aothedugr

Ενεργητική Ακρόαση Κύριο

  • Posted on:  Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 14:33
  • Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Άρθρο του Μιχάλη Γιαννουλέα

 

manager1Στην εργασιακή και καθημερινή ζωή μας, πιστεύουμε ότι όσο πιο καλά μιλάμε τόσο πιο καλά επικοινωνούμε. Τείνουμε να δίνουμε πολύ λίγη προσοχή στην «ακρόαση», ίσως το πιο σημαντικό μέρος της επικοινωνίας. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει με σαφή τρόπο τη σημασία της ακρόασης.

 

                                              Ακρόαση        Ομιλία                              Διάβασμα                             Γράψιμο

Σειρά μάθησης                      1                         2                                            3                                               4

Ποσοστό χρήσης               45%                 30%                                     16%                                         9%

Διδασκαλία                    Ελάχιστη    Λιγότερο ελάχιστη   Λιγότερο μέγιστη      Μέγιστη

 

Πηγή: A Guide to Listening, Ian Mackey, BACIE, 1990.

 

Κατά μέσο όρο άνθρωποι με κανονική μόρφωση συγκρατούν μόνο το 25% αυτών που ακούνε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει  αυτό, οι κυριότεροι είναι:

 

  1. Θεωρούμε την ακρόαση ως μία παθητική δραστηριότητα και βρίσκουμε δύσκολο να διατηρήσουμε τη συγκέντρωση της προσοχής μας για το διάστημα που απαιτείται.
  2. Ο μέσος άνθρωπος μιλάει με ρυθμό 130 περίπου λέξεων το λεπτό, ενώ η ταχύτητα της σκέψης μας είναι 500 περίπου λέξεις το λεπτό. Επομένως, προηγούμαστε στη σκέψη μας από αυτόν που ακούμε. Για αυτό, συχνά, σκεφτόμαστε άλλα πράγματα.
  3. Δεν καθαρίζουμε το μυαλό μας πριν ακούσουμε κάποιον, με συνέπεια να υπάρχει θόρυβος, ο οποίος παραποιεί αυτά που λέγονται.
  4. Ο ακροατής διακατέχεται από έντονα συναισθήματα, οπότε η ικανότητά του να ακούσει εμφανίζεται μειωμένη.
  5. Μας απασχολεί τι θα απαντήσουμε οπότε συγκεντρωνόμαστε σε αυτό αντί να παρακολουθούμε αυτά που λέγονται.
  6. Η αντίληψη του ακροατή μπορεί να διαφέρει τόσο από αυτήν του ομιλητή, ώστε να δοθεί μία εντελώς διαφορετική η και λανθασμένη ερμηνεία του μηνύματος.

 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την «ακρόασή» μας; Κάνοντας ενεργητική ακρόαση, οπότε προσπαθούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τα πιστεύω-αξίες του άλλου ατόμου, ώστε να κατανοήσουμε την άποψη του, και όχι κατ΄ανάγκη να συμφωνήσουμε με αυτή.

Με την ενεργητική ακρόαση δείχνουμε στους άλλους ότι κατανοούμε: ότι έχουν σχηματισμένη άποψη, για ποιο πράγμα την έχουν, και για ποιο λόγο.

Οι δύο  τεχνικές που βοηθούν ώστε η ενεργητική ακρόαση να είναι πιο αποτελεσματική είναι: η ανακεφαλαίωση(για ποιο πράγμα)και ηανταπόκριση (για ποιο λόγο).

 

 Ανακεφαλαίωση

 Η ανακεφαλαίωση αναφέρεται στα γεγονότα που περιγράφει το μήνυμα και εμπεριέχει τη δήλωση του ακροατή στον ομιλητή σχετικά με το πως κατάλαβε την πληροφορία-μήνυμα. Αυτή η παράφραση-δήλωση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

·         Ελέγχεται η κατανόηση του μηνύματος..

·         Προσφέρεται ευκαιρία για διευκρινήσεις-αποσαφηνσεις.

·         Ο ακροατής δείχνει στον ομιλητή ότι άκουγε όσα ειπώθηκαν, επομένως επιδεικνύει ενδιαφέρον.

·         Δίνεται στον ομιλητή πληροφόρηση σχετικά με το πόσο καλά εκφράστηκε το μήνυμα.

 

Χρήσιμες εκφράσεις:

«Όπως το καταλαβαίνω, αυτό που λέτε είναι ότι...»

«Δηλαδή, το σημείο στο οποίο διαφωνείτε είναι ...»

 

 Ανταπόκριση

 Η ανταπόκριση αναφέρεται στα συναισθήματα του ομιλητή που μπορούν ή όχι να αναφερθούν ανοιχτά. Μία τέτοια αναγνώριση των συναισθημάτων του ομιλητή (θυμός, απογοήτευση, ενθουσιασμός κλπ.) δημιουργεί ενσυναίσθηση μεταξύ αυτού και του ακροατή, προάγει την κατανόηση της  κατάστασης και του ατόμου, και ως εκ τούτου βελτιώνει την επικοινωνία.

 Χρήσιμες εκφράσεις:

«Αυτό πρέπει να σας ενόχλησε»

«Νιώσατε ότι...;»

«Αυτό πρέπει να σας ικανοποίησε»

«Καταλαβαίνω την ανησυχία σας...»

 

Όταν ανταποκρίνεται, ο ακροατής λειτουργεί σαν ένας καθρέπτης των συναισθημάτων του ομιλητή, αλλά δε πρέπει να σχολιάζει ή να αξιολογεί αυτά τα συναισθήματα. Επίσης πρέπει να φροντίσει ώστε τα μη λεκτικά στοιχεία του, π.χ. ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου, κτλ. να μην κοινωνούν κριτική-αξιολόγηση προς τον ομιλητή.

 Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, η ενεργητική ακρόαση μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία μας, γιατί:

·         Δείχνει στους άλλους ότι θέλουμε να ακούσουμε αυτά που έχουν να πουν. Αν δείχνουμε στους άλλους ότι είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε, θα είναι πιο πρόθυμοι να μας ακούσουν.

·         Αναγνωρίζει την παρουσία των άλλων καθώς και τις εμπειρίες τους. Η χρησιμοποίηση των εμπειριών τους βοηθάει στην αλληλο-κατανόηση.

·         Ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός κλίματος ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

·         Αναγνωρίζει τη σημασία των συναισθημάτων στην επικοινωνία.

 

 

Διαβάστηκε 6026 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 15:31
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: