aothedugr

Ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι CEO Κύριο

  • Posted on:  Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 10:40
  • Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

jeff-bezosΟ Τζεφ Μπέζος (φωτό), διευθύνων σύμβουλος του διαδικτυακού καταστήματος Amazon αναδείχθηκε ο CEO με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα του Harvard Busines Review (HBR).

Ωστόσο, δεν είναι και από τους πιο καλοπληρωμένους, καθώς εισπράττει λιγότερα από τους συμβατικούς διευθύνοντες συμβούλους. Στην κατηγορία αυτή τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές έχει ο Ρόμπερτ Αϊγκερ της Walt Disney, οι οποίες φτάνουν τα 34,321 εκατ. δολ. έναντι του 1,681 εκατ. δολ. του Τζεφ Μπέζος για το 2013. Ωστόσο, ο τελευταίος έχει το 18% της Amazon και για κάθε ένα δολάριο αύξηση στην τιμή της μετοχής της, η περιουσία του αυξάνεται κατά 84 εκατ. δολάρια.

Για την κατάρτιση της λίστα ςοι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους κάποιες βασικές μεταβλητές, όπως είναι η αυξημένη αξία που προσφέρουν στους μετόχους και η ενίσχυση στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, ενόσω βρίσκονται στο πηδάλιό της. Παράλληλα, σε μία ξεχωριστή κατάταξη, το ερευνητικό ίδρυμα Reputation Institute συνεκτιμά τη συμπεριφορά και δράση των εν λόγω 100 εταιρειών σε θέματα όπως η εταιρική διακυβέρνηση, η καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, οι συνθήκες εργασίας, η ποιότητα της ηγεσίας και η προσφορά στην κοινότητα.

Και στην κατάταξη αυτή ο Τζεφ Μπέζος είναι και πάλι πρώτος, καθώς η Amazon, έχει πετύχει το στόχο της να είναι «η πιο πελατοκεντρική εταιρεία στον κόσμο». Κάτι βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι παρά το ότι ο επικεφαλής της αγνοεί τις πιέσεις της Wall Street να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία του, εκείνος με μηδενικά έξοδα σε διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις, έχει καταφέρει η Amazon να έχει την καλύτερη φήμη.

Χαρακτηριστικά των CEO’s

Στη λίστα με τους 100 καλύτερους επικεφαλής ομίλων υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες: οι Debra Cafaro της Ventas που βρίσκεται στην 27η θέση της λίστας και η Carol Meyrowitz της TJX, η οποία βρίσκεται στην 51η θέση.  

Οι 24 από αυτούς είναι μηχανικοί και 29 διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των 100 διευθυνόντων συμβούλων είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσληφθεί ένας εξωτερικός CEO με πτυχίο μηχανικού, παρά να προωθηθεί στη θέση αυτή κάποιο παλαιό στέλεχος της εταιρείας με ίδια ακαδημαϊκή μόρφωση.

Στους 100 επικεφαλής ομίλων, που εξέτασε το Harvard Business Review, εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις πιο γενναιόδωρες αποδοχές είναι όσοι διοικούν αμερικανικούς ομίλους. Ο μέσος όρος των απολαβών τους διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στα 12,1 εκατ. δολ. Οι μη αμερικανικές εταιρείες δίδουν στους επικεφαλής τους ένα ποσόν 6,4 εκατ. δολ. κατά μέσο όρο. Επίσης, όπως καθίσταται εμφανές οι μέσες αποδοχές των επικεφαλής στις 500 εταιρείες του δείκτη S&P για το 2013 έφθασαν τα 10,1 εκατ. δολ., δηλαδή ήταν 20% χαμηλότερες από ό,τι εισέπραξαν οι 100 διευθύνοντες σύμβουλοι με τις καλύτερες επιδόσεις.

Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό, όπως προέκυψε από την έρευνα του Harvard Busines Review, είναι ότι ορισμένες φορές οι ιδρυτές μιας επιχείρησης και οι οικογένειές τους, οι οποίες έχουν συμμετοχή στο κεφάλαιό της, αμείβονται λιγότερα, τηρουμένων των αναλογιών.

Το Top 10 των CEO’s

1.       Jeffrey Bezos, Amazon

2.       John Martin, Gilead Sciences

3.       John Chambers, Cisco Systems

4.       David Pyott, Allergan

5.       David Simon, Simon Property Group

6.       Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk

7.       Hugh Grant, Monsanto

8.      J. Michael Pearson,Valeant Pharmaceuticals

9.       Mark Donegan,Precision Castparts

10.   William Doyle, PotashCorp

 

 

Πηγή: http://www.businessnews.gr/

Διαβάστηκε 1762 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 10:49
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: