aothedugr

Ο μηχανισμός της αγοράς Κύριο

  • Posted on:  Σάββατο, 25 Μαΐου 2013 17:16
  • Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Equilibrium of Demand and SupplyΣχετικά με την έννοια του «μηχανισμού της αγοράς», το σχολικό βιβλίο του μαθήματος Α.Ο.Δ.Ε. στην σελίδα 25, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική – οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής, προκειμένου να παράγει προϊόντα ή υπηρεσίες, με σκοπό τη διάθεσή τους μέσω του μηχανισμού της αγοράς στους καταναλωτές». Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ποιος είναι αυτός «ο μηχανισμός της αγοράς», που διαφοροποιεί τις επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες.

Καταρχήν πρέπει να δώσουμε τον ορισμό της αγοράς. Η αγορά στην ουσία είναι ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Η έννοια της «αγοράς»  συνεπώς περιλαμβάνει όλους τους τρόπους επικοινωνίας με τους οποίους γίνεται μια συναλλαγή (φυσική παρουσία, διαδίκτυο, τηλέφωνο, κλπ). Άρα  θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως αγορά με την ευρεία έννοια όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μια αγοραπωλησία και όλους τους σχετικούς χώρους.

Τώρα θα προσπαθήσουμε να  αντιληφθούμε τον μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς στην πράξη. Για την καλύτερη κατανόηση της έννοιας αυτής θα επιχειρήσουμε να αντιληφθούμε πως διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων σε ένα νησί των Κυκλάδων. Για συναισθηματικούς λόγους ας χρησιμοποιήσουμε το νησί της Πάρου. 

Το διάγραμμα παρουσιάζει τη ζητούμενη ποσότητα δωματίων, η οποία όπως είναι φυσικό αυξάνεται καθώς η τιμή του αγαθού (του ενοικιαζόμενου δωματίου δηλαδή) μειώνεται. Βέβαια κάτι τέτοιο ισχύει υπό την αυστηρά προϋπόθεση, ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην συμπεριφορά μας παραμένουν σταθεροί (όπως για παράδειγμα οι προτιμήσεις μας, το εισόδημά μας, οι προσδοκίες μας κ.α.). Συνεπώς οι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν την χρησιμότητά τους από την κατανάλωση του αγαθού, αυξάνουν την ζητούμενη ποσότητα, καθώς η τιμή μειώνεται και αντίστροφα (ceteris paribus). 

 Αντίθετα με τους καταναλωτές, οι παραγωγοί επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους από την ενοικίαση των δωματίων. Συνεπώς συμπεριφέρονται με αντίθετο τρόπο, δηλαδή όσο η τιμή του αγαθού αυξάνεται, η ποσότητα που παράγουν και προσφέρουν αυξάνεται και το αντίστροφο (ceteris paribus - δηλαδή οι λοιποί παράγοντες που επιδρούν στην συμπεριφορά των παραγωγών πρέπει να παραμένουν σταθεροί). 

Σε ποια τιμή τελικά θα διατεθεί το αγαθό που εξετάζουμε; Η τιμή στην ουσία είναι το σήμα έκφρασης των επιθυμιών των καταναλωτών και των δυνατοτήτων των παραγωγών, είναι το μέσο εξισορρόπησης της ζήτησης και της προσφοράς του αγαθού. 

 Μια χαμηλή τιμή θα σήμαινε αποθάρρυνση παραγωγών και αντίθετα ενθάρρυνση καταναλωτών να ζητήσουν το αγαθό. Το αποτέλεσμα της περίπτωσης αυτής θα είναι η ύπαρξη μιας υπερβάλλουσας ζήτησης, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση τιμής του αγαθού. 

Αντίθετα μια υψηλή τιμή θα σήμαινε ενθάρρυνση παραγωγών και ταυτόχρονα αποθάρρυνση των καταναλωτών να ζητήσουν το αγαθό. Η συμπεριφορά αυτή θα οδηγήσει σε υπερβάλλουσα προσφορά, άρα και σε μείωση τιμής του αγαθού. 

Από το παραπάνω παράδειγμα κατανοήσαμε ότι η ανταλλαγή αγαθών στην αγορά βασίζεται στις τιμές οι οποίες ποσοτικοποιούν ταυτόχρονα τις επιθυμίες των αγοραστών και των πωλητών. Η ισορροπία θα υπάρξει μόνο όταν δεν θα είναι δυνατή η αύξηση του οφέλους ενός παίκτη της αγοράς (παραγωγού ή καταναλωτή), χωρίς ταυτόχρονα να ζημιωθεί ο άλλος παίκτης. Συνπώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο στο σημείο τομής των καμπυλών ζήτησης και προσφοράς. Πρόκειται για το σημείο ισορροπίας (equilibrium) του μηχανισμού της αγοράς και αυτό σημαίνει ότι, τον μήνα Αύγουστο για παράδειγμα που η ζήτηση είναι αυξημένη - λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών από το εξωτερικό – η τιμή θα είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Κατανοούμε λοιπόν ότι σε ένα τελείως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον δηλαδή που υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που πωλούν το προϊόν, ο ανωτέρω μηχανισμός διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά. Αντίθετα με άλλες παραγωγικές μονάδες π.χ. κοινωνικού χαρακτήρα που η τιμή πώλησης του αγαθού μπορεί να οριστεί από το Κράτος. 

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Αριστείδης Νότης / οικονομολόγος - εκπαιδευτικός

                                                                           

 

 

Διαβάστηκε 3357 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαΐου 2013 17:25
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Εταιρική Κουλτούρα »
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: