών, διαγωνισμών, συνεργασίας και funding αναφορικά με τις start-ups μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο έγγραφο, της Ιωάννας Θεοδώρου από το Reload Greece. Μια καλή αρχή σίγουρα είναι να δείτε επιτυχημένες ιστορίες ανθρώπων που υλοποίησαν την ιδέα τους! So, start and take risks!!

entre2

 

 

ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: