aothedugr

Το κίνημα ανθρωπίνων σχέσεων Κύριο

  • Posted on:  Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 08:34
  • Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mayoThe human relations movement – Hawthorne studies, Elton Mayo/1928

 

Την περίοδο 1924-1932, μια ομάδα ερευνητών καθοδηγούμενη από τον Elton Mayo καθηγητή βιομηχανικής διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με το Eθνικό Συμβούλιο Eρευνών της Aμερικής πραγματοποίησε μια σειρά μελετών. Συγκεκριμένα στο εργοστάσιο Hawthorne της εταιρίας Western Electric στο Σικάγο έγιναν έρευνες για την επίδραση του φωτισμού στην αποδοτικότητα των εργατών. Οι μελέτες αυτές ενώ ξεκίνησαν με αφορμή να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον φωτισμό, γρήγορα επεκτάθηκαν και έφεραν στο προσκήνιο την ιδέα ότι η παραγωγικότητα δεν επηρεάζεται μόνον από την τεχνολογία αλλά και από την παροχή κινήτρων στους εργάτες.

 

 

Το πείραμα του Hawthorne  διέγειρε το ενδιαφέρον των κοινωνικών επιστημόνων,  προσέλκυσε κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και ειδικούς μελετητές της δυναμικής των ομάδων, οι οποίοι μελέτησαν το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης των ατόμων στον χώρο εργασίας. Tο πείραμα του Hawthorne ήταν το πρώτο που πρόβαλε ερωτήματα στις υποθέσεις της κλασικής θεωρίας και έθεσε τις βάσεις ώστε οι εργάτες  να μην αντιμετωπίζονται σαν προεκτάσεις των μηχανών παραγωγής.   

  

 Ο Fritz Roethlisberger,  στενός συνεργάτης του Elton Mayo  συμπέρανε ότι η ψυχική κατάσταση, η ορθή εποπτεία  και οι άτυπες κοινωνικές σχέσεις  που αναπτύσσονται  σε μια ομάδα εργαζομένων  είναι  το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. 

  

 Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πειραμάτων τους οι  Roethlisberger & Mayo, άρχισαν να ενσωματώνουν εκτεταμένα την συνέντευξη.  Οι ερευνητές ήλπιζαν με τον τρόπο αυτό να συλλέξουν στοιχεία (όπως η ζωή στο σπίτι ή τη σχέση με σύζυγο ή γονέα), που να μπορούν να τεκμηριώσουν τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργασία τους και τη διοίκηση.  

  

Από το 1928 έως το 1930 οι Mayo και Roethlisberger διεξήγαγαν περισσότερες από 21.000 συνεντεύξεις. Έτσι διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι εκφράστηκαν περισσότερο ειλικρινά όταν ενθαρρύνθηκαν να μιλούν ανοιχτά στο πλαίσιο μιας «non directed» (δηλαδή μη στημένης) συνέντευξης.  Συνεντεύξεις  οι οποίες κατά μέσο όρο διαρκούσαν περίπου 30 λεπτά, αυξήθηκαν σε 90 λεπτά ή ακόμα και δύο ώρες σε μια διαδικασία που είχε σκοπό να παρέχει μια συναισθηματική απελευθέρωση. Στα αρχεία χιλιάδων σελίδων που προέκυψαν, οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν προσωπικές λεπτομέρειες για την καθημερινή τους ζωή, και προσφέρουν ένα εκπληκτικό πορτρέτο του αμερικανού βιομηχανικού εργάτη κατά τα έτη που προηγήθηκαν.  

hawthorne

   

Το γενικό συμπέρασμα των Elton Mayo και Fritz Roethlizberger ήταν, πως η παραγωγή επηρεαζόταν περισσότερο από το κοινωνικό περιβάλλον, παρά από τις φυσικές συνθήκες εργασίας. Μετά από πολλά πειράματα και εξετάζοντας διάφορες μεταβλητές, όπως τις φυσικές καταστάσεις του χώρου εργασίας, τα διαλείμματα για ξεκούραση, τον τρόπο εποπτείας, τις σχέσεις του προσωπικού, τα κίνητρα κ.α., οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποικιλομορφία των τύπων των ανθρώπων παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην απόδοση της παραγωγής. 

  

Aπό τη διαπίστωση αυτή ξεκινάει και η αρχή του κινήματος των ανθρωπίνων σχέσεων στη διοίκηση, η επίδραση του οποίου ήταν καταλυτική στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων πολιτικών διοίκησης προσωπικού. Στη συνέχεια αναφέρονται τα κυριότερα συμπεράσματα των μελετών αυτών: 

  

  1.Τα μη οικονομικά βραβεία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εργατών και περιορίζουν την επίδραση των οικονομικών κινήτρων. 

2.Συχνά οι εργάτες δεν αντιδρούν στη διοίκηση ως μεμονομένα άτομα, αλλά σαν μέλη ανεπισήμων ομάδων. 

3.Tο επίπεδο παραγωγής καθορίζεται όχι μόνο από τις φυσικές δυνατότητες που διαθέτει καθένα από τα μέλη μιας οργάνωσης, αλλά από τα κοινωνικά πρότυπα που καθορίζονται από την ομάδα. 

4. O ανώτατος βαθμός εξειδίκευσης δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος καταμερισμός της εργασίας. 

5.Oι εργάτες χρησιμοποιούν την ανεπίσημη οργάνωση για να προστατευθούν οι ίδιοι από τις αυθαίρετες αποφάσεις του μάνατζμεντ. 

6. Ο ηγέτης συχνά δεν προκύπτει από την θέση που κατέχει το άτομο στην επίσημη ιεραρχία. 

7. Eνα περιορισμένο πεδίο ελέγχου δεν αποτελεί πάντοτε προϋπόθεση αποτελεσματικής εποπτείας. 

8.H επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων της ιεραρχίας είναι πολύ σημαντική. 

9.Τα άτομα είναι ενεργά ανθρώπινα όντα, που θέλουν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, και γενικά σε θέματα που τους επηρεάζουν άμεσα, και δεν αποτελούν παθητικούς τροχούς μιας μηχανής.  

  

Συμπερασματικά λοιπόν ενώ οι εκπρόσωποι της  κλασσικής σχολής (Taylor και οι οπαδοί του) ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τους οργανισμούς, το κίνημα ανθρωπίνων σχέσεων ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, τη δημοκρατική ηγεσία, τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και στην επικοινωνία μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων. 

  

Πληροφορίες σχετικά με το κίνημα ανθρωπίνων σχέσεων: 

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Elton_MayoMovement 

 

 http://www.library.hbs.edu/hc/hawthorne/intro.html 

 

http://thalis.cs.unipi.gr/diglib/unipi.naut/naut-001/html/

  

 

Διαβάστηκε 3018 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 08:45
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: