aothedugr

Άρθρα - aode.gr

Άρθρα - aode.gr (321)

Συγκεντρωμένη εδώ θα βρείτε όλη την αρθρογραφία του aode.gr.

Πως δημιουργήθηκε η Silicon Valley

 • Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 08:01
 • Γράφτηκε από

300 a015bd51f6934dbb8783353b1f303888Από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως που η επωνυμία μίας περιοχής έχει συνδεθεί τόσο πολύ με έναν κλάδο, η Silicon Valley αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυνατότητας ανάπτυξης ενός ισχυρού επιχειρηματικού οικοσυστήματος από λίγους επιχειρηματίες και σε συνθήκες που δεν φαίνονται ιδανικές. Και όλα ξεκίνησαν το 1955 όταν ένας από τους εφευρέτες του transistor, που είχε θεωρηθεί επαναστατική εφεύρεση στη δεκαετία του 1940, ο William Shockley, επιστήμονας από το MIT, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία παραγωγής transistors στη γενέτειρά του, το Mountain View. Πρόκειται για μια κοιλάδα 50 μίλια νότια του Σαν Φρανσίσκο.

Την ιστορία της Silicon Valley παρουσιάζει σε μία πρόσφατη έρευνα του το Endeavor Insight και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενδεικτική του πως μπορεί ένα οικοσύστημα να εξελιχθεί.

Καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να προσλάβει έμπειρους εργαζόμενους, ο Shockley αναζήτησε νέους ταλαντούχους για να στελεχώσει την επιχείρησή του και κατέληξε σε 8 ερευνητές και μηχανικούς που αποτέλεσαν τον κορμό της επιχείρησης. Τρεις από αυτούς είχαν PhDs από το MIT στη Βοστόνη, ένας  ήταν κάτοχος PhD και ένας ήταν καθηγητής από το CalTech στη Νότια Καλιφόρνια, δύο ήταν μηχανικοί από τη Νέα Υόρκη και ένας κάτοχος PhD από το Stanford.

Η ομάδα ήταν πολύ δυνατή αλλά η επιχείρηση είχε προβλήματα στις πωλήσεις, ενώ ο Shockley ήταν πολύ κακός εργοδότης με άσχημη συμπεριφορά στους υπαλλήλους, η οποία οδήγησε στην παραίτησή και των οχτώ την ίδια μέρα.

Η συγκεκριμένη ομάδα συνέχισε να δουλεύει μαζί και κατάφερε με τη βοήθεια ενός τραπεζίτη να βρει επενδυτή και να στήσει τη δική της επιχείρηση. Η αναζήτηση επενδυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά τελικά ο Sherman Fairchild, ιδιοκτήτης της εταιρείας ηλεκτρονικών Fairchild Camera & Instrument (FC&I), χρηματοδότησε τη νέα εταιρεία που ιδρύθηκε το 1957 στο Palo Alto με το όνομα Fairchild Semiconductor. Με τη βοήθεια του Shelman Fairchild κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την IBM και στη συνέχεια ακολούθησαν έργα για το στρατό.

Στον τρίτο χρόνο, η εταιρεία είχε ετήσιο τζίρο 20 εκατομμυρίων δολαρίων και στα μέσα του 1960 έφτασε τα 90 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην αγορά chips. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς συνολικά βασίστηκε σε spin-offs της Fairchild από υπαλλήλους που εμπνεύστηκαν από τους ιδρυτές της εταιρείας. Οι εταιρείες Rheem Semiconductor, Signetics, Molectro, Amelco, AMD και το πιο σημαντικό η Intel ξεκίνησαν από τους ιδρυτές ή εργαζομένους της Fairchild.

Οι ιδρυτές της εταιρείας επένδυσαν στις εταιρείες αυτές και σε άλλα startups, όπως η Apple. Επίσης, λειτούργησαν σαν mentors σε επιχειρηματίες όπως ο Steve Jobs. To 1972, ένας από τους ιδρυτές, ο Valentine δημιούργησε τη Sequoia Capital, που σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές επενδυτικές εταιρίες με επενδύσεις σε εκατοντάδες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Google και Cisco. Την ίδια στιγμή άλλο ένα μέλος της ομάδας, ο Kleiner ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Kleiner Perkins με επενδύσεις σε Sun Microsystems, Symantec και Intuit. Οι συγκεκριμένες εταιρείες επένδυσαν, επίσης, σε Netscape και Paypal και οδήγησαν στη δημιουργία νέας γενιάς επενδυτικών σχημάτων όπως Andreessen Horowitz, Founder Collective και 500 Startups.

Στην έρευνα της Endeavor καταγράφονται περισσότερες από 130 τεχνολογικές εταιρείες στην Bay Area που είναι εισηγμένες στο NASDAQ ή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 70% από αυτές συνδέονται άμεσα με τους ιδρυτές και εργαζόμενους της Fairchild. Οι 92 αυτές εταιρίες απασχολούν περισσότερους από 800,000 εργαζομένους και η αξία τους σήμερα είναι 2,1 τρισ. δολάρια, περισσότερο δηλαδή από το ΑΕΠ του Καναδά, της Ινδίας ή της Ισπανίας.

Πέρα από τις εισηγμένες εταιρείες, το αποτύπωμα της Fairchild είναι ακόμα μεγαλύτερο. Συνολικά, περισσότερες από 2,000 εταιρείες συνδέονται με τους ιδρυτές μεταξύ των οποίων eBay, Twitter, Yahoo!, Pixar, Instagram, YouTube, WhatsApp, Oracle, LinkedIn, Tesla Motors, Electronic Arts, Nest, Yammer, Agilent Technologies, Juniper Networks,SanDisk, NetApp, Xilinx, Altera, Palintir και Linear Technology.

 

 

Πηγή: http://www.deasy.gr/

businessΟ ένας στους δέκα που αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στον επιχειρηματικό στίβο μεσούσης της οικονομικής κρίσης επιλέγει τον γνώριμο χώρο του εστιατορίου, της καφετέριας και του μπαρ. Είναι άκρως ενδεικτικό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται ούτε από τον μεγάλο αριθμό των «λουκέτων» ούτε από την αίσθηση «κορεσμού» που επικρατεί στην αγορά για τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ούτε από τις εκκλήσεις για «στροφή στην καινοτομία» με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία της Γ.Γ. Εμπορίου καταδεικνύουν ότι σε σύνολο 611 τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, η μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο 2014 παρατηρείται στις «δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης», αλλά και στις «δραστηριότητες παροχής ποτών».

Τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» προέρχονται από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) όπου καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι ενάρξεις και οι διαγραφές επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, από τον Απρίλιο του 2011 έως σήμερα. Τα στοιχεία του 2014 δείχνουν ότι μέσα στη χρονιά έχουν γίνει περίπου 7.300 ενάρξεις από νομικά πρόσωπα όλων των κατηγοριών (ανώνυμες εταιρείες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι οποίες πλέον έρχονται και πρώτες στις προτιμήσεις λόγω της ευελιξίας που παρέχουν, ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.). Η ανάλυση κατά κλάδο –συνολικά υπάρχουν 611 «κωδικοί»– δείχνει ότι από αυτές τις 7.300 ενάρξεις, το 40% εστιάζεται στους 20 πρώτους, εκ των οποίων ουδείς αφορά σε βιομηχανική παραγωγή ή καινοτομία. Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και το 2014 είναι οι εξής:

1. Πρώτος έρχεται ο τομέας των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης. Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 444 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου το 6,1% του συνόλου. Ο αριθμός των λουκέτων ήταν μεγαλύτερος, καθώς το ΓΕΜΗ έχει καταγράψει 586 διαγραφές στον συγκεκριμένο κλάδο (σ.σ.: ως διαγραφές το ΓΕΜΗ αντιμετωπίζει τη θέση μιας εταιρείας σε κατάσταση αδράνειας, πτώχευσης, διακοπής στη ΔΟΥ, λύσης υπό εκκαθάριση συνδιαλλαγής και οριστικής διαγραφής).

2. Δεύτερος έρχεται ο τομέας της «παροχής ποτών» (μπαρ, καφετέριες κ.λπ.) με 327 συστάσεις και 458 διαγραφές. Το ποσοστό στο σύνολο φτάνει στο 4,47%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εστίαση και στα μπαρ, στρέφεται μεγάλο μέρος της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας ανάγκης». Μισθωτοί που έχασαν τη δουλειά τους και εισέπραξαν την αποζημίωσή τους, εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και πήραν το εφάπαξ, αποφασίζουν να επενδύσουν –πολλές φορές επιλέγοντας και τον δρόμο του franchising– προκειμένου να εξασφαλίσουν εισόδημα για τους ίδιους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που συνήθως είναι είτε άνεργα είτε απασχολούνται μερικώς με πολύ χαμηλές αμοιβές. Τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις συνήθως δεν αποδεικνύονται επιτυχημένες και αυτό δικαιολογεί και τον πολύ μεγάλο αριθμό «λουκέτων».

3. Στην τρίτη θέση του καταλόγου, εμφανίζεται ο κλάδος των κατασκευαστικών εργασιών σε κτίρια. Το «πάγωμα» της κτηματαγοράς έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις επισκευές και αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει στη σύσταση επιχειρήσεων με στόχο την οργανωμένη κάλυψη αυτής της ζήτησης. Εντοπίζονται 224 ενάρξεις μέσα στο 2014, αλλά και 452 διαγραφές.

Ακολουθούν η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και «λοιπών συμβουλών διαχείρισης», δραστηριότητα που παραμένει «ζωντανή» κυρίως λόγω του ΕΣΠΑ (σ.σ.: ανθεί η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις εντάξεις στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και αυτό οδήγησε σε 217 ενάρξεις μέσα στο 2014), η εκπαίδευση με 179 ενάρξεις (κυρίως φροντιστήρια), τα τουριστικά καταλύματα με 176 ενάρξεις και η παροχή φορολογικών συμβουλών με 171 ενάρξεις.

Ο φορολογικός τομέας ήταν ένας από τους λίγους στους οποίους μέσα στο 2014 οι ενάρξεις εμφανίζονται περισσότερες απ’ ό,τι οι διαγραφές (171 έναντι 79), κάτι που εξηγείται λόγω των συνεχών αλλαγών του φορολογικού συστήματος, αλλά και της μεταφοράς αντικειμένου από τις εφορίες στα λογιστικά γραφεία.

Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις έρχονται επίσης τα φαρμακεία και το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων. Στον μεν κλάδο των φαρμακείων, βέβαια, οι ενάρξεις είναι διπλάσιες από τις διαγραφές (151 έναντι 77), στον δε κλάδο του εμπορίου ενδυμάτων, οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των ενάρξεων (131 έναντι 293). Οι «δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων» είναι ο μοναδικός κλάδος στην 1η δεκάδα που παραπέμπει σε καινοτομία και ο μεγάλος αριθμός ενάρξεων (122 έναντι 93 διαγραφών) αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη του Ιnternet στην ελληνική αγορά.

 

12s27epixeirhseis-thumb-large

Πρώτες οι ατομικές επιχειρήσεις

Οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας όλων των μορφών από τις αρχές του 2014 έως και τις αρχές Οκτωβρίου έχουν φτάσει στις 26.377. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις (όπου συμπεριλαμβάνονται και τα λεγόμενα «μπλοκάκια») με 18.446 ενάρξεις.

Πρώτη σε επιλογή νομική μορφή είναι οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες με 2.966 ενάρξεις και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 2.475 ενάρξεις. Οι ΕΠΕ είναι μόλις 557, καθώς ουσιαστικά έχουν αντικατασταθεί από τις ΙΚΕ, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες 505.

Οι διαγραφές –μέχρι στιγμής– είναι λιγότερες μέσα στο 2014.

Σε αυτό το καθεστώς εμφανίζονται στα αρχεία του ΓΕΜΗ 302 ανώνυμες εταιρείες (έναντι 505 ενάρξεων) μόλις 156 ΙΚΕ (έναντι 2.966 ενάρξεων), 656 ΕΠΕ (έναντι 557 ενάρξεων) και 14.244 ατομικές (έναντι 18.446 ενάρξεων). Εχουν διακόψει επίσης 1.803 ετερόρρυθμες εταιρείες και 5.140 ομόρρυθμες. Μάλιστα, οι διακοπές στις ομόρρυθμες εμφανίζονται διπλάσιες σε σχέση με τις ενάρξεις.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

assets LARGE t 942 43858108 type12128Της Χαράς Καλημέρη

Δωρεάν μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού «παραδίδουν» πιλοτικά σε μαθητές λυκείων της χώρας μέντορες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, αλλά και τις καλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, π.χ. τη Google και τη Microsoft. Πώς;

Οι μαθητές, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «100mentors» και με την υποστήριξη του προγράμματος που υλοποιεί το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και η Εθνική Τράπεζα, έρχονται σε επαφή με live videos με μέντορες από τα πανεπιστήμια και τις εταιρείες ή τους οργανισμούς που έχουν επιλέξει και λαμβάνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία θέτουν σχετικά με τις σπουδές και την καριέρα που θέλουν να ακολουθήσουν. Οι μέντορες καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων, από γιατρούς και δικηγόρους μέχρι ηθοποιούς, εικαστικούς ή ποδοσφαιριστές.

«Οι Έλληνες είμαστε πολύ παραδοσιακοί ως προς την επιλογή του επαγγέλματος. Μάλιστα, νομίζουμε ότι τα επαγγέλματα είναι... κληρονομικά», τονίζει στην «Η» ο Γιώργος Νικολετάκης, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τους «100mentors». Πρόκειται για μία εκπαιδευτική startup, η οποία παρέχει στους χρήστες υπηρεσίες συμβουλευτικής σχετικά με το ακαδημαϊκό ή το επαγγελματικό τους πλάνο και διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας «iBank Καινοτομία & Τεχνολογία».

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, την πλατφόρμα των «100mentors» θα χρησιμοποιήσουν δωρεάν μαθητές λυκείων. Η εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού θα γίνει πιλοτικά από τέσσερα δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, ενώ στόχος είναι στο μέλλον να επεκταθεί στα σχολεία των ακριτικών ή νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι μαθητές είναι τα εξής:

1. Οι μαθητές θα επιλέγουν την κατηγορία επαγγέλματος που τους ενδιαφέρει.

2. Στη συνέχεια, θα επιλέγουν ποιον από αυτή την επαγγελματική κατηγορία θα έχουν ως μέντορα για τη συνεδρία, η οποία θα γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως.

3. Κατόπιν, θα θέτουν την «ατζέντα» της συνεδρίας που διαρκεί μία ώρα.

4. Στη διάρκεια της συνεδρίας ο μέντορας θα παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις του επαγγέλματος και θα απαντά στις ερωτήσεις των μαθητών.

5. Στο τέλος θα γίνεται αξιολόγηση του μέντορα από τους μαθητές.

«Φανταστείτε τη δυνατότητα που γεννιέται σε ένα παιδί και τον τόπο του όταν αυξάνονται τα πρότυπά του, από 1-2 που είναι σήμερα, σε 100 δουλειές και ρόλους στους οποίους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του», αναφέρει ο κ. Νικολετάκης.

Τι είναι οι «100mentors»
Η διαδικτυακή πλατφόρμα «100mentors» απευθύνεται σε νέους, υποψήφιους φοιτητές, σπουδαστές και εργαζομένους που αναζητούν πληροφόρηση για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον.

Η έδρα της εταιρείας είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πρόσφατα άνοιξε παράρτημα στο Λονδίνο, μέσα στο London Business School, όπου και χρηματοδοτείται από τo Ινστιτούτο επιχειρηματικότητας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, της Deloitte.

Σήμερα, οι «100mentors» μετρούν περισσότερους από 6.000 χρήστες από 25 χώρες και περί τους 1.000 μέντορες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων σε διαφορετικούς τομείς και από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά, διαθέτουν κοινότητες εταιρειών όπως οι McKinsey, Facebook, Google, Morgan Stanley, Citi, P&G, και κοινότητες Πανεπιστημίων, όπως το Harvard, Stanford, MIT, LBS, LSE, UoChicago, INSEAD, Oxford, Cambridge, αλλά και κοινότητες πεδίων ενδιαφέροντος, όπως επιχειρηματικότητας. Μόνο η ακαδημαϊκή μας κοινότητά σε μια πόλη, στη Βοστώνη (ΜΙΤ, Harvard, BU, Tufts, Northeastern) έχει περισσότερους από 30 μέντορες από όλο τον κόσμο, κάποιους από τους οποίους λόγω της υψηλής ζήτησης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να «κλείσουν» μήνες πριν θελήσουν να τους καθοδηγήσουν.

Η ζήτηση για την αγορά συμβουλών επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μεγάλη κυρίως από τους Αμερικανούς. Ακολουθούν οι Ινδοί και μετά οι Έλληνες.

Η διαδικασία για τη συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα ως εξής:

 • Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ιστοσελίδα www.100mentors.com και εγγράφεται ως «mentee».
 • Συμπληρώνει τις ερωτήσεις.
 • Αναλόγως των απαντήσεων, μέσα σε τρεις ημέρες οι 100mentors κατευθύνουν τον ενδιαφερόμενο να μιλήσει μέσω live video με μέντορες από τα πανεπιστήμια και τις εταιρείες /οργανισμούς στόχους του.
 • Η εγγραφή στο «100mentors» είναι δωρεάν. Ο χρήστης καλείται να πληρώσει τις υπηρεσίες που του παρέχει ο μέντορας, ο οποίος και καθορίζει την αμοιβή του. Αυτή, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 100 δολάρια την ώρα.

«Συνήθως, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την γενική ιδέα περί του τι θέλουν να κάνουν, αλλά όχι για τα συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προγράμματα ή τις συγκεκριμένες εταιρείες και πόστα τα οποία ταιριάζουν στις ανάγκες και το προφίλ τους», σημειώνει ο κ. Νικολετάκης.

Το τελευταίο διάστημα, τη διαδικτυακή πλατφόρμα «100mentors» επισκέπτονται πολλοί φοιτητές στους τομείς των μηχανικών, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, οι οποίοι θέλουν να κάνουν «στροφή» προς τα χρηματοοικονομικά, όπου υπάρχουν καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

«Στην πρώτη επαφή, τούς δίνουμε 3-5 επιλογές μεντόρων με παρόμοιο background, ακόμα και από το ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο είναι φοιτητές oι υποψήφιοι. Απο αυτούς επιλέγουν κάποιον μέντορα σύμφωνα με το προφίλ του, τις αξιολογήσεις, αλλά και τις τιμές. Αυτός ο μέντορας προσανατολίζει τον υποψήφιο σχετικά με τα λεγόμενα «μονοπάτια καριέρας» και τις επικρατέστερες επιλογές για μεταπτυχιακό που να ταιριάζουν στον υποψήφιο», υπογραμμίζει ο κ. Νικολετάκης και προσθέτει: «Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν για περίπου 10΄ πριν 'κλείσουν' τον μέντορά τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο να κάνουν μια λάθος επιλογή».

Όμως, και σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών υπάρχει παράδειγμα φοιτήτριας Οικονομικών η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά από επικοινωνία με μέντορα από την πλατφόρμα των «100mentors» ενημερώθηκε ότι υπάρχουν προγράμματα σε χώρες, όπως η Ισπανία, τα οποία προσφέρουν υποτροφίες και σήμερα φοιτά στη Μαδρίτη.

 

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr/

Οι 10 δημοφιλέστερες πόλεις για εργασία

 • Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 19:12
 • Γράφτηκε από

london-city1-thumb-largeΤο Λονδίνο είναι η πιο δημοφιλής πόλη στον κόσμο για να εργάζεται κάποιος, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, με σχεδόν έναν στους έξι από τους ερωτηθέντες να θέλει να μεταγκατασταθεί στη βρετανική πρωτεύουσα για να εξασφαλίσει εργασία.

 Η δημοσκόπηση των εταιρειών The Boston Consulting Group και totaljobs.com διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες από 189 χώρες θεωρούν το Λονδίνο πιο ελκυστική πόλη για να εργαστούν σε σχέση με την Νέα Υόρκη και το Παρίσι, ενώ η Βρετανία έρχεται δεύτερη--μετά τις ΗΠΑ--ως πιο ελκυστική χώρα για όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Ενώ η έρευνα, η οποία περιγράφεται από αυτούς που την διενήργησαν ως η πιο εκτενής που έχει μέχρι σήμερα εκπονηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, συμπεραίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων αναζητούν εργασία προτίθενται να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό για το λόγο αυτό, στο εσωτερικό της Βρετανίας μόνο το 44% θα επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν για εργασιακούς λόγους. "Η έρευνα αυτή παγιώνει τη φήμη του Λονδίνου ως μία πραγματικά παγκόσμια πόλη. Όχι μόνο προσφέρει πλούσιες εργασιακές ευκαιρίες σε μία σειρά από τομείς, αλλά μπορεί να καυχιέται για ορισμένα από τα ανώτερα πολιτιστικά αξιοθέατα στον κόσμο. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι άνθρωποι απ΄όλο τον πλανήτη θέλουν να έρθουν και να εργαστούν εδώ", λέει ο Μάικ Μπούκερ της εταιρείας totaljobs.com.

 Στη δημοσκόπηση μετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές, μεταξύ των οποίων κάποιοι που αναζητούν ενεργά εργασία, άλλοι που δεν αναζητούν ενεργά αλλά είναι ανοιχτοί στις όποιες ευκαιρίες, και κάποιοι που αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουν για δουλειά.

Οι 10  ελκυστικότερες πόλεις

1) Λονδίνο
2) Νέα Υόρκη
3) Παρίσι
4) Σίδνεϊ
5) Μαδρίτη
6) Βερολίνο
7) Βαρκελώνη
8) Τορόντο
9) Σιγκαπούρη
10) Ρώμη

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Tα 50 καλύτερα πανεπιστήμια για MBA

 • Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 16:59
 • Γράφτηκε από

newego LARGE t 1101 54364053 type12128Αξίζει να χάσετε 2 χρόνια από τη ζωή σας και 150.000 δολάρια για να συνεχίστε τις σπουδές σας κάνοντας ένα Master in Business Administration (MBA); Αυτή είναι η ερώτηση που τίθεται στην 5η ετήσια έρευνα που διεξήγαγε businessinsider για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, εκεί όπου χτίζονται τα καλύτερα μυαλά στον κόσμο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ρωτήθηκαν χιλιάδες στελέχη απ' όλο τον κόσμο και εργοδότες που προσέλαβαν κάποιον απόφοιτο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί και η φήμη που ακολουθεί τα πανεπιστήμια σε ότι αφορά το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα βαθμολόγησαν τις 50 κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων με βάση τους απόφοιτούς τους βάζοντας βαθμό 1-5.

Στην πρώτη θέση με την υψηλότερη βαθμολογία βρίσκεται το Harvard ενώ πέρα από τα αμερικανικά σχολεία, στην 8η θέση βρίσκεται το London School of Economics, στην 9η το London Business School και ακολουθούν τα Oxford (#13) και INSEAD (#15) που είναι στα top - 15.

Αναλυτικά, τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια για MBA είναι:

Η λίστα με τα 50 καλύτερα Best Business Schools

 

50 George Washington University (School of Business)

Βαθμολογία: 2.44 στα 5

Τοποθεσία: Washington, D.C.

Δίδακτρα: $101,450

 

49 Thunderbird School of Global Management

Βαθμολογία: 2.44 στα 5

Τοποθεσία: Glendale, Arizona

Δίδακτρα: $79,027

 

48 The Chinese University of Hong Kong (CUHK Business School)

Βαθμολογία: 2.45 στα 5

Τοποθεσία: Hong Kong

Δίδακτρα: $73,575

 

47 Indian School of Business

Βαθμολογία: 2.46 στα 5

Τοποθεσία: Hyderabad, Telangana, India

Δίδακτρα: $41,630

 

46 Boston University (School of Management)

Βαθμολογία: 2.49 στα 5

Τοποθεσία: Boston

Δίδακτρα: $64,676

 

45 Michigan State University (Eli Broad College of Business)

Βαθμολογία: 2.5 στα 5

Τοποθεσία: East Lansing, Michigan

Δίδακτρα: $63,200

 

44 Indian Institute of Management, Ahmedabad

Βαθμολογία: 2.51 στα 5

Τοποθεσία: Ahmedabad, Gujarat, India

Δίδακτρα: $20,500

 

43 University of Washington (Foster School of Business)

Βαθμολογία: 2.52 στα 5

Τοποθεσία:Seattle

Δίδακτρα: $117,561

 

42 University of Manchester (Manchester Business School)

Βαθμολογία: 2.52 out of 5 for graduate reputation.

Τοποθεσία: Manchester, England

Δίδακτρα: $93,945

 

41 The University of Warwick (Warwick Business School)

Βαθμολογία: 2.52 στα 5

Τοποθεσία: Coventry and London, England

Δίδακτρα: $83,190

 

40 Purdue University (Krannert School of Management)

Βαθμολογία: 2.53 στα 5

Τοποθεσία:: West Lafayette, Indiana

Δίδακτρα: $42,174

 

39 Indiana University (Kelley School of Business)

Βαθμολογία: 2.56 στα 5

Τοποθεσία: Bloomington, Indiana

Δίδακτρα: $71,412

 

38 The Hong Kong University of Science & Technology (HKUST Business School)

Βαθμολογία: 2.58 στα 5

Τοποθεσία: Hong Kong

Δίδακτρα: $93,500

 

37 University of Illinois at Urbana-Champaign

Βαθμολογία: 2.59 στα 5

Τοποθεσία: Champaign, Illinois

Δίδακτρα: $58,632

 

36 University of Navarra (IESE Business School)

Βαθμολογία: 2.6 στα 5

Τοποθεσία: Barcelona, Spain

Δίδακτρα: $52,632

 

35 University of Toronto (Rotman School of Management)

Βαθμολογία: 2.63 στα 5

Τοποθεσία: Toronto, Canada

Δίδακτρα: $85,166

 

34 Washington University — St. Louis (John M. Olin School of Business)

Βαθμολογία: 2.63 στα 5

Τοποθεσία: St. Louis

Δίδακτρα: $52,535

 

33 International Institute for Management Development

Βαθμολογία: 2.63 στα 5

Τοποθεσία: Lausanne, Switzerland

Δίδακτρα: $135,091

 

32 Instituto de Empresa (IE Business School)

Βαθμολογία: 2.68 στα 5

Τοποθεσία: Madrid

Δίδακτρα: $80,995 (cost of entire degree)

 

31 Vanderbilt University (Owen Graduate School of Business)

Βαθμολογία: 2.75 στα 5

Τοποθεσία: Nashville, Tennessee

Δίδακτρα: $52,125

 

30 Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas (ESADE Business School)

Βαθμολογία: 2.76 στα 5

Τοποθεσία: Barcelona, Spain

Δίδακτρα: $80,723

 

29 Emory University (Goizueta Business School)

Βαθμολογία: 2.77 στα 5

Τοποθεσία: Atlanta

Δίδακτρα: $68,922

 

28 University of Southern California (USC Marshall School of Business)

Βαθμολογία: 2.86 στα 5

Τοποθεσία: Los Angeles

Δίδακτρα: $88,361

 

27 University of Notre Dame (Mendoza College of Business)

Βαθμολογία: 2.87 στα 5

Τοποθεσία: Notre Dame, Indiana

Δίδακτρα: $66,860

 

26 Georgetown University (McDonough School of Business)

Βαθμολογία: 2.9 στα 5

Location: Washington, D.C.

Δίδακτρα: $83,510

 

25 University of North Carolina at Chapel Hill (Kenan-Flagler Business School)

Βαθμολογία: 2.92 στα 5

Τοποθεσία: Chapel Hill, North Carolina

Δίδακτρα: $80,466

 

24 University of Texas at Austin (McCombs School of Business)

Βαθμολογία: 2.95 στα 5

Τοποθεσία: Austin, Texas

Δίδακτρα: $68,632

 

23 HEC Paris (École des Hautes Études Commerciales)

Βαθμολογία: 3.01 στα 5

Τοποθεσία:n Jouy-en-Josas, France

Δίδακτρα: $87,888

 

22 Carnegie Mellon University (Tepper School of Business)

Βαθμολογία: 3.13 στα 5

Τοποθεσία: Pittsburgh, Pennsylvania

Δίδακτρα: $80,004

 

21 University of Virginia (Darden School of Business)

Βαθμολογία: 3.14 στα 5

Τοποθεσία: Charlottesville, Virginia

Δίδακτρα: $85,361

 

20 University of California, Los Angeles (Anderson School of Management)

Βαθμολογία: 3.16 στα 5

Τοποθεσία: Los Angeles, California

Δίδακτρα: $40,643

 

19 Cambridge University (Judge Business School)

Βαθμολογία: 3.2 στα 5

Τοποθεσία: Cambridge, England

Δίδακτρα: $89,554

 

18 University of Michigan (Stephen M. Ross School of Business)

Βαθμολογία: 3.3 out of 5 for graduate reputation.

Τοποθεσία: Ann Arbor, Michigan

Δίδακτρα: $79,550

 

17 Cornell University (Johnson Graduate School of Management)

Βαθμολογία: 3.42 στα 5

Τοποθεσία: Ithaca, New York

Tuition and fees: $81,892

 

16 New York University (Stern School of Business)

Βαθμολογία: 3.44 out of 5 for graduate reputation.

Τοποθεσία: New York, New York

Δίδακτρα: $101,938

 

15 Institut Européen d'Administration des Affaires (INSEAD)

Βαθμολογία: 3.44 στα 5

Τοποθεσία: Fontainebleau, France

Δίδακτρα: $85,593

 

14 Duke University (Fuqua School of Business)

Βαθμολογία: 3.46 στα 5

Τοποθεσία: Durham, North Carolina

Δίδακτρα: $58,000

 

13 Oxford University (Saïd Business School)

Βαθμολογία: 3.53 στα 5

Τοποθεσία: Oxford, England

Δίδακτρα:: $103,825

 

12 University of California, Berkeley (Haas School of Business)

Βαθμολογία: 3.57 στα 5

Τοποθεσία: Berkeley, California

Δίδακτρα: $82,763

 

11 Yale University (School Of Management)

Βαθμολογία: 3.58 στα 5

Τοποθεσία: New Haven, Connecticut

Δίδακτρα: $85,875

 

10 Dartmouth College (Tuck School of Business)

Βαθμολογία: 3.61 στα 5

Τοποθεσία: Hanover, New Hampshire

Δίδακτρα: $93,550

 

9 London Business School

Βαθμολογία: 3.7 στα 5

Τοποθεσία: London, England

Δίδακτρα: $109,567 (cost of the whole degree)

 

8 London School of Economics and Political Science

Βαθμολογία: 3.77 στα 5

Τοποθεσία: London, England

Δίδακτρα: $80,247 (cost of the whole degree)

 

7 Northwestern University (Kellogg School of Management)

Βαθμολογία: 3.79 στα 5

Τοποθεσία: Evanston, Illinois

Δίδακτρα: $88,807

 

6 Columbia University (Columbia Business School)

Βαθμολογία: 3.83 στα 5

Τοποθεσία: New York, New York

Δίδακτρα: $96,468

 

5 University of Chicago (Booth School of Business)

Βαθμολογία: 3.94 στα 5

Τοποθεσία: Chicago, Illinois

Δίδακτρα: $94,933

 

4 Massachusetts Institute of Technology (Sloan School of Management)

Βαθμολογία: 4.09 στα 5

Τοποθεσία: Cambridge, Massachusetts

Δίδακτρα:: $92,827

 

3 University of Pennsylvania (The Wharton School)

Βαθμολογία: 4.15 στα 5

Τοποθεσία: Philadelphia, Pennsylvania

Δίδακτρα: $97,542

 

2 Stanford University (Stanford Graduate School of Business)

Βαθμολογία: 4.33 στα 5

Τοποθεσία: Palo Alto, California

Δίδακτρα: $99,435

 

1 Harvard University (Harvard Business School)

Βαθμολογία: 4.34 στα 5

Τοποθεσία: Cambridge, Massachusetts

Δίδακτρα: $95,100

 

Πηγή: http://www.imerisia.gr/

imagesΆρθρο του Αλέξανδρου Μανωλάτου

Τις τεχνολογίες που απειλούν το status quo παρουσιάζει η McKinsey, υπολογίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο σε δεκάδες τρισ. δολάρια. Ποια είναι τα «στοιχήματα» για το περιβάλλον, την εξάπλωση της γνώσης και την ιατρική. Οι προκλήσεις για εταιρείες, κυβερνήσεις και πολίτες.

O Joseph Schumpeter είχε παρατηρήσει πως η οικονομική εξέλιξη συνοδεύεται από μια διαδικασία «δημιουργικής καταστροφής», κατά την οποία εμφανίζονται νέες επιχειρήσεις και κλείνουν παλιές, αναδιαρθρώνονται παραγωγικές δομές και εισάγονται νέα καταναλωτικά αγαθά.

Η τεχνολογική καινοτομία είναι ο κινητήριος μοχλός αυτής της διαδικασίας. Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης ως τις αρχές του 19ου αιώνα η τεχνολογία πυροδότησε την ανάπτυξη και μεταμόρφωσε την οικονομία. Στην εποχή μας η ψηφιακή φωτογραφία εξαφάνισε τις αναλογικές μηχανές σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ενώ οι εφημερίδες βρίσκονται σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου για να επιβιώσουν από την επέλαση των διαδικτυακών πηγών ενημέρωσης.

Στην έρευνα του "Disruptive technologies: Advances that will transform life, business and the global economy" η McKinsey προσπαθεί να εντοπίσει τις τεχνολογίες που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία από σήμερα ως το 2025 και θα ανατρέψουν καθιερωμένες δομές.

Σύμφωνα με την McKinsey οι σημαντικές τεχνολογίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε κλάδο και να εξελιχθούν από οποιονδήποτε επιστημονικό τομέα, αλλά έχουν τέσσερα κοινά βασικά χαρακτηριστικά: α) υψηλό βαθμό τεχνολογικής αλλαγής, β) διευρυμένο πεδίο επιρροής γ) μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και δ) «ανατρεπτικές» ιδιότητες.

Αναλυτικά:

α) Οι ανατρεπτικές τεχνολογίες οδηγούν σε απότομες αλλαγές όσον αφορά την απόδοση και την τιμή σε σχέση με εναλλακτικές λύσεις.

β) Mια τεχνολογία για να είναι ανατρεπτική πρέπει να αφορά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και να επηρεάζει ένα μεγάλο φάσμα μηχανημάτων, υπηρεσιών και προϊόντων.

γ) Μια ανατρεπτική τεχνολογία πρέπει να έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Nα οδηγεί σε αναδιάταξη κερδών, να ενισχύει την ανάπτυξη και να καθορίζει το μέλλον κεφαλαιακών επενδύσεων.

δ) Οι τεχνολογίες που είναι σημαντικές αλλάζουν το status quo, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και χαρίζοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε χώρες.

Οι αναλυτές της McKinsey εξέτασαν πάνω από 100 τεχνολογίες με βάση τα τέσσερα κριτήρια, για να καταλήξουν στις δώδεκα πιο «ανατρεπτικές»:

Τεχνολογία cloud: Με την τεχνολογία cloud μπορεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αρχεία, εφαρμογές και υπηρεσίες σε ένα δίκτυο ή στο ίντερνετ, με τη χρήση ελάχιστης ή καθόλου υπολογιστικής ισχύος. Οι χρήστες των υπηρεσιών cloud έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε εξοπλισμό.

Η τεχνολογία επιτρέπει την εκρηκτική ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών, από την απλή αναζήτηση ως τo online streaming και την αποθήκευση αρχείων και δεδομένων, μέχρι λειτουργίες που επιτρέπουν σε φορητές συσκευές να εκτελούν σύνθετες ενέργειες όπως το να αντιδρούν σε φωνητικές εντολές.

Το cloud έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομική απόδοση εταιρειών και κυβερνήσεων και να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Τέλος μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων όλων των «pay as you go» υπηρεσιών.

 

Αυτόνομα οχήματα: Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και πλοία που είναι τελείως αυτόνομα.

Από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως τα αυτοκίνητα της Google, οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, των αισθητήρων, των ενεργοποιητών και της μηχανικής όρασης που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των μηχανών βελτιώνονται διαρκώς.

Τα επόμενα δέκα χρόνια, τα αυτόνομα οχήματα ενδέχεται να προκαλέσουν επανάσταση στις μεταφορές.

Η οδική ασφάλεια, η μειωμένη εκπομπή ρύπων και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου και εργασίας (για τους οδηγούς που δεν θα χρησιμοποιούν τα χέρια τους) είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν. Εν τω μεταξύ, εμπορικά, χαμηλού κόστους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ημιβυθιζόμενα σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές.

 

 Αποθήκευση ενέργειας. Στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας περιλαμβάνονται οι μπαταρίες και άλλα συστήματα που αποθηκεύουν ενέργεια για μελλοντική χρήση. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούνται ήδη σε μηχανές ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, όπως και σε δισεκατομμύρια φορητές καταναλωτικές συσκευές. Όσον αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η απόδοση αυξάνεται συνεχώς ενώ το κόστος μειώνεται, με το αντίστοιχο ανά μονάδα αποθήκευσης να υποχωρεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

 Την επόμενη δεκαετία, η εξέλιξη στην τεχνολογία αποθήκευσης, μπορεί να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανταγωνιστικά των βενζινοκίνητων.

Στην παραγωγή ενέργειας, τα εξελιγμένα συστήματα αποθήκευσης μπορούν να βοηθήσουν να εξαπλωθεί η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, να προσφέρουν καλύτερη διαχείριση στις ώρες αιχμής και να μειώσουν το κόστος, επιτρέποντας στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αναβάλουν την επέκταση των υποδομών τους. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι μπαταρίες και τα ηλιακά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν αξιόπιστες μορφές ενέργειας σε μέρη που δεν είχαν φτάσει ποτέ στο παρελθόν.

 

Tρισδιάστατη εκτύπωση: Μέχρι σήμερα η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει χρησιμοποιηθεί από βιομηχανικούς σχεδιαστές και χομπίστες. Ωστόσο, οι μηχανές προσθετικής παρασκευής βελτιώνονται, το εύρος των υλικών μεγαλώνει και οι τιμές υποχωρούν ταχύτατα, φέρνοντας την τρισδιάστατη εκτύπωση σε ένα σημείο που μπορεί να βρει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές και σε διάφορους τομείς.

Με την τρισδιάστατη εκτύπωση, μια ιδέα μπορεί να περάσει κατευθείαν από ένα σχέδιο σε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι ή προϊόν, παρακάμπτοντας πολλά ενδιάμεσα στάδια.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την άμεση παραγωγή ενός προϊόντος, γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και να επιτρέψει την κατασκευή προϊόντων που είναι αδύνατον να κατασκευαστούν με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Επιστήμονες έχουν «βιοεκτυπώσει» ανθρώπινα όργανα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βλαστοκύτταρα.

 

Το ίντερνετ των πραγμάτων: Στο ίντερνετ των πραγμάτων αισθητήρες και ενεργοποιητές τοποθετούνται σε αντικείμενα (από βηματοδότες μέχρι αυτοκινητόδρομους), επιτρέποντας τη σύνδεσή τους σε δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τα οποία αναλύουν υπολογιστές.

Από την παρακολούθηση της παραγωγής ενός εργοστασίου ως τη μέτρηση της υγρασίας σε καλλιέργειες και τη ροή του νερού σε αγωγούς, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς να διαχειριστούν στοιχεία ενεργητικού, να βελτιώσουν την παραγωγή και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις και να αντιμετωπίσει μία από τις βασικές αιτίες για την αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

 

Κινητό ίντερνετ (mobile internet): Μέσα σε λίγα χρόνια, οι φορητές συσκευές με ασύρματη σύνδεση έχουν μετατραπεί από πολυτέλεια για λίγους σε τρόπο ζωής για πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που έχουν smartphones και tablets. Στις ΗΠΑ περίπου το 30% της πλοήγησης στο διαδίκτυο και το 40% της χρήσης των social media γίνεται από κινητές συσκευές.

Ως το 2015 η χρήση του ασύρματου δικτύου αναμένεται να ξεπεράσει τη χρήση των ενσύρματων.

H νέα τεχνολογία του κινητού ίντερνετ αναπτύσσεται ραγδαία, με «έξυπνες διεπιφάνειες» και νέα φόρματ, όπως οι «φορετές συσκευές».

To κινητό ίντερνετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα, βελτιώνοντας την εκτέλεση υπηρεσιών και δημιουργώντας ευκαιρίες για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.

Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

 

 Εξελιγμένη ρομποτική: Τις τελευταίες δεκαετίες τα βιομηχανικά ρομπότ χρησιμοποιούνταν για την εκτέλεση δύσκολων, επικίνδυνων και «βρόμικων» εργασιών.

Τα ρομπότ αυτά ήταν ακριβά, ογκώδη και δισκίνητα, στερεωμένα στο πάτωμα και χωρισμένα από τους εργάτες με κάγκελα, για την αποφυγή ατυχημάτων. Σήμερα, πιο εξελιγμένα ρομπότ έχουν πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις, υψηλότερη ευφυΐα και ευελιξία, λόγω των τεχνολογικών αλμάτων στη μηχανική όραση, στην τεχνητή ευφυΐα και στους αισθητήρες.

Είναι πιο εύκολο για τους εργάτες να προγραμματίσουν τα νέα ρομπότ, τα οποία είναι πιο μικρά και προσαρμόζονται πιο εύκολα στους χώρους εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές θα κάνουν πιο εύκολη την αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από ρομπότ σε διάφορες μεταποιητικές εργασίες και σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα και η συντήρηση.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε νέους τύπους χειρουργικών ρομπότ και προσθετικών μελών, που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα κίνησης.

 

 Προηγμένα υλικά: Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τρόπους για την παραγωγή υλικών με εκπληκτικές ιδιότητες, όπως έξυπνα υλικά που καθαρίζονται ή επιδιορθώνονται μόνα τους: Μέταλλα μνήμης που επιστρέφουν στο αρχικό τους σχήμα, πιεζοηλεκτρικά κεραμικά και κρύσταλλα που μετατρέπουν την πίεση σε ενέργεια και νανοϋλικά. Τα νανοϋλικά, ειδικότερα, ξεχωρίζουν όσον αφορά τον μεγάλο βαθμό εξέλιξης, το ευρύ πεδίο εφαρμογής και τον μεγάλο αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμα στην οικονομία.

 Στη νανοκλίμακα, συνηθισμένες ουσίες αποκτούν νέες ιδιότητες - μεγαλύτερη δραστικότητα, εκπληκτική αντοχή στο βάρος και ασυνήθιστες ηλεκτρικές ιδιότητες – οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τύπους φαρμάκων και κατασκευαστικά υλικά. Προηγμένα υλικά όπως το γραφένιο και οι νανοσωλήνες ενδέχεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Για παράδειγμα το γραφένιο και οι νανοσωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθουν σε υπερμπαταρίες και ηλιακά πάνελ. Εν τω μεταξύ, φαρμακευτικές κάνουν ήδη έρευνες με νανοϋλικά σε στοχευμένες θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

 Aνανεώσιμη ενέργεια: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική δημιουργούν υποσχέσεις για αστείρευτα αποθέματα χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η τεχνολογία στα φωτοβολταϊκά στοιχεία εξελίσσεται ταχύτατα.

 Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το κόστος της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά έχει υποχωρήσει 90%.

Εν τω μεταξύ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή χρησιμοποιούνται μαζικά σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπρόσθετα, η Κίνα και η Ινδία καταστρώνουν δυναμικά σχέδια για τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και σε περιορισμό των ανησυχιών για τη μόλυνση.

 

Γονιδιωματική νέας γενιάς: Σήμερα ένα ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί σε λίγες ώρες έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων, διαδικασία που χρειάστηκε 13 χρόνια και $2,7 δισ. για να πραγματοποιηθεί (Ηuman Genome Project). Με μεθόδους ταχύτατης ανάγνωσης των αλληλουχιών του DNA και με εξελιγμένες υπολογιστικές ικανότητες, οι επιστήμονες μπορούν να εξετάσουν με συστηματικό τρόπο πώς οι γενετικές παραλλαγές οδηγούν σε ασθένειες και σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Συσκευές ανάγνωσης χαμηλού σχετικά κόστους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαγνώσεις ρουτίνας, βελτιώνοντας τη θεραπεία με την προσαρμογή της στα ειδικά χαρακτηριστικά του ασθενή.

Το επόμενο βήμα είναι η συνθετική βιολογία, η δυνατότητα μετάλλαξης οργανισμών με το «γράψιμο» του DNA.

Οι εξελίξεις αυτές στην επιστήμη της γενετικής ενδέχεται να έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην ιατρική, τη γεωργία, καθώς και στην παραγωγή ουσιών υψηλής αξίας όπως τα βιοκαύσιμα.

 

Εξελιγμένες τεχνικές εξόρυξης πετρελαίου και αερίου: Η δυνατότητα εξόρυξης των λεγόμεων μη συμβατικών αποθεμάτων από πετρώματα σχιστόλιθου είναι μια τεχνολογική επανάσταση που προετοιμαζόταν εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο συνδυασμός της οριζόντιας εξόρυξης και της υδρορωγμάτωσης επέτρεψε την πρόσβαση σε αποθέματα πετρελαίου και αερίου που δεν ήταν οικονομικά προσβάσιμα με τις καθιερωμένες μεθόδους εξόρυξης.

Με νέες βελτιώσεις, η τεχνολογία αυτή μπορεί να αυξήσει την προσφορά ορυκτών καυσίμων για αρκετές δεκαετίες και να προσφέρει τρομερά οφέλη για ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στο τέλος η βελτίωση της τεχνολογίας για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου μπορεί να απελευθερώσει νέους τύπους αποθεμάτων, όπως το μεθάνιο από κλίνες άνθρακα και τους υδρίτες μεθανίου.

 

Αυτοματοποίηση της εργασίας γνώσης (knowledge work). H πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και στις διεπειφάνειες (αναγνώριση φωνής) επιτρέπει την αυτοματοποίηση πολλών εργασιών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απίθανο να εκτελέσουν μηχανές. Για παράδειγμα, ορισμένοι υπολογιστές μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που δεν είναι προκαθορισμένες (ερωτήσεις σε καθημερινή γλώσσα και όχι γραμμένες ως κώδικας), οπότε πελάτες ή καταναλωτές χωρίς ειδική εκπαίδευση μπορούν να λάβουν απαντήσεις μόνοι τους.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και εκτελείται η εργασία γνώσης. Πολύπλοκα εργαλεία ανάλυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τις ικανότητες υψηλά καταρτισμένων υπαλλήλων.

Παράλληλα, καθώς αυξάνονται οι εργασίες που μπορούν να γίνουν από μηχανήματα, δεν αποκλείεται να αυτοματοποιηθούν πλήρως ορισμένα είδη εργασιών.

*Πρόκειται για την καταγραφή των δεδομένων, την ανάλυση τους και την παροχή συμβουλών, με βάση τις πληροφορίες, που προκύπτουν από τα δεδομένα. Εκτελείται από τους ειδικούς σε κάθε τομέα ενός οργανισμού. Αν και η εργασία γνώσης αρχικά θεωρούνταν η απλή καταγραφή των δεδομένων και ο υπολογισμός τους, η οποία μπορούσε να γίνει από οποιονδήποτε υπάλληλο μιας εταιρείας, προσδιορίστηκε τελικά ως τομέας εργασίας από τον Drucker το 1973.

 

 

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Γνωρίστε πώς δουλεύει η Google

 • Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 15:21
 • Γράφτηκε από

google1-640x400του Κρίστοφερ Κάτσικ

Δέκα χρόνια μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η Google παραμένει ο δημοφιλέστερος χώρος εργασίας στον κόσμο – τελεία. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Fortune με τις 100 Καλύτερες Εταιρείες για να Εργάζεσαι, και δέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια αιτήσεις για δουλειά κάθε χρόνο. Στο νέο βιβλίο How Google Works (Πώς δουλεύει η Google), που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα, ο πρόεδρος Έρικ Σμιτ και ο σύμβουλοςΤζόναθαν Ρόσενμπεργκ αποκαλύπτουν πώς η εταιρεία δημιούργησε τη μοναδική κουλτούρα καινοτομίας στον εργασιακό χώρο που τη διακρίνει.

Οι δυο τους μίλησαν στο Fortune σχετικά με τις πρακτικές προσλήψεων που ακολουθούν, το ταλέντο, και την ουσία της εταιρείας. Ιδού κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Πώς κατάφερε η Google να διατηρήσει την κουλτούρα της ακόμα και σε συνθήκες ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας;

Σμιτ: Νομίζω ότι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την Google είναι να καταλάβουμε ότι την χτίσαμε για να συστηματοποιήσουμε την καινοτομία. Αν έχεις έναν τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, τότε η κουλτούρα εξελίσσεται μαζί του. Δεν λες «θα προστατέψουμε την κουλτούρα μας». Αντίθετα, οικοδομείς μια κουλτούρα καινοτομίας που θα προστατέψει η ίδια τον εαυτό της.

Ρόσενμπεργκ: Μιλάμε πολύ στο βιβλίο για την ανάγκη ορισμού των αρχών της κουλτούρας από την αρχή. Και νομίζω ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτές τις αρχές ως «οδοδείκτες» κουλτούρας με όλους τους ανθρώπους που έχουμε προσλάβει από την περίοδο της εισόδου μας στο χρηματιστήριο.

Ποια είναι η χειρότερη συνέντευξη για δουλειά στην οποία έχετε βρεθεί;

Ρόσενμπεργκ: Θυμάμαι όταν οι άνθρωποι της Procter & Gamble ήρθαν να προσλάβουν κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αναζητούσαν άτομα με γνώσεις στατιστικής και ισχυρές δεξιότητες ποσοτικής ανάλυσης, και προσπαθούσαν να με προσλάβουν ως διευθυντή προϊόντων. Ο τύπος μου έλεγε ότι το να πας μπροστά στην P&G ήταν σαν να κοιτάς από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου σου. Η ιδέα ήταν ότι η P&G ενθάρρυνε τους διευθυντές προϊόντων όχι να σκέφτονται με το βλέμμα προς τα εμπρός, αλλά αντίθετα να κοιτάνε προς τα πίσω, σε ποσοτικά δεδομένα, προσπαθώντας να βρουν τι να κάνουν με τις τιμές, κλπ. Αυτή ήταν η χειρότερή μου.

Πώς εντοπίζετε το ταλέντο;

Ρόσενμπεργκ: Το νούμερο 1 πράγμα που ψάχνεις είναι το πάθος. Θες το είδος του ατόμου που μαθαίνει συνεχώς. Ρώτα τους να σου αποκαλύψουν τις εκπλήξεις που βρήκαν στα πράγματα πάνω στα οποία εργάστηκαν, επειδή αυτό δείχνει τον τρόπο σκέψης τους.

Σμιτ: Οι περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν βάσει της θέσης, όχι βάσει του ατόμου. Έτσι, αναζητούν κάποιον στο LinkedIn που να ταιριάζει με όλα τα κριτήρια. Πρέπει να έχει πέντε χρόνια απ’ αυτό και δέκα χρόνια από ’κείνο – κι αυτός είναι ακριβώς ο λάθος τρόπος για να κάνεις προσλήψεις. Ο σωστός τρόπος είναι να προσλαμβάνεις τους πιο έξυπνους ανθρώπους που μπορείς, επειδή οι business αλλάζουν. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η κριτική σκέψη. Θες ηγέτες που θα αγωνίζονται και θα αλλάζουν τη στρατηγική και την τακτική τους, έτσι ώστε στο τέλος να νικούν.

Τι συμβαίνει όταν ένας εργαζόμενος της Google αρχίζει να χάνει το πάθος του;

Σμιτ: Συνήθως ξεκινά με μια συζήτηση όπου τον ρωτάς: «Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Τι σε ενθουσιάζει;». Μόνο ένας ειδικός τύπος ανθρώπου επιθυμεί να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς.

Ρόσενμπεργκ: Αν κάποιος έχει χάσει το πάθος για να επιλύει μεγάλα προβλήματα και να αλλάζει τον κόσμο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω ως μάνατζερ. Αυτό που έχουμε κάνει αρκετά επιθετικά είναι να κάνουμε rotation με τους παθιασμένους μας εργαζόμενους, σε διάφορα τμήματα σε όλη την εταιρεία.

Άρα, πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Ρόσενμπεργκ: Νομίζω ότι στο σημείο αυτό δεν περιμένω να είμαι σε έναν full-time λειτουργικό ρόλο, άρα η ιδανική δουλειά για μένα στα επόμενα χρόνια είναι να προσπαθήσω να βοηθήσω μικρές ομάδες στην Google να μάθουν και να κατανοήσουν τις αρχές που υιοθετούμε και στο βιβλίο.

Σμιτ: Εγώ πήρα μια απόφαση, ότι η Google είναι το σπίτι μου. Ήμουν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για μια δεκαετία. Το σχέδιό μου είναι να είμαι πρόεδρος για πολύ καιρό. Έχω εργαστεί πάνω στην πολιτική καινοτομίας και τεχνολογίας – μέρος μιας μακράς παράδοσης επιστημόνων που βοηθούν την κυβέρνηση να κάνει το σωστό.

Έχετε κάποια συμβουλή προς όσους αναζητούν εργασία;

Σμιτ: Το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνεις σαν εν δυνάμει εργαζόμενος είναι να βρεις ποια είναι η πιο ευχάριστη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, και να πας να δουλέψεις εκεί.

Λέτε ότι αναζητάτε υποψηφίους που εκδηλώνουν την ουσία της Google. Ποια είναι αυτή;

Ρόσενμπεργκ: Θα έλεγα ότι είναι το πάθος, το χιούμορ, η προσοχή στη λεπτομέρεια, και ο τύπος του ατόμου από τον οποίο μαθαίνεις συνεχώς, απλά και μόνο με το να είσαι πλάι του.

 

Πηγή: http://www.fortunegreece.com/

Young Business Leaders

 • Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014 14:40
 • Γράφτηκε από

7ae3007b616c700023db11a33be6226b XLΤο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Young Business Leaders, που αναπτύχθηκε από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου, σε μία διαδραστική εκδήλωση με ενδιαφέρουσες ομιλίες και βιωματικά workshops.

Ένας ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ, ένας νέος επιχειρηματίας και οι ερευνητές του προγράμματος παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε μια fast course βιωματική εκπαίδευση μέσα από δημιουργικά και πρωτοποριακά Εργαστήρια, όπως Professional Coaching, Comics Storytelling και Κύκλο Κρουστών.

abcd

Το Young Business Leaders είναι ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες σε νέα στελέχη επιχειρήσεων, απόφοιτους πανεπιστημίων και μελλοντικούς επιχειρηματίες. Σύγχρονο και προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς, το πρόγραμμα Young Business Leaders είναι το μοναδικό στο είδος του που έχει επιχορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά με τεράστια επιτυχία σε Κύπρο, Βουλγαρία, Λετονία και Λιθουανία.

 

Σημειώνεται πως η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν. Στο τέλος της εκδήλωσης θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. 

Βρείτε το σχετικό facebook event εδώ.

 

 

Πηγή: http://www.epixeiro.gr/

"O Bill Gates θα ήταν άνεργος στην Ελλάδα";

 • Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 08:17
 • Γράφτηκε από

Bill-Gates 2012907bΤης Νίκης Συροπούλου* 

Η ερώτηση του συνομιλητή μου με αφήνει κατάπληκτη.

Ο James Robinson, καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου “Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη” (Why Nations Fail), είναι στην άλλη άκρη της γραμμής και μου θέτει την ερώτηση: «Είναι ένα απλό ερώτημα με σημαντικές επιπτώσεις για μια κοινωνία και την οικονομία της» τοποθετείται ο συνομιλητής μου. 

Το παιδί ενός μετανάστη όπως ο Sergey Brin, ο γιος ενός εργάτη που φτιάχνει αυτοκίνητα στο γκαράζ στο σπίτι του όπως ο Steve Jobs, ένας έξυπνος νέος που δεν τελείωσε το Πανεπιστήμιο και χωρίς τίτλους και αναγνώριση σπουδών όπως ο Bill Gates, θα είχαν την ευκαιρία να είναι επιτυχημένοι και αναγνωρισμένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ή απλά θα ήταν τρεις ακόμη άνεργοι; Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα. 

Ομολογώ ότι  ο συνομιλητής μου με αφοπλίζει. 

Το σημαντικό σε μια κοινωνία είναι να μπορεί να δίνει ευκαιρίες στους ταλαντούχους νέους της.  Ευκαιρίες όπως χρηματοδότηση, εμπιστοσύνη και εφόδια για να κάνουν την «τρελλή τους ιδέα» πράξη, επιχείρηση, και οικονομική επιτυχία για τους ίδιους, την οικονομία και την κοινωνία. 

Τότε μόνο μια κοινωνία μπορεί να είναι ανοικτή και συλλεκτική και όχι κλειστή και ελιτίστικη. 

Αυτή είναι η θέση του συνομιλητή μου και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. 

Αλλά ο ρόλος της πολιτείας δεν σταματάει εδώ. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση γιγαντώνεται και αποκτάει δύναμη ώστε να μπορεί να επηρεάζει την κυβέρνηση ή άλλες χώρες είναι χρέος της κοινωνίας να μην το επιτρέπει. Όπως στην περίπτωση του Bill Gates και της Microsoft όπου η Αμερικανική κυβέρνηση του επέβαλε πρόστιμο στο πλαίσιο της μονοπωλιακής πρακτικής της εταιρίας.

Μεταξύ άλλων ο ρόλος μιας συλλεκτικής κοινωνίας είναι  να δίνει ευκαιρίες στους νέους επιχειρηματίες και να αποτρέπει την πολιτική ηγεσία αλλά και  τις εδραιωμένες επιχειρήσεις από το να αποκτούν μονοπωλιακή συμπεριφορά. Η μονοπωλιακή συμπεριφορά μιας επιχείρησης με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας «κλειδώνει» προνόμια στην επιχείρηση και στερεί τον υγιή ανταγωνισμό από την αγορά. Αυτό που λέμε δημιουργική καταστροφή  (creative destruction) μέσα από την καινοτομία.  Μια συλλεκτική κοινωνία προσπαθεί να έχει καθαρούς κανόνες που ισχύουν εξίσου για όλους. 

Αντίθετα σε ένα κοινωνικό σύστημα στο οποίο κυριαρχεί η εκμετάλλευση όπως για παράδειγμα στο Μεξικό, οι επιχειρηματίες που πρωτοστατούν στην οικονομική σκηνή είναι συνήθως άνθρωποι που εκμεταλεύονται την διείσδησή τους στο πολιτικό σύστημα και αποκτούν οικονομικά προνόμια. Όπως για παράδειγμα συμβόλαια και αποκλειστικότητες που ευνοούν τους λίγους και στερούν  μεγάλα κέρδη από το κοινωνικό σύνολο.   Όμως το κακό είναι μεγαλύτερο γιατί στερούν από την κοινωνία την εμπιστοσύνη και τις δυνατότητες των νέων με ιδέες  να επιχειρήσουν  και να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνολικά στην ευημερία. 

Όταν το παιδί μιας εργατικής οικογένειας δεν βρίσκει ένα εκπαιδευτικό σύστημα να το υποστηρίξει, αλλά και χρηματοδότηση για την ιδέα του και ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης να επιχειρήσει ποιές είναι οι εναλλακτικές του;

Δημοκρατικοί θεσμοί είναι για παράδειγμα ο τρόπος που διεξάγονται οι εκλογές σε μια χώρα, ο εκλογικός νόμος που δίνει πολιτική εξουσία στην κυβέρνηση, η σχέση της κυβέρνησης με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η χρηματοδότηση των πολιτικών και επιχειρηματιών από αυτά. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία. Οι θεσμοί μιας χώρας αποτελούν ένα «κλειστό πάρτυ» για λίγους ή μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία που δίνει ευκαιρία στους άξιους και στους ικανούς;

Αυτό είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για να αντιληφθεί  κανείς αν  μια χώρα και μια κοινωνία δίνει ευκαιρίες στους νέους να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Είναι το βασικό κριτήριο επιτυχίας ενός κράτους. 

Πόσοι νέοι στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει και είναι σήμερα σημαντικοί, αναγνωρισμένοι και κυρίως αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες;

Με ποιούς δημοκρατισμούς θεσμούς, αξιοκρατία και διαφάνεια μια κοινωνία  αναδεικεύει και καρπώνεται την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και οικονομική άνθιση;

Η πρόοδος μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας εξαρτάται  από το πόσο  τολμηρή και ανοικτή είναι ώστε να δώσει την ευκαιρία σε όλους  αυτούς τους περίεργους, παράτερους, ιδιόμορφους, ιδιοφυείς νέους να δημιουργήσουν.
 
Αυτό είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο James Robinson στην ομιλία του στο  TEDxAcademy 2014 στις  27 Σεπτεμβρίου στο   Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  για  να  μας  εμπνεύσει για τις  θεσμικές τομές  που θα πρέπει    να κάνουμε ως κοινωνία!

* Η κα Νίκη Συροπούλου- Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής TEDx Academy

 



Πηγή:www.capital.gr

Νέα έκδοση σχολικού βιβλίου ΑΟΔΕ 2014

 • Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 11:18
 • Γράφτηκε από τον

newbookΛόγω κάποιων μικρών αλλαγών - ως προς την αισθητική και όχι ως προς το περιεχόμενο -στη νέα έκδοση του σχολικού βιβλίου του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ) για το σχολικό έτος 2014 – 15, το aode.gr με ένα πολύ εύχρηστο τρόπο σας ενημερώνει, στην ενότητα χρήσιμα στο κάτω μέρος του ιστότοπου. Για να δείτε αναλυτικά τις αλλαγές της νέας έκδοσης πατήστε εδώ.

ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: