aothedugr

Abraham Maslow Κύριο

  • Posted on:  Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 17:37
  • Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Abraham_Maslow

Ο Abraham Maslow γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη (Brooklyn) την 1η Απρίλη του 1908 και ήταν το πρώτο παιδί από τα επτά της οικογενείας του. Τα παιδικά του χρόνια δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ευτυχισμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει: «Με την παιδική ηλικία που είχα είναι θαύμα που δεν έγινα ψυχωτικός. Ήμουν ο μικρός εβραίος σε μια μη εβραϊκή γειτονιά. Ήταν σαν να είσαι ο πρώτος έγχρωμος που εγγράφεται σε σχολείο λευκών. Ήμουν απομονωμένος και δυστυχής. Μεγάλωσα μεσα σε βιβλιοθήκες και ανάμεσα σε βιβλία, χωρίς φίλους».Ενώ στην αρχή έκανε νομικές σπουδές, στη συνέχεια στράφηκε στην ψυχολογία όπου και διέπρεψε. Έγινε γνωστός στην διεθνή επιστημονική κοινότητα ως πατέρας του κλάδου της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας (Humanistic Psychology) και της πυραμίδας ιεράρχησης των αναγκών του ανθρώπου (Maslow's hierarchy of needs).

 Στο επιστημονικό του έργο με τίτλο «κίνητρα και προσωπικότητα» (motivation & personality) που δημοσιεύθηκε το 1954, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι παρακινούνται από τις ανάγκες τους, οι οποίες κατατάσσονται σε πέντε βασικές κατηγορίες: τις φυσιολογικές ανάγκες, τις ανάγκες ασφάλειας, τις ανάγκες κοινωνικής αποδοχής (ή του ανήκειν),  τις ανάγκες αναγνώρισης (ή εκτίμησης) και τέλος τις ανάγκες ολοκλήρωσης (ή αυτοπραγμάτωσης).

 

Ως φυσιολογικές ανάγκες ονομάζονται οι βασικές ανάγκες που έχει ο άνθρωπος για την επιβίωσή του, όπως για παράδειγμα την ανάγκη για αέρα, τροφή, ύπνο κ.λπ.

 

Οι ανάγκες ασφάλειας είναι ανάγκες που έχουμε για προστασία από κινδύνους του περιβάλλοντος π.χ. ένα σπίτι να διαμένουμε, αλλά και την ανάγκη να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους (ανεργίας, ατυχήματος κλπ). Σε ειρηνικές κοινωνίες οι ανάγκες αυτές καλύπτονται εύκολα. Σε συνθήκες έντονα πιεστικές, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, οι ανάγκες αυτές είναι υψίστης σημασίας. Όταν στην παιδική ηλικία δεν καλυφθούν οι ανάγκες αυτές οι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα βασικό άγχος και ίσως γίνουν νευρωτικοί ενήλικες.

 

 Οι επόμενες ανάγκες ονομάζονται ανάγκες κοινωνικής αποδοχής (ή ανάγκες του ανήκειν) και έχουν σχέση με την ανάγκη να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί, να διαθέτουμε έναν φιλικό κύκλο που να μας αγαπά και να μας αποδέχεται, να ερωτευόμαστε και να μας ερωτεύονται. Η επιθυμία για φιλία, για σχέση, για να ανήκεις σε μια οικογένεια είναι όλα αντανακλάσεις αυτής της ανάγκης. Ο Maslow υποστηρίζει ότι αυτό είναι το επίπεδο αναγκών στο οποίο η πλειονότητα των ανθρώπων παραμένει. 

 

 Στην συνέχεια συναντάμε τις ανάγκες αναγνώρισης (ή εκτίμησης). Σε αυτές ανήκουν οι ανάγκες για προβολή της ατομικότητάς μας, την υπόληψη που επιδιώκουμε να έχουμε ως προσωπικότητες, το κύρος το οποίο θα μας προσδώσει τον πολυπόθητο σεβασμό των άλλων.

 

Τέλος για τις ανάγκες ολοκλήρωσης, ο Maslow υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τις ικανοποιήσει. Αυτό γιατί στο επίπεδο αυτό ο άνθρωπος αποκτά μια πιο αποτελεσματική και ακριβής αντίληψη της πραγματικότητας. Διαθέτει ισχυρή ηθική αίσθηση και μπορεί να ανιχνεύει την έλλειψη αυθεντικότητας, το ψέμα και την έλλειψη εντιμότητας. Βασίζεται στη δική του κρίση. Εμπιστεύεται τον εαυτό του. Αντιστέκεται στην ταύτιση με τα πολιτιστικά στερεότυπα. Έχει αυτόνομες αξίες τις οποίες έχει μελετήσει προσεκτικά. Προτιμά την απλότητα από την προσποίηση και την υποκρισία απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους. Δεν διασκεδάζει με αστεία σε βάρος των άλλων. Χαίρεται τη συντροφιά όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από την κοινωνική ή τη φυλετική τους προσέλευση. 

 

 maslow2

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα που να περιγράφει την λειτουργία της πυραμίδας, όταν ένας άνθρωπος πεινάει και διψάει πολύ, δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο, από το πώς θα ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Όταν όμως λύσει αυτά τα προβλήματα, θα προσπαθήσει να βρει ένα καταφύγιο, «ένα κεραμίδι» κάτω από την οποία θα αισθάνεται ασφαλής από φυσικά φαινόμενα (κρύο, ζέστη κλπ).

 

 Αν επιλύσει και αυτό το πρόβλημα, τότε θα επιδιώξει την ανθρώπινη ζεστασιά, την ασφάλεια της φιλίας, την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, ότι κάποιος νοιάζεται για αυτόν. Αν ικανοποιηθεί και αυτή η ανάγκη, τότε αναδύεται μια νέα, η ανάγκη να μας εκτιμούν και να μας θαυμάζουν, η ανάγκη για αυτοεκτίμηση η οποία συνήθως βασίζεται στην εκτίμηση των άλλων (γειτόνων, φίλων και γνωστών, συναδέλφων). Μετά την ικανοποίηση των αναγκών αναγνώρισης – αν και δύσκολο λόγω του ότι λίγοι άνθρωποι φθάνουν σε αυτό το επίπεδο - είναι πιθανό να αναδυθεί και μια πέμπτη ανάγκη, η ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης. Ουσιαστικά δηλαδή να ανακαλύψουμε αυτό για το οποίο έχουμε «πλαστεί» να κάνουμε σε αυτή την ζωή.

 

 Ο Maslow υποστηρίζει, πολύ λογικά, ότι μόνο όταν καλυφθούν οι κατώτερες ανάγκες, για φαγητό, ένδυση, στέγη, κλπ, μπορούμε να περάσουμε στις ανώτερες ανάγκες. Αν βρισκόμαστε στο επίπεδο των ανώτερων αναγκών, αλλά παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με τις κατώτερες ανάγκες, αν για παράδειγμα, πιάσει φωτιά το σπίτι μας ή χωρίσουμε με τον σύντροφό μας, τότε γυρνάμε προς τα πίσω, εγκαταλείπουμε το ανώτερο επίπεδο το οποίο έχουμε επιτύχει και επιδιώκουμε να καλύψουμε και πάλι τις πιο βασικές μας ανάγκες. Η πυραμίδα του θυμίζει πολύ ένα ψυχικό ασανσέρ το οποίο ανεβαίνει όταν καταφέρνουμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και κατεβαίνει όταν αυτές απειλούνται.  

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Abraham Maslow:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow's_hierarchy_of_needs

 

 

Διαβάστηκε 5352 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 09:25
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Richard Cyert & James March Fredrick Herzberg »
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: