Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋποθέσεις που Οδηγούν τις Ομάδες στην Επιτυχία Κύριο

  • Posted on:  Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 15:14
  • Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

stockxpertcom id670415 size0Άρθρο του Αντώνη Γαβαλά, MSc

 Σύμβουλος Διοίκησης κι Ομαδικής Εργασίας

 

Η ύπαρξη των ομάδων μέσα σε μια επιχείρηση συμβάλλει στη βέλτιστη αξιοποίηση της διαφορετικότητας, δηλαδή των διαφορετικών ικανοτήτων και γνώσεων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Για να υπάρξουν πετυχημένες ομάδες, το επιχειρησιακό περιβάλλον πρέπει να στηρίζει την ομαδική εργασία, να υπάρχει αυτό που λέμε «ομαδική κουλτούρα», και να μην ενθαρρύνει τον ατομικό ανταγωνισμό (π.χ. μέσω ατομικών ανταμοιβών). Η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να καθορίζει ξεκάθαρα πλαίσια δράσης της κάθε ομάδας (τι θα κάνουν και πώς) και να παρέχει τους κατάλληλους πόρους (χρήματα, γνώσεις, πληροφορίες, διαδικασίες, αυτονομία αποφάσεων) για την ολοκλήρωση της αποστολής τους, καθώς και ανατροφοδότηση (feedback), όπου οι ομάδες αξιολογούνται και πληροφορούνται για την πορεία τους, επιτρέποντάς τους να κάνουν διορθωτικές κινήσεις και να βελτιώνονται.

 Η σύσταση μιας ομάδας πρέπει να γίνεται με σαφείς στόχους και να έχει το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην υπάρχει ούτε έλλειψη (λίγα μέλη), ούτε υπερκάλυψη ικανοτήτων (περισσότερα μέλη). Στη συνέχεια, πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος της εργασίας που αναλαμβάνει, διαφορετικά θα σπαταληθούν πόροι (περισσότερα άτομα, χρόνος και χρήμα), εφόσον υπάρχουν εργασίες που δεν απαιτούν τη σύσταση ομάδας, αλλά αρκεί απλά ένα ικανό άτομο.

Μέσα σε μια ομάδα, κάθε μέλος, ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις του, πρέπει να αναλαμβάνει έναν ξεκάθαρο ρόλο, αποφεύγοντας έτσι τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες μεταξύ τους, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία και σπατάλη πόρων. Τα κανάλια επικοινωνίας, επίσημα και ανεπίσημα, πρέπει να είναι ανοιχτά και να κυκλοφορούν οι ιδέες χωρίς το φόβο της επίκρισης, ώστε να αξιολογούνται εποικοδομητικά, επιλέγοντας την καλύτερη, μέσα από ορθή διαδικασία αποφάσεων, καταλήγοντας, ιδανικά, σε ομόφωνη απόφαση, δίχως επιρροές από κάποια μέλη προς τα υπόλοιπα. Τα μέλη της ομάδας, τέλος, χρειάζεται να αναπτύσσουν κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ η συμπεριφορά τους να είναι ομαδική και υποστηρικτική (ο ένας βοηθάει τον άλλον), στα πλαίσια της αλληλεξάρτησης που δημιουργείται για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ομαδικής αποστολής (ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον).

 Οι Allen και Hecht χρησιμοποίησαν τον όρο ‘ρομαντικότητα των ομάδων’ (romance of teams) για να περιγράψουν την υπάρχουσα πεποίθηση πως η ομαδική εργασία είναι πάντοτε πιο αποδοτική από την ατομική. Αυτό, όπως προκύπτει από τις έρευνες, δεν είναι αληθές. Αν δεν συντελεί κάποια ή κάποιες από τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι ομάδες θα οδηγηθούν σε αποτυχία.

Διαβάστηκε 3161 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 15:31