aothedugr

Άρθρα - aode.gr

Άρθρα - aode.gr (321)

Συγκεντρωμένη εδώ θα βρείτε όλη την αρθρογραφία του aode.gr.

dbef99dbad137f44cd8ee6ef106b118f LΈνας τεχνικός Η/Υ άνοιξε πρόσφατα στη νότια Σουηδία, ένα πλήρες αυτοματοποιημένο ψιλικατζίδικο, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο – 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς προσωπικό. Απλώς το μόνο που χρειάζεται ένας πελάτης, για να πραγματοποιήσει τις αγορές του είναι ένα κινητό.

Ειδικότερα, οι πελάτες λαμβάνουν πρόσβαση στο κατάστημα εφόσον έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στην υπηρεσία, ενώ σε αυτό εισέρχονται μέσω μιας κινητής εφαρμογής. Στη συνέχεια αυτοί σκανάρουν με το κινητό τους τις αγορές τους ενώ η μηνιαία απόδειξη των αγορών τους αποστέλλεται στην οικία τους ή χρεώνεται αντίστοιχα ο τραπεζικός λογαριασμός τους.

Στο συγκεκριμένο ψιλικατζίδικο, όπου προς το παρόν τουλάχιστον, το γέμισμα των ραφιών πραγματοποιείται από τον ιδιοκτήτη και όχι από τη νέα γενιά ρομπότ, οι καταναλωτές μπορούν τα βρουν τα απαραίτητα μικροπράγματα για την καθημερινή ζωή όπως γαλακτοκομικά, ψωμί, ζάχαρη, κονσέρβες, αναψυκτικά και πάνες. Βέβαια για λόγους ασφαλείας αλλά και για νομικούς λόγους, σε αυτό δε διατίθενται τσιγάρα, φάρμακα και αλκοολούχα ποτά.

 

 Όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, το παραδοσιακό λιανεμπόριο βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης, ενώ το κινητό τηλέφωνο θα αποτελεί στο μέλλον το πιο σημαντικό κανάλι επικοινωνίας με τους πελάτες καθώς αυτό θα χρησιμοποιείται ως έξυπνος «ψηφιακός» πωλητής.

Εκτός των παραπάνω, η επανάσταση στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο θα μεταβάλλει το προφίλ των εργαζομένων στο λιανεμπόριο. Σε αυτή τη νέα αγορά του μέλλοντος, το επάγγελμα του ταμία θα εξαλειφθεί, μια για πάντα!

 Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ

Πηγή: http://www.epixeiro.gr/

TED x AUEB 2016

  • Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 07:35
  • Γράφτηκε από τον

flow

«Με τον όρο ροή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε παρατηρούμενη συνεχόμενη κίνηση μορφής της ύλης μέσα στο χώρο.» Όμως, από ποιες άλλες οπτικές θα μπορούσε κανείς να αναλύσει την έννοια αυτή;

Η ροή της πληροφορίας, του λόγου, της μουσικής, του χρήματος, της σκέψης, η ροή προσφύγων και μεταναστών, η εναντίωση προς τη ροή και η διαφοροποίηση από τη μάζα είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Το TEDxAUEB επιστρέφει, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Σάββατο, 5 Μαρτίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές από διαφορετικούς τομείς δραστηριοποίησης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το «flow» από τη δική τους σκοπιά.

Προμηθεύσου το εισιτήριό σου στο: http://2016.tedxaueb.com/

 

Υπό την αιγίδα:

opa horizontal

Meet the MBA! | 30 χρόνια Excellence in Business

  • Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 12:14
  • Γράφτηκε από

image001Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών-ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση η οποία απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές των ΜΒΑ Full-Time και Part-Time την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, 18:00, στην Αίθουσα Δ12 (Δεριγνύ 12, 1ος όροφος) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τόσο ο διευθυντής του Προγράμματος, Καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρέτας, όσο και άλλοι διδάσκοντες στο πρόγραμμα, καθώς και καταξιωμένοι εκπρόσωποι της αγοράς και σημαντικών επιχειρηματικών φορέων θα αναφερθούν στο Πρόγραμμα ΜΒΑ και τις νέες εκπαιδευτικές υπηρεσίες τις οποίες πρόκειται να προσφέρει στο άμεσο μέλλον, καθώς και στις επαγγελματικές προοπτικές από τη μελλοντική φοίτηση στο ΜΒΑ.

Οι διδάσκοντες του προγράμματος και εγώ προσωπικά θα χαρούμε να σας συναντήσουμε και να συζητήσουμε μαζί σας για το Πρόγραμμα ΜΒΑ, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προσφερόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες του ΜΒΑ.

mbafulltime-openday-2016 skywalker-kariera

Ο χάρτης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

  • Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 16:24
  • Γράφτηκε από

atorΤον χάρτη των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα σε 1.619.845 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στη χώρα, βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατά το διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου 2015 και αφορούν το έτος 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Από την σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων ετών, προκύπτει ότι κατά το έτος 2015, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι μεγαλύτερος  σε σχέση με το έτος 2014, κατά 88.666  νέες θέσεις εργασίας (1.531.179 το 2014), παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 5,79%.

Από τις 222.281 επιχειρήσεις που καταγράφει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» οι 198.375 έχουν από έναν έως δέκα εργαζομένους, ενώ 20.379 είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν 11 έως 50 άτομα. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 4.000 εργαζομένων είναι 18, τρεις περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου:

-219.713 ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα
-1.068 είναι ΝΠΔΔ
-1.001 είναι ΝΠΙΔ
-275 είναι ΟΤΑ

Σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των επιχειρήσεων αυτών, ο αριθμός των κυριότερων εξ αυτών κατανέμεται ως εξής:

-Ατομική Επιχείρηση: 124.615
-Ομόρρυθμος Εταιρεία (Ο.Ε.): 35.566
-Ανώνυμος Εταιρεία (Α.Ε.): 20.887
-Ετερόρρυθμος Εταιρεία (Ε.Ε.): 12.149
-Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ): 8.026
-Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Μονοπρόσωπη: 4.282
-Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ): 2.527
-Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Μονοπρόσωπη: 1.379
-Σωματείο: 1.326
-Εταιρεία Α.Α. 89/67: 1,189
-Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου 1.001
-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία: 872
-Σύλλογος: 768
-Διαχείριση κτηρίων (πολυκατοικίες κλπ): 759
-Κοινωνία Αστικού Δικαίου Κερδοσκοπική: 706
-Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου: 633
-Αγροτικός Συνεταιρισμός: 543
-Υποκατάστημα Αλλοδαπής Εταιρείας: 471
-Αθλητικό Σωματείο: 469

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, οι περισσότερες επιχειρήσεις (39.957 ή 17,98%) ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, ενώ 29.486 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες εστίασης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκύπτει ότι 53.877 άτομα απασχολούνται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις. Από το σύνολο των εργαζομένων, 863.837 είναι άνδρες και 756.008 γυναίκες.

 

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/

biological-clock-805x450Η στέρηση του ύπνου, μπορεί να είναι και βασανιστήριο, καθώς σύμφωνα με κορυφαίους Ακαδημαϊκούς στην Οξφόρδη, το σώμα και το μυαλό μας δεν συγχρονίζονται με τα ωράρια που επιτάσει η κοινωνία, είτε αυτό είναι το σχολείο, είτε η δουλειά.

Η εργασία, ή η εκπαίδευση, θα έπρεπε να συγχρονιστούν με το βιολογικό μας ρολόι, τονίζουν, καθώς τα ωράρια 9-5 ή η έναρξη των μαθημάτων στις 8:30πμ μεγαλώνει τους κινδύνους για διάφορες αρρώστιες.

Το να επιβάλεις στους ανθρώπους να ξεκινούν τη δουλειά πριν τις 10 πμ, είναι βασανιστικό, τους κάνει άρρωστους, εξαντλημένους και αγχωμένους, καθώς μέχρι την ηλικία των 55 ετών, ο κιρκαδικός ρυθμός είναι τελείως ασύγχρονος με το σύστημα 9-5, κάτι το οποίο είναι απειλητικό τόσο για την απόδοση, όσο και την διάθεση και την ψυχική υγεία του εργαζόμενου.
Ο δρ Paul Kelley, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για μια τεράστια κοινωνική αλλαγή, του να μετακινήσουμε τις ώρες δουλειάς και σχολείου έτσι ώστε να συγχρονιστούν με το βιολογικό ανθρώπινο ρολόι.

Τα πειράματα, έχουν αποδείξει πως ο μέσος 10χρονος μαθητής, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πριν τις 8μιση το πρωί. Ένας 16χρονος, για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να ξεκινά τα μαθήματα στις 10πμ ενώ ένας φοιτητής, στις 11πμ.
Ο δρ. Κέλι πιστεύει πως μόνο με το να μετακινήσουμε τις ώρες σχολείου, οι βαθμοί συνολικά των μαθητών μπορούν να ανέβουν. Όταν δίδασκε ο ίδιος σε γυμνάσια, άλλαξε την ώρα από 8:30 πμ σε 10:00πμ και ανακάλυψε ότι το ποσοστό των άριστων μαθητών ανέβηκε 19% πάνω.

Το ίδιο υποστηρίζει ότι μπορεί να συμβεί με τις εταιρείες, όπου με τα πρωινά ωράρια όχι μόνο δεν αποδίδουν οι εργαζόμενοι όσο καλά θα μπορούσαν, αλλά κινδυνεύει και η υγεία τους.

Ο δρ. Κέλι υποστηρίζει ότι 10:00πμ είναι μια καλή ώρα για να ξεκινάει η δουλειά, καθώς η ηλικία όπου ξανασυγχρονίζεται το σώμα με πιο πρωινές ώρες τύπου 9:00πμ είναι μετά τα 55.

Έχουμε μια ολόκλητη κοινωνία που στερείται τον ύπνο. Αυτό επιρεάζει φυσικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Επιρεάζει την καρδιά, το συκώτι, είναι κάτι που επιρεάζει τους πάντες παγκόσμια και πραγματικά μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρυθμό, νομίζουμε ότι προσαρμοζόμαστε ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, ενώ ο δρ. Κέλλι υποστηρίζει ότι το τεράστιο αυτό λάθος συνεχίζει και στις φυλακές και στα νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να ξυπνήσουν και να φάνε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Η έλλειψη ύπνου επιρρεάζει την απόδοση, την προσοχή, την μνήμη, και ενθαρύνει τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Οδηγεί επίσης στην εξάντληση, στο άγχος, στη σύγχηση, στο θυμό, στην παχυσαρκία, στην υψηλή πίεση, στο στρες, και σε πολλές άλλες ψυχικές παθήσεις.

Στην Αγγλία, θα ξεκινήσει ένα πείραμα, βασισμένο σε αυτή τη θεωρεία όπου δεκάδες χιλιάδες παιδιά από πάνω από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα, για τέσσερα χρόνια θα ξεκινούν το σχολείο στις 10 το πρωί αντί για τις 8μιση, με στόχο να αποδείξουν ότι το να ξεκινούν τα μαθήματα αργότερα, μπορεί να αποδόσει συνολικότερα καλύτερα αποτελέσματα για τους μαθητές. Η ομάδα ελπίζει ότι θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2018.

Από την The telegraph

 

Πηγή: http://www.hitandrun.gr/

Οι 50 πιο καινοτόμες χώρες

  • Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016 11:34
  • Γράφτηκε από

965x450-bloomberg innovationworld800Ανάμεσα στις πενήντα πιο καινοτόμους οικονομίες του κόσμου, η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφαία θέση, η Γερμανία στη δεύτερη, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην όγδοη, η Κίνα στην εικοστή πρώτη, η Ελλάδα στην τριακοστή τρίτη και στην τελευταία το Καζαχστάν, ενώ η Ινδία στην τεσσαρακοστή πέμπτη, αν και αποτελεί κόμβο υψηλής τεχνολογίας.

Πάντως, τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των 10 πρώτων κατέχει η Γηραιά Ηπειρος, με τις έξι στις δέκα οικονομίες να είναι ευρωπαϊκές. Τα σχετικά αποτυπώνονται στον δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016, ο οποίος καταρτίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιμέρους μεταβλητές, όπως είναι οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, η προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση, η παραγωγικότητα, καθώς και η συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Η Νότια Κορέα έχει υψηλή βαθμολογία, καθώς συνδυάζει την υψηλή προστιθέμενη αξία στον μεταποιητικό της κλάδο, τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την υψηλή συγκέντρωση αποφοίτων από τις σχολές μηχανικής και θετικών επιστημών. Βέβαια, η κατάταξη της Νότιας Κορέας με κριτήριο την παραγωγικότητα την τοποθετεί στην 39η θέση, αλλά ως προς την έρευνα και ανάπτυξη, την υψηλή τεχνολογία και τη δραστηριότητα στις πατέντες και στα πνευματικά δικαιώματα βρίσκεται στη δεύτερη, ενώ την απαντούμε στην έκτη θέση ως προς τη συγκέντρωση ερευνητικού προσωπικού.

Ισως κανείς να περίμενε πως στην πρώτη θέση θα έπρεπε να εμφανίζεται χώρα η οποία διοχετεύει μεγάλα κεφάλαια στις νέες τεχνολογίες και συμβάλει με το μερίδιο το οποίο της αναλογεί σε διεθνή κλίμακα στην παραγωγή μηχανικών. Στην περίπτωση της Νότιας Κορέας η δημόσια συζήτηση εστιάζει περισσότερο στο πώς η οικονομία της θα ωφεληθεί από την καινοτομία, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μάρκους Νόλαντ, διευθυντή σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον.

Στη Σίλικον Βάλεϊ μια νέα ιδέα θα οδηγήσει πιθανώς σε μια νεοφυή επιχείρηση, εμπλουτίζοντας την αμερικανική οικονομία. Στη Νότια Κορέα το μοντέλο είναι διαφορετικό. «Εάν είσαι επιστήμονας ή μηχανικός στη Samsung Electronics και έχεις μια φαεινή ιδέα, δεν παραιτείσαι και αναζητείς επενδυτές, αλλά την παρουσιάζεις στη διοίκηση της Samsung», παρατηρεί ο κ. Νόλαντ. Ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι ο λυσσαλέος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας: η Ν. Κορέα συμπιέζεται ανάμεσα στην Κίνα, η οποία έχει χαμηλούς μισθούς, και την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Εξ ου και υπάρχει στη Ν. Κορέα μια αίσθηση επείγοντος για να διατηρήσει τις επιδόσεις της.

Πάντως, η οποιαδήποτε κατάταξη μιας οικονομίας ανάμεσα στις 50 κορυφαίες, όπως ισχύει και για την Ελλάδα, μπορεί να της προσφέρει έναν λόγο να πανηγυρίζει. Μπορεί η θέση αυτή να σημάνει τη δυναμική της για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη. «Εάν πραγματικά είσαι μια καινοτόμος οικονομία, θα τείνεις να εμφανίζεις υψηλότερη αύξηση παραγωγικότητας, η οποία θα συμβαδίζει με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει ο Τζέι Μπράιζον, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities με ειδίκευση στη διεθνή οικονομία. «Η πίτα μεγαλώνει για όλους». Η δε μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, απαντάται στην όγδοη θέση, όταν στην εικοστή πρώτη βρίσκεται η Κίνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Μπράιζον, η κατάταξη αυτή είναι λογική, δεδομένου του καθεστώτος της ως μιας αναπτυσσόμενης χώρας, όπου οι τεχνολογίες κυρίως αντιγράφονται παρά πρωτογενώς παράγονται.

Μεγάλο το χάσμα Βορρά-Νότου

Συνολικά, η κατάταξη των πενήντα καινοτομικών οικονομιών του κόσμου αποτυπώνει και το γνωστό αφήγημα για το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην παγκόσμια οικονομία με τον Βορρά, ως συνήθως, να υπερτερεί. Στις 10 κορυφαίες οικονομίες οι έξι είναι ευρωπαϊκές και οι τρεις από τη νοτιοανατολική Ασία. Ειδικότερα, στις πρώτες πέντε θέσεις απαντώνται οι εξής οικονομίες: Νότια Κορέα, Γερμανία, Σουηδία, Ιαπωνία και Ελβετία, ενώ ακολουθούν οι Σιγκαπούρη, Φινλανδία, ΗΠΑ, Δανία και Γαλλία. Η Αφρική εκπροσωπείται από δύο χώρες, την Τυνησία στην 46η θέση και το Μαρόκο στην 48η θέση. Η δε Λατινική Αμερική εκπροσωπείται μόνον από την Αργεντινή στην 49η θέση. Τέλος, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, πολλές από τις ανωτέρω χώρες, ακόμα και τις πιο καινοτομικές, ταλανίζονται από την ίδια ανησυχία για την βραδεία ανάπτυξη, την οξυνόμενη ανισότητα και τη μείωση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

23s7kainotomiabloomb-thumb-large

 

πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Slides

  • Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 15:32
  • Γράφτηκε από τον

slidesΤο aode.gr στην προσπάθεια του όλα αυτά τα χρόνια να συλλέγει και να διανέμει δωρεάν σε μαθητές - εκπαιδευτικούς - γονείς, οποιαδήποτε χρήσιμο επιστημονικό υλικό και πληροφορία αφορά το μάθημα των Αρχών Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ενέταξε στο κεντρικό του μενού την ενότητα slides. Εκεί θα μπορείτε στο εξής να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα slides που η συνάδελφος οικονομολόγος κα Χριστίνα Δρόσου έχει δημιουργήσει για τις ανάγκες του μαθήματος ΑΟΔΕ στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μία δουλειά, άρτια αισθητικά, που βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της εξεταστέας ύλης τους. Το aode.gr ευχαριστεί θερμά την Καθηγήτρια στην δημόσια τεχνική εκπαίδευση και σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Χριστίνα Δρόσου για την συνεργασία της μαζί μας.

ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: