aothedugr

Συνέντευξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Κύριο

  • Posted on:  Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 11:43
  • Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

StefanidisNewPhotoΗ εβδομάδα που διανύουμε είναι η παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας. Προκειμένου να προβάλλουμε το σημαντικό αυτό γεγονός, το aode.gr έψαξε και βρήκε (στην Θεσσαλονίκη) τον κύριο Ανδρέα Στεφανίδη, τον Πρόεδρo της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών Πειραιώς και Περιχώρων – ΕΣΥΝΕ [www.esyne.gr] που ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί το Εθνικό μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών - YES [www.yes.be] και οικοδεσπότη φορέα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας [www.unleashingideas.org].

Κύριε Στεφανίδη, με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας θα θέλαμε αρχικά να μας δώσετε κάποια ιστορικά στοιχεία για το πώς ξεκίνησε ο θεσμός αυτός.

 Η παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας είναι μία παγκόσμια γιορτή που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2008, είχε ξεκινήσει το 2004 ως εβδομάδα επιχειρηματικότητας μόνο στην Μεγάλη Βρετανία με το σκεπτικό να εμπνεύσει στις νεότερες γενιές την έννοια του «επιχειρείν», όμως λόγω της σημαντικότητάς του πολύ σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική και πλέον διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία σε 140 χώρες περίπου σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Μάλιστα στην χώρα μας φέτος επί της ουσίας την επεκτείναμε σε δύο εβδομάδες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής αλλά και του υψηλού ενδιαφέροντος που υπάρχει και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Στην χώρα μας ποιες δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της εβδομάδας επιχειρηματικότητας;

Οι δράσεις είναι πολλές και διαρκώς οι συμμετοχές αυξάνονται, οπότε να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες κεντρικές δράσεις όπως είναι το event του Μεγάρου μουσικής Αθηνών το Σαββάτο 23 και την Κυριακή 24 Νοέμβρη. Στο διήμερο αυτό,  σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο, επενδυτές, investors και πολύ ενδιαφέροντα  workshops θα πραγματοποιηθούν σε ένα ξεχωριστό συνέδριο με τίτλο «Disrupt, Startup, ScaleUP». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον οργανισμό «Industry Disruptors - Game Changers», υπό την σκέπη του έγκριτου οργανισμού Kauffman Foundation και άλλους φορείς επιχειρηματικότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό γύρω στις 40 επιχειρηματικές προτάσεις που έχουν προκριθεί, μέσα στο πλαίσιο των πέντε ξεχωριστών διαγωνισμών, για να παρουσιαστούν μπροστά στις κριτικές επιτροπές και το κοινό στη διάρκεια του συνεδρίου.

Αξίζει να αναφέρω κάτι που γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα καινοτόμο, πρόκειται για το καινοτόμο εργαστήριο «knowledge shots» ή αλλιώς «σφηνάκια γνώσης». Εκεί 20 ομιλητές – ανάμεσά τους και εγώ – θα επιδιώξουμε αυστηρά μέσα σε 7 λεπτά που θα έχουμε ο καθένας στη διάθεσή του, να εμπνεύσουμε, να αναπτύξουμε, να αιφνιδιάσουμε εάν θέλετε, αλλά κυρίως να μοιράσουμε πρακτική και ουσιαστική γνώση, στους παρευρισκόμενους, παρέχοντας κάποια εργαλεία επιχειρηματικής λογικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Προσκεκλημένος μάλιστα θα είναι και ο κ. Χάρης Θεοχάρης Γενικός γραμματέας των Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών που θα προσπαθήσει να μας μιλήσει για το νέο φορολογικό και την επιχειρηματικότητα μέσα σε 7 λεπτά!

 

Τα τελευταία χρόνια βλέπετε μία αλλαγή στην κουλτούρα των νέων, παρατηρείτε οι φοιτητές κυρίως, να έχουν αποστασιοποιηθεί από την λογική “how to take job” και να έχουν περάσει στην λογική “how to make job”;

 

Αυτό που αναφέρατε πράγματι είναι αλήθεια, αν θέλετε είναι μία αναγκαιότητα πλέον αφού ούτε ο δημόσιος τομέας μπορεί πλέον να αποτελεί επαγγελματική προοπτική μετά από τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται αλλά και η εποχή των “golden boys” με τις υπέρογκες αμοιβές στις μεγάλες εταιρείες έχει τελειώσει, αφού πολλές από αυτές έχουν εγκαταλείψει πια την παραγωγική τους δραστηριότητα στην χώρα μας.

Αυτό που βλέπω τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως, είναι ότι οι διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας έχουν αυξηθεί και συγχρόνως και οι συμμετοχές των νέων σε αυτούς, αφού πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία να αντλήσουν χρηματοδότηση αλλά και να έρθουν σε επαφή με μέντορες και γενικά ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Από την άλλη όμως πρέπει να πούμε ότι και το Κράτος οφείλει να ενθαρρύνει αυτές τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, γιατί το οικονομικό περιβάλλον έτσι όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί στην Ελλάδα οδηγεί την επιχείρηση σε ασφυξία αφού δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση. Η ύφεση στην χώρα μας έχει ξεπεράσει σε διάρκεια την μεγάλη ύφεση του 1929 στις Η.Π.Α., θεωρώ λοιπόν ότι εάν δεν υπάρξει από πλευράς πολιτείας μία πραγματική βοήθεια σε όλες αυτές τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  θα είναι δύσκολο αυτές να στεφθούν με επιτυχία.

Η Ελλάδα κατά την γνώμη σας είναι μία χώρα με επιχειρηματικές ευκαιρίες;

 Η χώρα μας διαχρονικά είχε, έχει και θα έχει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον κλάδο του τουρισμού έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουμε αλλά και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες. Όχι όμως στον πρωτογενή τομέα με την μορφή που τον ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά με την μορφή ενός τομέα που θα αξιοποιεί την τυποποίηση, την διανομή και θα είναι εξωστρεφής. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, αλλά αυτούς θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν την χώρα μας.

Κύριε Στεφανίδη τι θα συμβουλεύατε τους μαθητές σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον, να μείνουν ή να φύγουν από την χώρα;

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να τους πω είναι να δώσουν μεγάλη έμφαση στις τυπικές σπουδές τους γιατί αυτό είναι κάτι που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον. Πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που τελικά δεν στέφονται με επιτυχία και αναγκάζονται να σταματήσουν την δράση τους οφείλουν την αποτυχία τους ακριβώς σε αυτή την έλλειψη τυπικών σπουδών που σε τελική ανάλυση βοηθούν τον επιχειρηματία να πάρει ορθολογικότερες αποφάσεις αλλά και να προβλέψει το μελλοντικό περιβάλλον εντός του οποίου θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί.

Στη συνέχεια θα τους παρότρυνα να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αλλά και άλλα προγράμματα που υπάρχουν ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες. Να τους ενημερώσω ότι υπάρχει και το Erasmus for young entrepreneurs ώστε να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν νέες  χώρες και κουλτούρες, να δουλέψουν δίπλα σε έμπειρους επιχειρηματίες και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους, να αποκτήσουν γενικά άποψη για την αγορά σε ένα περιβάλλον έξω από τα στενά όρια της Ελλάδας. Εμείς μάλιστα έχουμε στα γραφεία μας ως μαθητευόμενους δύο νέα παιδιά, έναν νέο από την Ιταλία και μία νέα κοπέλα από την Πολωνία. Μάλιστα ο νέος από την Ιταλία, όταν ήρθε μας έφερε δώρο αγροτικά προϊόντα από την περιοχή του, τι πιο απλό και πιο αντιπροσωπευτικό; Για αυτό μίλησα πριν για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, γιατί αυτός είναι η ταυτότητά μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω στα νέα παιδιά και σας συγχαίρω για το καλοστημένο site σας αλλά και γενικότερα για την ιδέα να μιλήσετε στους μαθητές για την αξία της επιστήμης του management.

 

 

Ο Ανδρέας Στεφανίδης από το 2002, είναι Γενικός Γραμματέας του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Αθηνών «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ» [www.hfaistos.eu] και από το 2007 Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας [www.akep.eu].  Από το 1995 έως το 2009 δίδαξε αρχές Διοικητικής Λογιστικής και Κοστολόγησης σε ιδιωτικό Κολλέγιο στην Αθήνα, και παράλληλα από το 2004 έως το 2008 σε ιδιωτικό κολέγιο στα Τίρανα της Αλβανίας. Επίσης διδάσκει από το 2004 μέχρι σήμερα στο State University of New York at New Paltz, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ως επισκέπτης καθηγητής για 40 ημέρες κάθε καλοκαίρι.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 1990 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 14:21
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: