aothedugr

Max Weber Κύριο

  • Posted on:  Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 09:55
  • Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

weberΟ Max Weber γεννήθηκε στην Γερμανία, στην πόλη Erfurt στις 21 Απριλίου του 1864. Σπούδασε νομικά και σε ηλικία 30 ετών έλαβε την έδρα του καθηγητή Πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Ασχολήθηκε με μια μεγάλη γκάμα κοινωνικό - οικονομικών θεμάτων, αλλά το έργο που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό ήταν " η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού", όπου και έθιξε το ζήτημα της επιρροής των πολιτιστικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων της δύσης στην διαμόρφωση του σύγχρονου καπιταλιστικού μοντέλου  οικονομικής ανάπτυξης.  

 

 

Ο MaxWeber ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με το φαινόμενο της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι κάθε γραφειοκρατία έχει καθήκον να είναι αντικειμενική και ουδέτερη και να υπηρετεί την κοινωνία. Η γραφειοκρατία δεν είναι αρνητικό φαινόμενο αλλά αντίθετα εξασφαλίζει την αμεροληψία, την ισοτιμία, την συνέπεια και την συνέχεια του Κράτους στις σχέσεις του με του πολίτες αλλά και την κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθεί. 

 Ακριβώς όπως ο Adam Smith είδε στον καταμερισμό της εργασίας  την αιτία  προόδου  των σύγχρονων οικονομιών,  έτσι ο Weber βλέπει την γραφειοκρατία ως μία από τις πιο σημαντικές αιτίες ανάπτυξης του καπιταλισμού. Ο Weber ορίζει ως «ιδανικό τύπο γραφειοκρατίας» αυτή που χαρακτηρίζεται από ένα ιεραρχικό καταμερισμό της εργασίας, χαρακτηρίζεται από ρητούς κανόνες που εφαρμόζονται απρόσωπα, που στελεχώνεται από υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, με αποκλειστική πηγή εσόδων τον μισθό της εργασίας τους. Εάν ο υπάλληλος δεν έχει οποιαδήποτε άλλη πηγή εισοδήματος, εκτός από τον μισθό του τότε θα ακολουθήσει αξιόπιστα τους κανόνες, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η θέση του. Ο γραφειοκράτης χρειάζεται χρόνο και εμπειρία για να μάθει τη δουλειά, όχι τόσο επειδή είναι δύσκολο να εκπληρώσει την ιδιαίτερη αποστολή που του έχει ανατεθεί, αλλά επειδή απαιτείται ιδιαίτερος συντονισμός με τα άλλα μέρη του συστήματος. Λόγω της φύσης των γραφειοκρατικών εργασιών, αλλά  ίσως και λόγω της σημασίας της κατάρτισης και του συντονισμού των θέσεων εργασίας, τα στελέχη που απαρτίζουν το σύστημα απαιτείται να διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση τους θα πρέπει να είναι πιστοποιημένη, έτσι ώστε να εκπληρώνονται τα απρόσωπα κριτήρια πρόσληψης. Χαρακτηριστικά, όπως: 

1.        οι τίτλοι σπουδών – πιστοποιήσεις εκπαίδευσης, 

2.        ο σταθερός μισθός, 

3.        η προϋπηρεσία, 

4.        η σταθερότητα του αριθμού του προσωπικού, 

αποτελούν τον ορισμό του «ιδανικού τύπου γραφειοκρατίας» που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία της διοικητικής μηχανής. 

Ο Max Weber ορίζει έξι χαρακτηριστικά της γραφειοκρατίας: 

1.        Οι εξουσίες και οι ευθύνες του υπαλλήλου ορίζονται με απόλυτη ευκρίνεια και νομιμοποιούνται ως επίσημα καθήκοντα. 

2.        Οι θέσεις εξουσίας οργανώνονται με μια ιεραρχία εξουσίας από πάνω προς τα κάτω. 

3.        Το προσωπικό επιλέγεται και εξελίσσεται βάση προσόντων, τα οποία εκτιμώνται με εξέταση, με την εκπαίδευση και με την εμπειρία. 

4.        Οι διοικητικές δράσεις και αποφάσεις καταγράφονται γραπτά. Η φύλαξη των εγγράφων παρέχει οργανωσιακή μνήμη και συνέχεια στον χρόνο. 

5.        Η διοίκηση είναι διακριτή από την ιδιοκτησία του οργανισμού. 

6.        Τα διοικητικά στελέχη υπόκεινται σε κανόνες και διαδικασίες, οι οποίες εξασφαλίζουν αξιόπιστη συμπεριφορά. Οι κανόνες είναι απρόσωποι και ομοιόμορφοι και εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζομένους. 

Έργα του Max Weber: 

·         Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού (τίτλος πρωτοτύπου: Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus) 

·         Οικονομία και Κοινωνία - Βασικές έννοιες κοινωνιολογίας (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gesellschaft: Soziologische Grundbegriffe ) 

·         Οικονομία και κοινωνία - Κοινωνιολογικές έννοιες (τίτλος πρωτοτύπου: 'Wirtschaft und Gesellschaft: Soziologie: Begriffe) 

·         Οικονομία και Κοινωνία - Κοινωνιολογία της θρησκείας: Θρησκευτικές κοινότητες (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gesellschaft Religionssoziologie: Religiose Gemeinschaften) 

·         Οικονομία και Κοινωνία - Κοινωνιολογία της οικονομίας (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gesellschaft: Soziologische Grundkategorien des Wirtschaftens) 

·         Οικονομία και κοινωνία - Κοινότητες (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gesellschaft: Gemeinschaften) 

·         Οικονομία και κοινωνία - Η πόλη (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gasellschaft: Die Stadt) 

·         Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες (τίτλος πρωτοτύπου: Wirtschaft und Gesellschaft: Ethnische Gemeinschaftsbeziehungen. Politische Gemeinschaften) 

·         Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας, ευρύτερα γνωστό ως Ενδιάμεση θεώρηση (τίτλος πρωτοτύπου: Theorie der Stufen und Richtungen religiöser Weltablehnung : Zwischenbetrachtung) 

·         Κοινωνιολογία του κράτους - Κοινωνιολογία της ορθολογικής οργάνωσης του κράτους και των σύγχρονων πολιτικών κομμάτων και κοινοβουλίων (τίτλος πρωτοτύπου: Staatssoziologie: Soziologie der rationalen Staatsanstalt und der modernen politischen Parteien und Parlamente) 

·         Η πολιτική ως επάγγελμα (τίτλος πρωτοτύπου: Politik als Beruf) 

·         Δοκίμια επί της θεωρίας των κοινωνικών επιστημών (τίτλος πρωτοτύπου: Gesammelte Aufsätze zur Wissenschaftslehre) 

·         Η μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών (τίτλος πρωτοτύπου: Methodik der Sozialwissenschaften) 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Max Weber: 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BE_%CE%92%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81 

 

Διαβάστηκε 2884 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 10:55
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Henri Fayol Henry Gantt »
ep agogis  

 

Αρθρογραφία

Prev Next Page: